Продукти:
- 2 свински езика
- 2 моркова
- магданозени корени
- дафинов лист
- черен пипер
- бахар
- сол
Необходими са още:
- кисели краставички
- клонки магданоз
Приготвяне:
Езиците се поставят в тенджера под налягане. Към тях се прибавят останалите продукти и се варят 40 минути.
Езиците се охлаждат обелват и се нарязват на тънки филийки.
Взависимост в каква форма ще желираме езика, по нея си отмерваме и количеството необходим бульон.
За 500 мл течност са необходими 10 г желатин, към който се налива 50-60 мл студена вода да набъбне.
След като бульона се е утаил, се прецежда през марля.
Ако бульона е мътен е необходимо да се избистри.
Поставя се бульона на котлона и малко преди да заври към него се добавя 1 белтък, разбит леко с вилица. Вари се около 1-2 минути и се прецежда през марля. Пресеченият белтък улавя финните частици и избистря бульона.
След като бульона се е охладил, но все още е топъл се прибавя набъбналият желатин. Разбърква се до разтварянето му. Получава се така нареченият аспик.
Във формата се налива малко от аспика. Формата се поставя в хладилник и когато аспика леко е стегнал се изважда и се аранжират морковите, киселите краставички и магданоза.
Покриват се леко с аспик и се поставят отново в хладилник до стягане на аспика.
Нареждат се керемидообразно филийките езици, заливат се с аспик, поръсва се с дребно нарязани кисели краставички и моркови, и отново се поставя в хладилника да стегне.
Подреждат се останалите филийки езици, заливат се с останалият аспик, поръсват се кубченца моркови и кисели краставички и вече окончателно се поставя в хладилника до пълното желиране.
Когато езикът напълно е желирал, формата се потапя за секунда във вряла вода и се обръща в поднодящ поднос.
Ами това е :) Изглежда сложно, но не е, а е вкусно и ефектно.
Задоволих желанието на моят съпруг, че нали знаете откъде минава любовта на мъжа...:)
Езиците, които той донесе не бяха само два и желанието му не беше само едно, но за това следващият път.
Засега да ви е сладко, спокойно и уютно!
С удоволствие ще хапна от това ястие. В къщи приготвям така желирано пилешко месо. Много го обичаме. И език съм правила, също става разкош. Но никога не съм слагала кисела краставичка. Ето още една вкусна идея. Благодаря!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Аля!
ИзтриванеОсвен език и пилешко месо, може да се желира риба, мозък, яйца...въпрос на избор и желание.
Поздрави и хубав ден!
Много карсиво поднесено! И чудесна рецепта!
ОтговорИзтриванеПрегръдка, сестричке! :*
Благодаря! Много ми беше приятно за се заиграя с украсата.:)
ИзтриванеПрегръдки и прекрасен ден!
Чудесна рецепта и изпълнение Криси.Правила съм с пилешко месо, с език, със зеленчуци тази рецепта, а също и с плодове - като десерт.Наистина изглежда сложно, но не е, важно е да се накисне предварително желатина, за да набъбне.Но днес на пазара има много качествен желатин, който е идеален за приготвяне на различни студени предястия и десерти.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Благодаря, Ели!
ИзтриванеГолямо е разнообразието при желираните предястия, за всеки вкус по нещо.
Поздрави и от мен!
Хриси,невероятно вкусно предложение с език,а пък колко е красиво,погали ми окото!Поздравления за страхотната рецепта!Хубав ден!
ОтговорИзтриванеМного си мила, Роси! Благодаря, ти!
ИзтриванеХубава и спокойна вечер!
Хриси, нали питаше има ли нещо, което не харесвам... ;) Е, нито език харесвам, нито желирани месни ястия. ;) Но пък не пречи да ти кажа, че със сигурност е майсторски направено, изглежда чудесно!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер. :)
Гери, и ние в къщи има доста неща, които не ядем. Малко сме традиционалисти, но моят съпруг харесва език и аз няма как да му откажа. :)
ИзтриванеБлагодаря, ти за комплимента за направата, мила!
Прекрасна вечер от мен!
Аз за разлика от Гери език обожавам :) и се нареждам там с чиния, да чакам резенче да отрежеш :) От мен - винцето.
ОтговорИзтриванеХубав неделен ден, ХРиси!
Хубав купон ще заформим, Пепи. Ех, че ще е весело!!! :))
ИзтриванеХубава неделна вечер!