петък, 1 май 2020 г.

Питка Рози



След сполучливата и много красива питка Кръфин, реших по този метод да направя питка, като наредя ,,охлювчетата'' един до друг. Този начин на оформяне е малко по-бавен, защото тестото се разточва на 4 правоъгълника и съответно се завиват и повече завъртулки, но резултата си заслужава.
Пухкава, мекичка, ухаеща на масло, деляща се на слоеве и не по-малко красива - това е днешният сполучлив експеримент.

Продукти:
за тава 28 см
  • 300 мл топло прясно мляко
  • 150 г кисело мляко
  • 2 яйца - 1 жълтък за намазване на питката
  • 7 г суха мая
  • 5 с. л. олио
  • 1 с. л. сол
  • 1 с. л. захар
  • 800-850 г брашно
  • 50 г меко краве масло
  • 3 с. л. олио 


Приготвяне:
Брашното се пресява. Прави се кладенче и в него се поставят солта, захарта, маята, млеката, олиото и 1 яйце + 1 белтък. 
Замесва се меко тесто. Поставя се в намазнена купа, покрива се със стреч фолио и се поставя на топло да втаса. 
Получава се 1,500 г тесто. Премесва се леко и се разделя на 4 равни части, които се оформят на топки. 
Мекото краве масло се смесва с 3 с. л. олио и се разбърква. 
Взема се една топка и се разточва на правоъгълник с размери 45/25 сантиметра. Намазва се с мазнината и се навива откъм дългата страна на руло.
Рулото се разрязва на две по дължина. 
Всяка част се навива на ,,охлювче", като разреза остава от външната страна и се поставя в тава с размер 28 см.


Ако тавата  не е с незалепващо покритие, се постила с хартия за печене. 
По същият начин се процедира и с останалите топки. 
Оформената питка се оставя на топло да втаса. 
Втасалата питка се намазва с отделеният жълтък, които е смесен с някоко капки прясно мляко и олио.


Питката се пече на 170 градуса 35 минути, като след 20-та минута, ако е необходимо се покрива с алуминиево фолио.
Питката се изважда от тавата и се охлажда на скара. 


Зарадвайте близките си хора с вкусна и уханна питка! 
Приятен апетит!




Моля, при ползване на рецептата давайте линк към публикацията! Текста и снимките са авторски. Спазвайте закона за авторското право! Благодаря! 

14 коментара:

  1. Вълшебна! За пореден път представяш нещо превъзходно. Адмирации!

    ОтговорИзтриване
  2. Krasota Xrisi. Vsicki pitki sa mnogo xubavi, no tasi e prekrasna. Komplimenti milicka.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за хубавите думи!
      Поздрави и слънчев ден!

      Изтриване
  3. Както коментирах и в блога на Ивана, всичко сътворено от вас двете е "уау" за мен, радвате окото, а не се и съмнявам в превъзходния вкус. Адмирации за всичко Хрис!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря, Вили, за хубавите думи към двете ни!
      Липсват ми твоите прекрасни публикации!
      Прегръдки!

      Изтриване
    2. Аз не съм спирала Хрис, явно ти ме пропускаш 😉

      Изтриване
    3. Да, извинявай, Вили! Нещо се е объркало из блога...добавих те отново в любими блогове.

      Изтриване
  4. Благодаря за чудесната рецепта. Направих я за Бъдни Вечер. Питката беше много вкусна и красива!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за доверието!
      Весели и незабравими празници!

      Изтриване