Няма нищо ново и по-различно от класическите рецепти за еклери, но нали все пак блогърите, освен че оставяме нещо от нас във всяка рецепта, трябва да оставим и рецепти, доказали се във времето, за поколението, което идва след нас.
Продукти:
за пареното тесто
- 100 мл прясно мляко
- 100 мл вода
- 100 г краве масло
- 100 г брашно
- щипка сол
- 3 яйца М
за крема:
- 400 мл прясно мляко
- 120 г захар
- 1 яйце
- 40 г царевично нишесте
- 2 ванилии
- 150 мл течна сладкарска сметана
за глазурата
- 100 г шоколад
- натрошени бадеми
- айсинг
- захарни декорации
Приготвяне на пареното тесто:
В малка тенджера се поставят млякото, водата, маслото и солта. Като заври течността, наведнъж се изсипва брашното и се бърка с лъжица, докато тестото стане на топка.
Оставя се да изстине до стайна температура.
Има два начина да се продължи обработката на тестото. Единият при поставянето на яйцата, тестото да се разбърква с ръка, а другият е разбиването да става с миксер.
Аз избирам по-лесния начин - миксера.
Изстиналото тесто се разбива с миксера, докато стане на трохи. Прибавя се едното яйце и разбиването продължава до усвояване на яйцето от тестото. Така се процедира и с останалите яйца. Тестото трябва да е меко, но не и прекалено, за да може да се шприцова и купчинките да не се разливат.
Тестото се поставя в шприц с кръгъл накрайник.
Върху хартия за печене се шприцоват кръгли купчинки с размер около 5-6 сантиметра.
Връхчетата, които се получават се притискат леко с мокър пръст.
Еклерите се пекат на 200 градуса 20-25 минути. След това фурната се оставя леко отворена и еклерите изстиват в нея.
Черупките на еклерите, могат да се съхраняват ненапълнени 10 дена в сухо помещение
Приготвяне на крема:
Спорен е въпроса с какъв крем се пълнят еклерите, но всеки може да си ги напълни според предпочитанията си.
Аз обичам еклерите с пухкав ванилов крем и затова моето предложение е този крем.
Нишестето се смесва с яйцето, захарта и ванилията. Разрежда се с малко от прясното мляко.
Останалото мляко се слага на котлона да заври. Прибавя се към яйчената смес и се връща на котлона. Вари се до сгъстяване.
Кремът се изсипва в поднос, покрива се със стреч фолио и се оставя да изстине напълно.
Студената сметана се разбива до плътност.
Изстиналият крем се разбива до гладкост и се смесва със сметаната.
Кремът се поставя в пош с кръгъл накрайник.
С помощта на ножче отдолу на черупките се прави малък отвор, откъдето се пълнят еклерите.
Готовите еклери може да ги поръсите само с пудра захар, а може и да ги украсите като мен с шоколад и айсинг.
От тази доза се получават 25 броя еклери, с размер в диаметър 5-7 сантиметра.
Подсладете си душата, усмихнете се широко, прегърнете близките си и животът, освен вкусен, ще бъде и красив!
Обичам еклери, още повече домашни.
ОтговорИзтриванеСкоро обаче не съм правила.