На 14 октомври църквата почита Света Петка. Този ден е наричан още зимен Петковден и в българските вярвания бележи прехода към зимата. Петковден бележи и края на земеделската работа, празнуват и овчарите.
На Петковден се правят курбани, обредни хлябове и на трапезата е хубаво да присъстват ястия с овнешко месо, курбан чорба, лозови сърмички. Къщата се ръси със светена вода и обредният хляб се прекадява.
На този ден празнува големият ни син, който носи хубавото мъжко име Петко. Пожелаваме му най-вече здраве и да носи с гордост и чест името си!
Продукти:
- 400 мл прясно мляко
- 2 яйца - 1 жълтък за намазване на питката
- 11 г суха мая
- 1 с. л. сол
- 1 с. л. захар
- 5 с. л. олио
- 850-900 г брашно
- 50-60 г меко краве масло
Приготвяне:
Брашното се изсипва в голяма купа. Прави се кладенче и в него се поставят солта, захарта, маята, олиото, 1 яйце + 1 белтък и топлото мляко. Замесва се меко тесто. Поставя се в намаслена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса.
Втасалото тесто леко се премесва. Разделя се на 4 части.
Всяка част се разточва на кръг с размер 30 сантиметра. Кръговете се слагат един върху друг в тава с размер 26 см, като между тях се маже с омекналото краве масло. Последната кора не се маже.
В средата се поставя чаша и питката се разделя на осем сектора. Всеки триъгълник се усуква два пъти.
Питката се оставя да втаса.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Хриси,
ОтговорИзтриванеда ти е честит и благословен празника с тази разкошна погача.Певец съм именно в такава църква с името на Св.Петка.Имаше много народ и се раздаде курбан.Да е честит и благословен, мирен и изпълнен с благодат този празник и за всички именници !
Поздрави и лека седмица !
Благодаря, Ели, за хубавите думи и пожелания!
ИзтриванеПоздрави!