Продукти:
- 2 яйца
- 250 мл прясно мляко
- 1 ч. л. сол
- 1 ч. л. захар
- 7 г суха мая
- 50 мл олио
- 580-600 г брашно
- 30-40 г меко краве масло
Приготвяне:
Брашното се пресява. Прави се кладенче и в него се поставят солта, захарта, маята, прясното мляко и 1 цяло яйце + 1 белтък. Жълтъкът се отделя за намазване на хляба.
Замесва се меко тесто. Поставя се в намазнена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса.
Втасалото тесто се премесва леко на плот и се разточва с приблизителни размери 25/50 сантиметра. От единият край на късата страна тестото се нарязва на ленти. Останалата част се намазва с маслото. Тестото се навива на руло, като лентите се прехвърлят върху него.
Така оформеният хляб се поставя в тава с размери 10/28 см (това е кексова форма),която е постелена с хартия за печене.
Хлябът се оставя да втаса. Намазва се с отделеният жълтък, смесен с няколко капки олио и прясно мляко.
Пече се в предварително загряла фурна на 170 градуса 35 минути.
С помощта на хартията се изважда от формата и се оставя да изстине на решетка.
Много идейно. Затова че е вкусен и ароматен не се съмнявам
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Батето!
Изтриване