Вкъщи обичаме домашно приготвен хляб и винаги когато имам възможност, в кухнята ухае на прясно изпечен хляб. Доста рецепти съм направила, някои сполучливи, други не толкова, но получи ли се вкусен и ароматен хляб, винаги го споделям с вас. Една от най-гледаните рецепти в блога ми е Памук хляб в хлебопекарна, но сега памучният хляб се меси и оформя на ръце, и се пече във фурната.
Усетете с всички сетива магията на тестото и радостта от вкусен хляб излязъл от ръцете ви!
Продукти:
- 300 мл топло прясно мляко
- 100 мл олио
- 10 г суха мая
- 1 ч. л. захар
- 1 ч. л. сол
- 570 г брашно
Приготвяне:
В купа се смесват млякото, маята, олиото, захарта и солта. Постепенно се прибавя пресятото брашно. Когато тестото стане на топка се доомесва на плот. Поставя се в намаслена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса.
Тестото се разделя на две части. От всяка част се оформя хляб с продълговата форма. Поставят се в тава постелена с хартия за печене.
Оформените хлябове се оставят 15-20 минути да втасат.
Фурната се загрява на 180 градуса.
Втасалите хлябове се поръсват с брашно и с остър нож се правят диагонални разрези.
Поставят се в загрятата фурна и се пекат 25-30 минути, като отдолу на фурната се слага купичка с вода.
Хлябът е лек, мекичък като памук и много, много вкусен!
Приятен апетит!
Рецептата е адаптирана от кулинарната група ,,Турски вкусотии".
Толкова красиви хлебчета си направила, Хриси! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря много, Кате! И да знаеш пък колко са вкусниииии...
ИзтриванеЗдравейте, страхотно хлебче. Аз опитах да направя този хляб по рецептата във ФБ групата Турски вкусотии, но ми се стори много 1 кг брашно за тази течност, а там пише - брашно за меко тесто.
ОтговорИзтриванеНаправих моя хляб горе-долу с вашето количество брашно.
Здравей, Гери!
ИзтриванеИ аз направих хляба по рецепта на групата ,,Турски вкусотии", но брашното го коригирах и се получиха уникални хлебчета.
Благодаря за доверието!
Само да вметна, че в рецептата в групата Турски вкусотии пише "Брашно колкото поеме" и в скоби е записано (около килограм). не е написано да се направят хлябовете с 1 кг брашно.
ОтговорИзтриванеС толкова олио няма как да стане хляб. Не се лъжете да го правите, похабявате продукти и очакване за хляб!!!
ОтговорИзтриванеНе знам, а и не споделяте дали сте направили хляба, но аз мога да кажа, че в блога пиша само сполучливи рецепти и никога не подвеждам моите последователи.
ИзтриванеТози хляб е на базата на памук погача, която се прави с много повече олио и е уникално вкусна.
Когато направите хляба споделете тогава мнението си!
Поздрави!
Страхотен е,правя го много често
ОтговорИзтриванеМного благодаря за отзива, Стефи!
ИзтриванеЗа мен е важна обратната връзка!
Аз също го направих по Вашата рецепта мога да кажа само едно - стана вълшебен!!! Благодаря Ви!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за доверието! Много се радвам за споделеното впечатление!
ИзтриванеЗдравей и много благодаря за хубавите рецепти,хлебопекарната ми стоеше доста време като паметник,след като се отчаях от това да не ми се получава хляба,сеха е супер ,пухкав,много вкусен.Благодаря ти от сърце.
ОтговорИзтриванеМного се радвам на ответната кореспонденция и споделянето на мнение!
ИзтриванеБлагодаря за доверието!
Поздрави и хубави дни!