събота, 3 март 2018 г.

Еклери


Няма нищо ново и по-различно от класическите рецепти за еклери, но нали все пак блогърите, освен че оставяме нещо от нас във всяка рецепта, трябва да оставим и рецепти, доказали се във времето, за поколението, което идва след нас.

 Продукти:
за пареното тесто
  • 100 мл прясно мляко
  • 100 мл вода
  • 100 г краве масло
  • 100 г брашно
  • щипка сол
  • 3 яйца М

за крема:
  • 400 мл прясно мляко
  • 120 г захар
  • 1 яйце
  • 40 г царевично нишесте
  • 2 ванилии
  • 150 мл течна сладкарска сметана

за глазурата
  • 100 г шоколад
  • натрошени бадеми
  • айсинг
  • захарни декорации


Приготвяне на пареното тесто:
В малка тенджера се поставят млякото, водата, маслото и солта. Като заври течността, наведнъж се изсипва брашното и се бърка с лъжица, докато тестото стане на топка. 
Оставя се да изстине до стайна температура. 
Има два начина да се продължи обработката на тестото. Единият при поставянето на яйцата, тестото да се разбърква с ръка, а другият е разбиването да става с миксер. 
Аз избирам по-лесния начин - миксера.
Изстиналото тесто се разбива с миксера, докато стане на трохи. Прибавя се едното яйце и разбиването продължава до усвояване на яйцето от тестото. Така се процедира и с останалите яйца. Тестото трябва да е меко, но не и прекалено, за да може да се шприцова и купчинките да не се разливат. 
Тестото се поставя в шприц с кръгъл накрайник. 
Върху хартия за печене се шприцоват кръгли купчинки с размер около 5-6 сантиметра. 
Връхчетата, които се получават се притискат леко с мокър пръст. 



Еклерите се пекат на 200 градуса 20-25 минути. След това фурната се оставя леко отворена и еклерите изстиват в нея. 
Черупките на еклерите, могат да се съхраняват ненапълнени 10 дена в сухо помещение



Приготвяне на крема:
Спорен е въпроса с какъв крем се пълнят еклерите, но всеки може да си ги напълни според предпочитанията си. 
Аз обичам еклерите с пухкав ванилов крем и затова моето предложение е този крем.
Нишестето се смесва с яйцето, захарта и ванилията. Разрежда се с малко от прясното мляко. 
Останалото мляко се слага на котлона да заври. Прибавя се към яйчената смес и се връща на котлона. Вари се до сгъстяване.
Кремът се изсипва в поднос, покрива се със стреч фолио и се оставя да изстине напълно.
Студената сметана се разбива до плътност.
Изстиналият крем се разбива до гладкост и се смесва със сметаната. 
Кремът се поставя в пош с кръгъл накрайник.

С помощта на ножче отдолу на черупките се прави малък отвор, откъдето се пълнят еклерите. 

Готовите еклери може да ги поръсите само с пудра захар, а може и да ги украсите като мен с шоколад и айсинг. 

От тази доза се получават 25 броя еклери, с размер в диаметър 5-7 сантиметра. 



Подсладете си душата, усмихнете се широко, прегърнете близките си и животът, освен вкусен, ще бъде и красив! 



1 коментар: