И така ... в турската кухня са баклавички, по мое мнение са банички с крем, но както и да ги наричаме няма две мнения относно техният уникален вкус.
За всички любители на хрупкавите кори, ароматен млечен крем и всичко това потопено в балансиран сироп са тези мини баклавички с крем. Пробвайте и споделете вашето мнение!
Рецептата съм я взаимствала от групата ,,Турски вкусотии", където завършека на тези сладки бижута е поръската с шам фъстък, където при мен липсва.
Продукти:
- 12 бр. листи за баница
- 60 г краве масло за намазване
за крема:
- 300 мл прясно мляко
- 1 яйце
- 35 г (2 с. л.) брашно
- 15 г (1 с. л.) пшеничен грис
- 2 с. л. захар
- 1 ванилия
за сиропа:
- 400 мл вода
- 400 г захар
- ванилия
- резанче лимон
- щипка сол
Приготвяне:
Първо се приготвя крема. В малка купа се счупва яйцето. Към него се прибавят брашното, гриса и захарта. Разрежда се с част от млякото. Останалото мляко с загрява. Прибавя се към яйчената смес и се разбърква. Връща се на котлона и крема сее вари до неговото сгъстяване, като се бърка постоянно. Оставя се да изстине.
Може да се направи, като се смесят всички продукти и тогава се слага на котлона и се вари до сгъстяване.
За сиропа - захарта и водата се варят 2-3 минути. Прибавят се солта и сока на лимона. Отмества се от котлона, ароматизира се с ванилията и се оставя да изстине.
Вземат се три листа от корите и се разрязват откъм късата страна на четири ленти.
В краят на всяка лента се поставя по една пълна супена лъжица от крема. Лентите се сгъват на триъгълници. Нареждат се в тава и се намазват с разтопено масло.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180градуса до златисто.
След като баклавичките се извадят от фурната, се оставят 2-3 минути и тогава се заливат със сиропа.
Консумират се след 3-4 часа, когато хубаво са се напоили със сироп.
От тази доза се получават 16 баклавички.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар