Продукти:
за основата
- 100 г захар
- 200 г брашно
- 160 г студено краве масло
- щипка сол
- 200 г кондензирано мляко
- 200 г бял шоколад
- 80 г сушени кайсии
- 80 г стафиди
- 80 сушени сини сливи без костилки
Продукти:
за основата
Тонове са се изписали за тези прословути гръцки сладки, но няма как да не ги отбележа и при мен. За рецептата се доверих на Maria Miteva Christou и нейният блог My Cooking Book, която живее в Гърция и черпи опит и знания от извора.
Сладките са лесни за изработка. Тестото е много меко и с него се работи с удоволствие.
Предупреждение :) - меломакароната е за хора, на които душата им се разтопява, когато си хапват сладичко.
Продукти:
за сиропа
Приготвяне:
Брашното се смесва със содите и се пресява.
В купа се поставят захарта, мекото масло, зехтина, сока и кората на портокала. Разбърква се с миксер, до разтопяване на захарта. Прибавя се брендито.
В брашното се прави кладенче и там се изсипва сместа. Бърка се с дървена лъжица до оформяне на топка меко тесто.
От тестото се откъсва малка част, която по големина може да бъде по ваше желание. Аз ги направих с тегло 30 грама. Оформя се топче и после леко се завърта между дланите, за да добие продълговата форма. С този грамаж се получават 32 бр. меломакарона. Сладките се подреждат в тава застелена с хартия за печене.
Пекат се в предварително затоплена фурна на 180 градуса 25 минути.
В нейният блог Мария пише, че веднага се заливат с топъл сироп, но при мен сладките леко се разкъсаха и затова аз ги изчаках да изстинат и тогава ги залях с топлия сироп.
Всички продукти за сиропа се смесват и сиропа се вари на слаб огън 5 минути.
Вече изстиналите меломакароните се заливат с топъл сироп. Оставят се да попият, като отвреме навреме се обръщат.
По желание меломакароните могат да се потопят в разтопен шоколад или просто леко да се украсят с него и отгоре да се поръсят със счукани орехови ядки.
Ето тук може да видите рецептата и на Мария.
Да ви е сладко!
Продукти:
От тази доза продукти се получават 20-21 броя сладки и мога да ви кажа да не се колебаете, а направо да замесите двойно тесто. Приготвят се много лесно, а отделно е и забавно. Може да включите в направата им спокойно децата, които ще бъдат очаровани, че и те са допринесли нещо за празничната трапеза.
Продукти: