вторник, 17 март 2020 г.

Хляб на раета



Продукти:
  • 2 яйца 
  • 250 мл прясно мляко
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. захар
  • 7 г суха мая
  • 50 мл олио
  • 580-600 г брашно
  • 30-40 г меко краве масло


Приготвяне:
Брашното се пресява. Прави се кладенче и в него се поставят солта, захарта, маята, прясното мляко и 1 цяло яйце + 1 белтък. Жълтъкът се отделя за намазване на хляба. 
Замесва се меко тесто. Поставя се в намазнена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса. 
Втасалото тесто се премесва леко на плот и се разточва с приблизителни размери 25/50 сантиметра. От единият край на късата страна тестото се нарязва на ленти. Останалата част се намазва с маслото. Тестото се навива на руло, като лентите се прехвърлят върху него. 
Така оформеният хляб се поставя в тава с размери  10/28 см (това е кексова форма),която е постелена с хартия за печене. 
Хлябът се оставя да втаса. Намазва се с отделеният жълтък, смесен с няколко капки олио и прясно мляко. 
Пече се в предварително загряла фурна на 170 градуса 35 минути. 
С помощта на хартията се изважда от формата и се оставя да изстине на решетка. 

Аромат на току-що опечен хляб е аромат на уют, топлина и любов!



Приятен апетит! 

2 коментара: