сряда, 6 май 2020 г.

Тутманик със сирене


Продукти:
  • 300 мл топло прясно мляко
  • 1 с. л. кисело мляко
  • 2 яйца - 1 жълтък за намазване на тутманика
  • 5 с. л. разтопено и охладено краве масло
  • 1 с. л. захар
  • 1 с. л. сол
  • 1/2  (21 г) кубче прясна мая
  • 600-650 г брашно

за плънката
  • 250-300 г сирене
  • 1 яйце 
  • 60 г меко краве масло


Приготвяне:
В топлото прясно мляко се разтваря маята, заедно със захарта. 
Брашното се пресява, прави се кладенче и се поставят солта, яйцето + 1 белтък, прясното мляко с маята, киселото мляко и кравето масло. Замесва се меко тесто. Поставя се в намаслена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса.

Сиренето се натрошава и към него се прибавя яйцето.
Тестото леко се премесва. Разделя се на две равни части. Двете части се разточват на кръг с приблизителни размери 30 сантиметра.
Единият кръг се намазва с част от мекото масло. Върху него се поставя другият кръг.
Разточват се на голям правоъгълник с размери 60/50. Намазва се с останалото масло и се поставя сиренето, смесено с яйцето.
Кората се навива на руло.
Рулото се разрязва през средата по дължина.


Едната част се навива на ,,охлюв" и се поставя в тава с размери 28 сантиметра. Ако тавата не е с незалепващо покритие, се постила с хартия за печене.


Другата част от рулото се навива около първият ,,охлюв".
Тутманикът се оставя на топло да втаса.
Намазва се с отделеният жълтък, разреден с капки прясно мляко и олио.



Тутманикът се пече в предварително загряла фурна на 160 градуса 35-40 минути.
След опичането се изважда от тавата и се охлажда върху решетка.


И този експериментът се получи уникален. (колкото и не скромно да звучи) 😊Изключително вкусен, ухаещ на масло и сирене... просто няма как да го пропуснете и да не опитате вълшебният му вкус.


Мечтайте, желайте, сътворявайте, живейте...
подарявайте обич и усмивки,
правете добрини!
Приятен апетит!

Моля, при ползване на рецептата давайте линк към публикацията! Текста и снимките са авторски. Спазвайте закона за авторското право! Благодаря!

8 коментара:

  1. Отново много интересно оформление, Хриси! И този вариант, който показваш, е прекрасен!
    Поздрави и много усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Светле!
      Тутманикът се получи и много вкусен!
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Наистина тутманик е много вкусен!Поздрави за рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еми, радвам се, че тутманика се е харесал на вашето семейство!
      Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване
  3. Радвам се ,че намерих Вашата рецепта в момента я пека.Надявам се че ще много вкусно както и красиво. БЛАГОДАРЯ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че сте харесали моята рецепта за тутманик и у Вас ухае на топлина и уют!
      И аз благодаря за доверието!

      Изтриване