Продукти:
за тестото
- 300 г брашно микс за кекс София Мел
- 2 жълтъка + 1 яйце М
- 120 г захар
- 140 г краве масло
- 5 г бакпулвер
- щипка сол
- настъргана кора на 1 лимон
за крема
- 250 мл прясно мляко
- 30 г царевично нишесте
- 80 г захар
- 1 яйце
- 80 мл течна сладкарска сметана
- 1 ванилия
- 40 мл ликьор Бейлис
за украсата
Приготвяне на тестото:
Брашното заедно със солта и бакпулвера се пресяват. Към тях се добавят захарта, жълтъците, яйцето, нарязаното на парченца студено краве масло и настърганата лимонова кора. Замесва се тесто, което в началото е на трохи, но след месене продуктите се обединяват.
Тестото се увива в стреч фолио и се поставя в хладилник за 1 час.
Разточва се върху хартия за печене, леко наръсена с брашно, с размер по-голям от формата, за да може да се издигне борд.
Тестото се прехвърля във форма с подвижно дъно с размер 24 см. Ако нямате такава форма,
тестото се поставя с хартията, за по лесно отделяне от тавичката.
Останалото тесто се доомесва с около една шепа брашно. Разточва се и от него се изрязват цветенца и листа. Поставят се около борда, като се залепят с белтък.
Дъното на пая се надупчва с вилица, покрива се с хартия за печене и върху хартията се поставя боб.
Паят се пече на 180 градуса с вентилатор 30 минути, като на 20-тата минута се покрива с алуминиево фолио.
Оставя се напълно да изстине във формата и тогава се изважда.
Приготвяне на крема:
Докато тестото се охлажда в хладилника, хубаво е да се направи крема, за да има възможност да изстине.
В купа се поставят яйцето, захарта, ванилията и нишестето. Разреждат се с малкоот прясното мляко.
Останалото мляко се поставя на котлона да заври. Прибавя се към горната смес и се връща на котлона. Кремът се вари до сгъстяване. Изсипва се върху поднос и се покрива плътно със стреч фолио. Оставя се да изстине.
Студената сметана се разбива до твърдост.
Изстиналият крем се разбива с миксер до пухкавост. Към него се прибавя сметаната и бейлиса, и се разбърква до хомогенност.
Изстиналата кора се напълва с крема и се украсява с плодове.
Да ви е сладко!
Весели пролетни дни, изпълнени с много усмивки и щастие, приятели! :)
Да ви е сладко!
Весели пролетни дни, изпълнени с много усмивки и щастие, приятели! :)
Сърдечно благодаря на Ивана от ,,С нож и вилица в ръка" за предоставената рецепта за чудесното маслено тесто!
Красив пай, много красив!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Прегръдки и от мен!
ИзтриванеБлагодаря! :)
Много красив,аз имам и въпрос,при разрязване протича ли крема?
ОтговорИзтриванеХубава неделя!
Благодаря, Руми!
ИзтриванеКремът е много пухкав, но не се разтича. Съжалявам, че нямам разрез на пая, но като го направих и го подарих.
Поздрави и хубав ден! :)
Пак си сътворила красота, Хрис!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Веси! :)
Изтриване