Продукти:
за блата
- 2 яйца
- 180 г кисело мляко
- 100 мл олио
- 290 г брашно
- 350 г захар
- 50 г какао
- 1 ч. л. бакпулвер
- 1 ч. л. сода бикарбонат
- 200 мл горещо кафе
за крема
Приготвяне на блатовете:
Брашното, захарта, какаото, бакпулвера и содата се смесват в голяма купа. Разбъркват се със сладкарска тел до хомогенност на продуктите.
В друга купа се поставят яйцата, разбъркват се с тел, добавят се киселото мляко и олиото. Изсипва се горещото кафе.
Мократа смес се прибавя към сухата. Разбърква се до хомогенизиране.
Тава с размери 40/30 см (тавата от печката) се постила с хартия за печене. Сместа се изсипва в тавата и се заглажда.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса 15 минути.
Платката се оставя да изстине върху хартията.
Тава с размери 40/30 см (тавата от печката) се постила с хартия за печене. Сместа се изсипва в тавата и се заглажда.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса 15 минути.
Платката се оставя да изстине върху хартията.
Приготвяне на крема:
Мекото масло се разбива с пудрата захар.
Прибавя се крема сиренето, което е със стайна температура. Разбива се до пухкав крем.
Прибавя се разтопеният и охладен шоколад. Кремът се разбива отново.
Сглобяване на тортата:
Краищата на изстиналата платка се изрязват. Разрязва се на три части. Ако има нужда лентите отгоре се изравняват.
Поставя се една лента блат в правоъгълна форма. Намазва се с 1/3 от крема и върху него се разпределят нарязани ягоди. Поставя се втора платка, пак крем и ягоди, и накрая се завършва с третата платка и малко крем. От крема се оставя за украса на тортата.
Тортата се оставя на студено да стегне.
Освобождава се от формата и се украсява с пресни ягоди и листенца маточина.
Да ви е сладко!
Рецептата за блата е на една усмихната дама и невероятна сладкарка Дари Карафизиева, а крема е от руска група.
Сглобяване на тортата:
Краищата на изстиналата платка се изрязват. Разрязва се на три части. Ако има нужда лентите отгоре се изравняват.
Поставя се една лента блат в правоъгълна форма. Намазва се с 1/3 от крема и върху него се разпределят нарязани ягоди. Поставя се втора платка, пак крем и ягоди, и накрая се завършва с третата платка и малко крем. От крема се оставя за украса на тортата.
Тортата се оставя на студено да стегне.
Освобождава се от формата и се украсява с пресни ягоди и листенца маточина.
Да ви е сладко!
Много вкусна и красива!
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря! :)
ИзтриванеМного вкусна торта, но , изпичайки блата стана тънък по краищата и издут по средата. ☹ Къде бъркам?
ОтговорИзтриванеНИкъде не бъркате... единствено е трябвало да изравните тестото по-добре. Но по принцип тези блатове в средата леко се издуват. Аз затова и съм написала, че отгоре се изравняват. И въпреки че трябва да се изравняват, аз ги предпочитам, защото са много вкусни.
ИзтриванеПоздрави!
А как са направени елхичките на кръглата торта. Благодаря.
ОтговорИзтриванеЕлхичките са направени с разтопен шоколад. Върху хартия за печене се поставя малко шишче и върху него се рисува с шоколада. Преди шоколадът да е изстинал се поръсва със захарни перли.
ИзтриванеКъде е тази кръгла торта с елхички, не я виждам?
ИзтриванеПо тази рецептата направих кръгла торта, която публикувах в профила и страницата ми.
ИзтриванеМоже ли да заменя крема сиренето с маскарпоне???
ОтговорИзтриванеНяма никакъв проблем да замените крема сиренето с маскарпоне.
Изтриване