Преди доста години моят съпруг ми обясняваше за тази салата, как я правела майка му и как въпреки, че той (както и аз) не е любител на лука, но щяла да ми хареса. И тогава с голямо недоверие сложих лук в старата (от баба му) тава и го запекох. Учудващо салатата ми хареса и оттогава доста често, особенно в студените дни, присъства на нашата трапеза.
Рецептата няма точни продукти. Всичко е въпрос на вкус и желание, но трябва да имате:
- малки глави лук
- сол
- олио
- ябълков оцет
- магданоз
- счукани орехи
Малките глави лук по-лесно и бързо се пекат. Поставят се, необелени, задължително в някоя стара тава. Такава като моята, която някои им казват - цигански. Но ако нямате тава, която е почти за изхвърляне, тогава постелете под лука хартия за печене.
Лукът се пече на 200 градуса до пълното му омекване.
Оставя се да изстине и тогава се обелва. Почти не се реже, а се накъсва с ръце.
Посолява се и се подправя с олио и домашен ябълков оцет.
Салатата се овкусява с магданоз и накрая се поръсва със счукани орехи.
Няма да ви съветвам с какво се сервира, вие си знаете...само ще ви кажа наЗдраве и да ви е сладко. :)
Внимание: докато се пече лукът помещението доста замирисва. :( Така, че ако имате възможност печете навън.
Хриси, салатата е прекрасна! Ще влезе в нашата кухня.
ОтговорИзтриванеВ къщи обожаваме кромид лук и си произвеждаме. Приготвяла съм го по какъв ли не начин. При теб винаги има какво да науча.
Благодаря ти, мила приятелко!
ИзтриванеС удоволствие ще хапна и от твоята салата с домашно произведен лук!
Прегръдки!
Хриси,
ОтговорИзтриванемоята баба наверемето приготвяше по същия начин салата от лук, но само с орехи поради липса на магданоз през зимата.Чудна става, даже може да се добавят и печени картофи.
Поздрави !
Ели, заинтригуваме с тази добавка на печени картофи. Може ли да дадеш малко повече инфо?
ИзтриванеБлагодаря ти!
Чудна е, Хриси! Снощи хапнахме такава с по една ракийка. Винаги съм казвала колко простички и вкусни нещица са приготвяли бабите ни навремето и как здравословно са живяли!!
ОтговорИзтриванеПрегръдка миличка и прекрасен ден!
Наздраве, Руми!
ИзтриванеТрябва по-често да се сещаме и приготвяме рецепти от нашите баби.
Поздрави и прегръдки!
Интересно, не мога да си представя вкуса...
ОтговорИзтриванеВеси, на някои хора им харесва салатата, на други не. Нали знаеш хора различни и вкусовете са различни. Ще се радвам да пробваш салатата и да споделиш впечатленията си!
ИзтриванеПоздрави!
За първи път я чувам, Хриси. Много интересно предложение. В къщи обичаме лук, печен, пържен,сигурна съм, че ще ни хареса и на нас. Поздрави!
ОтговорИзтриванеПоздрави и от мен, Кате!
ИзтриванеЩе чакам отзиви, ако решиш да направиш салатата.
Мoята баба слагаше и сушени червени чушки. Пoпaрени и изчистени от люспата.
ОтговорИзтриванеМного добра идея!
ИзтриванеБлагодаря! Непременно ще пробвам :)