сряда, 1 август 2018 г.

Войнишки курабета


Много стара рецепта, която всяка майка или баба в миналото правеше при изпращането на момчетата си в казармата.  Има разлика в рецептите за войнишките курабета, някои ги правят с олио, други със свинска мас, но основната рецепта е запазена във времето и курабетата са все така вкусни, пръхкави и ароматни.
Количеството на курабетата е доста голямо, но те са трайни и както има една приказка: колкото повече стоят, по-хубави стават.
Аз реших малко да видоизменя рецептата с добавката на домашен портокалов крем ликьор и курабетата станаха изключително ароматни. Но ако решите да ги направите и нямате ликьор, не е проблем и да го пропуснете.


Продукти:
  • 3 яйца
  • 250 г захар
  • 250 г кисело мляко
  • 150 г свинска мас
  • 50 мл портокалов крем ликьор
  • 2 ванилии
  • 1 пак. (10 г) амонячна сода
  • 1 ч. л. сода бикарбонат
  • 1 с. л. лимонов сок
  • кората на 1 лимон
  • 1 кг брашно


Приготвяне:
Към киселото мляко се прибавя содата бикарбонат, разбърква се до шупване. 
Амонячната сода се смесва с лимоновият сок. 
Свинската мас се разтопява и охлажда. 
Яйцата се разбиват заедно със захарта на пяна. Към тях се добавят останалите продукти. 

Брашното се пресява, прави се кладенче и в него изсипва горната смес. Замесва се тесто. Оставя се 10-15 минути да почине. 
От него се късат топчета с размер на голям орех (моите бяха с приблизителен грамаж 25-27 грама). Овалват се в кристална захар и се подреждат в тава на разстояние едно от друго.
С този грамаж на топчетата се получават приблизително 80 бр. курабета. 


Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса 15 минути.


Снимка - закачка :)


За съхранение на войнишките курабета и не само на тях, ви предлагам да си направите този красив буркан.


Идеята видях при Юлия Андреева, в нейната пълна с красота и творчество страница July art магазинче.

Ето какво ви е необходимо за изпълнение на тази лека и забавна идея:
  • голям буркан с широко гърло
  • двойно залепващо тиксо
  • парче плат
  • шнур, панделка, цветчета за украса

От обратната страна на парчето плат се очертава кръг с големината на капачката на буркана. Това се прави с цел по-лесно след това да го фиксираме към капачката. Платът може да бъде просто изрязан в кръгла форма или ако ви харесва моята идея, да се наплете малка дантела. 
Капачката се обикаля с двойно залепващо тиксо. Към него се прикрепя (залепва) плата. 


Притиска се с пръсти и остава само да си доукрасите буркана по ваше желание и фантазия. 



Това е красивият буркан на Юлия - July art магазинче



4 коментара:

  1. И аз скоро ги правих на моя внук. Интересна е снимката ти закачка! :) Идеята ти за буркана е супер и си я крадна! :)
    Прегръдки, Христинче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Инче!
      Тези курабии са нещо, което трябва винаги да имаме в къщи за хапване по всяко време.
      Радвам се, че ти е харесала идеята за буркана!
      Поздрави и прегръдки, мила! :)

      Изтриване
  2. Ха-ха, тази думичка курабета е нова за мен, но ми хареса, аз ги знам от мама като войнишки курабии, но мисля, че нейната рецепта е друга, ще попитам и направя и аз. Снимката с шапката е върховна, от къде пък изнамери шапка...:)) Страхотна си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, курабии или курабета за мен е едно и също...просто така ми е дошло да го напиша :)
      Благодаря ти!
      У дома се намират такива стари неща и като правих снимките в последният момент се сетих за шапката (и войнишко кепе имаме) :))

      Изтриване