неделя, 19 март 2017 г.

Чийзкейк с палачинки


Щом го видях и се влюбих. Прекрасен, екзотичен, по царски стоящ, дори и с ,,парцалчето'' метнато небрежно на стола. Фантастика, която няма как да бъде подмината и незабелязана. Поздравления за дамата от ,, Канела и лимон"!


Продукти:
за палачинките

  • 3 яйца
  • 250 мл прясно мляко
  • 1 ч. л. захар
  • щипка сол
  • 150 г брашно
  • олио за намазване на тигана
  • 1 бурканче сладко от ягоди

за чийзкрема
  • 250 г маскарпоне
  • 300 г крема сирене
  • 300 мл течна сладкарска сметана
  • 150 г захар
  • 4 яйца М
  • 60 г царевично нишесте
  • 1 ванилия

за украсата
  • 200 г заквасена сметана 20%
  • 50 г сирене крема
  • 30 г крем Оле на д-р Йоткер
  • 80 г пудра захар
  • 200 г ягоди


Приготвяне:
Дала съм базисна рецепта за палачинки, но не е задължителна. Може да направите палачинките по ваша изпитана рецепта. Просто за форма с диаметър 26 см са ви необходими 9-10 бр. палачинки.
Оригиналната рецепта, от която видях този прекрасен чийзкейк е направена във форма с размер 20 см в диаметър, но явно е и доста по-висока и понеже аз не притежавам такава форма приспособих рецептата към моята форма. 
Сместа за палачинките се приготвя, като яйцата се разбиват леко със захарта и солта. Към тях се прибавят последователно брашното и млякото. За по-финни палачинки сместа трябва да е по-рядка. Много зависи от яйцата количеството на брашното, така че трябва да бъде по ваше усмотрение. 
Пекат се в незалепващ тиган, като тигана се намазва с мазнина след всяка палачинка.
Палачинките се намазват със сладко от ягоди и се навиват на рула.

Маскарпонето се смесва с крема сиренето и захарта, и се разбива до гладкост. Желателно е разбиването да става на ръка или ако е с миксер се разбива на слаба скорост и колкото може по за кратко. 
Добавят се яйцата, разбърква се. Следват нишестето и сметаната.  Ароматизира се с ванилията.

Понеже чийзкейкът се пече на водна баня, отваряемата форма се увива с няколко слоя алуминиево фолио. 
На дъното на формата се поставя една палачинка. Върху нея се поставят навитите палачинки, като се оставя разстояние поне 2 см от края на стените на формата. Броя на палачинките може да бъде по-голям или по-малък, зависи от големината на тигана. При навиването на палачинките във формата, не трябва да бъдат много сбити една до друга. 


Върху навитите палачинки се изсипва сместа от сирената и сметаната. 
Формата се поставя в по-голяма тава, налива се вода и се поставя във фурна предварително загрята на 160 градуса. Чийзкейка се пече 10 минути на 160 градуса и след това фурната се намаля на 110 градуса и печенето продължава още 75 минути. 
След опичането чийзкейка се оставя да изстине във фурната, след което се премества в хладилник, до пълното му  охлаждане. 


Чийзкейкът се освобождава от формата и се украсява по желание. 
Най-лесно може да разбиете малко течна сметана и да направите розички, и допълните украсата с пресни ягоди. 
Аз направих един от любимите кремове в къщи, със заквасена сметана.
Всички продукти за крема се смесват и се разбиват с миксер до еднородност. 
Кремът се поставя в пош със звездовиден накрайник и се щприцоват розички. Доукрасява се с пресни ягоди. 



Да ви е сладко, весело и усмихнато! 



12 коментара:

  1. Прекрасен е, Хриси! Честита Първа Пролет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате!
      Честита да е на теб, с много хубави мигове и усмивки! :)

      Изтриване
  2. Страхотно ефектно и вкусно!

    ОтговорИзтриване
  3. Много интересен чийз - кейк Хриси.Изглежда страхотно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели!
      И на мен ми се видя много интересен чийзкейка, но се оказа и вкусен!
      Поздрави! :)

      Изтриване
  4. Здравейте!Чийзкейка наистина изглежда хубав.При мен обаче се получи проблем - палачинките изплуваха отгоре.Имам въпрос - сметаната разбита ли се добавя или течна както е записано в продуктите?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Съжалявам, че сте имали проблем с рецептата.
      Сметаната се добавя течна. И аз мислех, че палачинките ще ми изплуват отгоре, като ги залях със сравнително рядката смес, но не изплуваха. Една дама ми писа, че е направила чийзкейка и се е получил перфектен. Някой път се получават фалове с дадените рецепти и конкретно обяснение неможе да се даде.
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Отговори
    1. Благодаря, Божица!
      Много е вкусен чийзкейка!
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Чудесна идея..!Благодаря Ви за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Руми, и на мен ми е една от любимите рецепти!
      Благодаря ти, за доверието! :)
      Поздрави!

      Изтриване