Щом го видях и се влюбих. Прекрасен, екзотичен, по царски стоящ, дори и с ,,парцалчето'' метнато небрежно на стола. Фантастика, която няма как да бъде подмината и незабелязана. Поздравления за дамата от ,, Канела и лимон"!
Продукти:
за палачинките
- 3 яйца
- 250 мл прясно мляко
- 1 ч. л. захар
- щипка сол
- 150 г брашно
- олио за намазване на тигана
- 1 бурканче сладко от ягоди
за чийзкрема
- 250 г маскарпоне
- 300 г крема сирене
- 300 мл течна сладкарска сметана
- 150 г захар
- 4 яйца М
- 60 г царевично нишесте
- 1 ванилия
за украсата
- 200 г заквасена сметана 20%
- 50 г сирене крема
- 30 г крем Оле на д-р Йоткер
- 80 г пудра захар
- 200 г ягоди
Приготвяне:
Дала съм базисна рецепта за палачинки, но не е задължителна. Може да направите палачинките по ваша изпитана рецепта. Просто за форма с диаметър 26 см са ви необходими 9-10 бр. палачинки.
Оригиналната рецепта, от която видях този прекрасен чийзкейк е направена във форма с размер 20 см в диаметър, но явно е и доста по-висока и понеже аз не притежавам такава форма приспособих рецептата към моята форма.
Сместа за палачинките се приготвя, като яйцата се разбиват леко със захарта и солта. Към тях се прибавят последователно брашното и млякото. За по-финни палачинки сместа трябва да е по-рядка. Много зависи от яйцата количеството на брашното, така че трябва да бъде по ваше усмотрение.
Пекат се в незалепващ тиган, като тигана се намазва с мазнина след всяка палачинка.
Палачинките се намазват със сладко от ягоди и се навиват на рула.
Маскарпонето се смесва с крема сиренето и захарта, и се разбива до гладкост. Желателно е разбиването да става на ръка или ако е с миксер се разбива на слаба скорост и колкото може по за кратко.
Добавят се яйцата, разбърква се. Следват нишестето и сметаната. Ароматизира се с ванилията.
Понеже чийзкейкът се пече на водна баня, отваряемата форма се увива с няколко слоя алуминиево фолио.
На дъното на формата се поставя една палачинка. Върху нея се поставят навитите палачинки, като се оставя разстояние поне 2 см от края на стените на формата. Броя на палачинките може да бъде по-голям или по-малък, зависи от големината на тигана. При навиването на палачинките във формата, не трябва да бъдат много сбити една до друга.
Върху навитите палачинки се изсипва сместа от сирената и сметаната.
Формата се поставя в по-голяма тава, налива се вода и се поставя във фурна предварително загрята на 160 градуса. Чийзкейка се пече 10 минути на 160 градуса и след това фурната се намаля на 110 градуса и печенето продължава още 75 минути.
След опичането чийзкейка се оставя да изстине във фурната, след което се премества в хладилник, до пълното му охлаждане.
Чийзкейкът се освобождава от формата и се украсява по желание.
Най-лесно може да разбиете малко течна сметана и да направите розички, и допълните украсата с пресни ягоди.
Аз направих един от любимите кремове в къщи, със заквасена сметана.
Всички продукти за крема се смесват и се разбиват с миксер до еднородност.
Кремът се поставя в пош със звездовиден накрайник и се щприцоват розички. Доукрасява се с пресни ягоди.
Да ви е сладко, весело и усмихнато!
Прекрасен е, Хриси! Честита Първа Пролет!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате!
ИзтриванеЧестита да е на теб, с много хубави мигове и усмивки! :)
Страхотно ефектно и вкусно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Веси!
ИзтриванеПоздрави! :)
Много интересен чийз - кейк Хриси.Изглежда страхотно.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Благодаря, Ели!
ИзтриванеИ на мен ми се видя много интересен чийзкейка, но се оказа и вкусен!
Поздрави! :)
Здравейте!Чийзкейка наистина изглежда хубав.При мен обаче се получи проблем - палачинките изплуваха отгоре.Имам въпрос - сметаната разбита ли се добавя или течна както е записано в продуктите?
ОтговорИзтриванеЗдравейте!
ИзтриванеСъжалявам, че сте имали проблем с рецептата.
Сметаната се добавя течна. И аз мислех, че палачинките ще ми изплуват отгоре, като ги залях със сравнително рядката смес, но не изплуваха. Една дама ми писа, че е направила чийзкейка и се е получил перфектен. Някой път се получават фалове с дадените рецепти и конкретно обяснение неможе да се даде.
Поздрави!
Predobro izgleda.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Божица!
ИзтриванеМного е вкусен чийзкейка!
Поздрави!
Чудесна идея..!Благодаря Ви за рецептата!
ОтговорИзтриванеРуми, и на мен ми е една от любимите рецепти!
ИзтриванеБлагодаря ти, за доверието! :)
Поздрави!