След сполучливата и много красива питка Кръфин, реших по този метод да направя питка, като наредя ,,охлювчетата'' един до друг. Този начин на оформяне е малко по-бавен, защото тестото се разточва на 4 правоъгълника и съответно се завиват и повече завъртулки, но резултата си заслужава.
Пухкава, мекичка, ухаеща на масло, деляща се на слоеве и не по-малко красива - това е днешният сполучлив експеримент.
Продукти:
за тава 28 см
- 300 мл топло прясно мляко
- 150 г кисело мляко
- 2 яйца - 1 жълтък за намазване на питката
- 7 г суха мая
- 5 с. л. олио
- 1 с. л. сол
- 1 с. л. захар
- 800-850 г брашно
- 50 г меко краве масло
- 3 с. л. олио
Приготвяне:
Брашното се пресява. Прави се кладенче и в него се поставят солта, захарта, маята, млеката, олиото и 1 яйце + 1 белтък.
Замесва се меко тесто. Поставя се в намазнена купа, покрива се със стреч фолио и се поставя на топло да втаса.
Получава се 1,500 г тесто. Премесва се леко и се разделя на 4 равни части, които се оформят на топки.
Мекото краве масло се смесва с 3 с. л. олио и се разбърква.
Взема се една топка и се разточва на правоъгълник с размери 45/25 сантиметра. Намазва се с мазнината и се навива откъм дългата страна на руло.
Рулото се разрязва на две по дължина.
Всяка част се навива на ,,охлювче", като разреза остава от външната страна и се поставя в тава с размер 28 см.
Ако тавата не е с незалепващо покритие, се постила с хартия за печене.
Ако тавата не е с незалепващо покритие, се постила с хартия за печене.
По същият начин се процедира и с останалите топки.
Оформената питка се оставя на топло да втаса.
Питката се пече на 170 градуса 35 минути, като след 20-та минута, ако е необходимо се покрива с алуминиево фолио.
Питката се изважда от тавата и се охлажда на скара.
Питката се изважда от тавата и се охлажда на скара.
Зарадвайте близките си хора с вкусна и уханна питка!
Моля, при ползване на рецептата давайте линк към публикацията! Текста и снимките са авторски. Спазвайте закона за авторското право! Благодаря!
Вълшебна! За пореден път представяш нещо превъзходно. Адмирации!
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря, Валя!
ИзтриванеРазкош😍
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Тити!
ИзтриванеKrasota Xrisi. Vsicki pitki sa mnogo xubavi, no tasi e prekrasna. Komplimenti milicka.
ОтговорИзтриванеМного благодаря за хубавите думи!
ИзтриванеПоздрави и слънчев ден!
Както коментирах и в блога на Ивана, всичко сътворено от вас двете е "уау" за мен, радвате окото, а не се и съмнявам в превъзходния вкус. Адмирации за всичко Хрис!!
ОтговорИзтриванеМного благодаря, Вили, за хубавите думи към двете ни!
ИзтриванеЛипсват ми твоите прекрасни публикации!
Прегръдки!
Аз не съм спирала Хрис, явно ти ме пропускаш 😉
ИзтриванеДа, извинявай, Вили! Нещо се е объркало из блога...добавих те отново в любими блогове.
ИзтриванеПрекрасна питка!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Много благодаря!
ИзтриванеПрегръдки!
Благодаря за чудесната рецепта. Направих я за Бъдни Вечер. Питката беше много вкусна и красива!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за доверието!
ИзтриванеВесели и незабравими празници!