Не е нужно да е празник, за да ни е вкусно. Прекрасно ястие, с което може да посрещнете гости или да зарадвате семейството си с вкусна вечеря.
Продукти:
- 4 обезкостени свински джолани
- 4-5 бр. картофи
- 2 бр. моркови
- 2-3 бр. ябълки
- 250 г гъби печурки
- сол
- червен пипер
- черен пипер
- риган
- олио
- 1 бучка краве масло
- 1 с. л. крема сирене
Приготвяне:
Джоланите се посоляват и натриват с черния и червения пипер, и 2-3 щипки риган.
Картофите, морковите и ябълките се почиствват и се нарязват на едро. Гъбите се обелват и ако са по-големи се разполовяват, а ако се дребни се оставят цели. Всичките продукти се поставят на дъното на глинен гювеч, посоляват се и се поливат с 3-4 с. л. олио.
Върху тях се разполагат овкусените и намазани с олио джоланчета.
Налива се вода, която почти да покрие месото.
Гювечът се покрива с алуминиево фолио и тогава се поставя капака.
Ястието се поставя в студена фурна, която се включва на 180 градуса. След като започне са се готви, фурната се намалява на 100-120 градуса. Пече се 1 час и половина.
Гювечът се изважда от фурната и ако месото е готово, се изважда.
В купа с решетъчна лъжица се изваждат картофите, морковите и ябълките. Гъбите се оставят в гювеча. При тях се поставят и джоланите и се връщат във фурната до лек загар на месото.
Извадените зеленчуци, топли, се намачкват с прибор за пасиране. Добавя се кравето масло и крема сиренето, и пюрето се разбърква.
Сервирайте с удоволствие и усмивка!
Ммм, гладна съм!
ОтговорИзтриване