понеделник, 18 май 2020 г.

Правоъгълна шоколадова торта с ягоди


Продукти:
за блата
  • 2 яйца
  • 180 г кисело мляко
  • 100 мл олио
  • 290 г брашно
  • 350 г захар
  • 50 г какао
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 1 ч. л. сода бикарбонат
  • 200 мл горещо кафе

за крема
  • 200 г меко краве масло
  • 150 г пудра захар
  • 400 г крема сирене
  • 100 г черен шоколад 74%

  • ягоди



Приготвяне на блатовете:
Брашното, захарта, какаото, бакпулвера и содата се смесват в голяма купа. Разбъркват се със сладкарска тел до хомогенност на продуктите.
В друга купа се поставят яйцата, разбъркват се с тел, добавят се киселото мляко и олиото. Изсипва се горещото кафе.
Мократа смес се прибавя към сухата. Разбърква се до хомогенизиране.
Тава с размери  40/30 см (тавата от печката) се постила с хартия за печене. Сместа се изсипва в тавата и се заглажда.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса 15 минути.
Платката се оставя да изстине върху хартията.  

Приготвяне на крема:
Мекото масло се разбива с пудрата захар.
Прибавя се крема сиренето, което е със стайна температура. Разбива се до пухкав крем. 
Прибавя се разтопеният и охладен шоколад. Кремът се разбива отново.

Сглобяване на тортата:
Краищата на изстиналата платка се изрязват. Разрязва се на три части. Ако има нужда лентите отгоре се изравняват.
Поставя се една лента блат в правоъгълна форма. Намазва се с 1/3 от крема и върху него се разпределят нарязани ягоди. Поставя се втора платка, пак крем и ягоди, и накрая се завършва с третата платка и малко крем. От крема се оставя за украса на тортата.

Тортата се оставя на студено да стегне.

Освобождава се от формата и се украсява с пресни ягоди и листенца маточина.



Да ви е сладко!


Рецептата за блата е на една усмихната дама и невероятна сладкарка Дари Карафизиева, а крема е от руска група. 

10 коментара:

  1. Много вкусна торта, но , изпичайки блата стана тънък по краищата и издут по средата. ☹ Къде бъркам?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. НИкъде не бъркате... единствено е трябвало да изравните тестото по-добре. Но по принцип тези блатове в средата леко се издуват. Аз затова и съм написала, че отгоре се изравняват. И въпреки че трябва да се изравняват, аз ги предпочитам, защото са много вкусни.
      Поздрави!

      Изтриване
  2. А как са направени елхичките на кръглата торта. Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елхичките са направени с разтопен шоколад. Върху хартия за печене се поставя малко шишче и върху него се рисува с шоколада. Преди шоколадът да е изстинал се поръсва със захарни перли.

      Изтриване
    2. Къде е тази кръгла торта с елхички, не я виждам?

      Изтриване
    3. По тази рецептата направих кръгла торта, която публикувах в профила и страницата ми.

      Изтриване
  3. Може ли да заменя крема сиренето с маскарпоне???

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма никакъв проблем да замените крема сиренето с маскарпоне.

      Изтриване