Продукти:
за блата
- 200 г брашно
- 100 г краве масло
- 150 г смлени орехи + 50 г
- 200 г захар
- 100 мл прясно мляко
- 3 яйца
- 10 г бакпулвер
- 1 ванилия
- 1 с. л. олио
за крема
- 500 г заквасена сметана 20 %
- 200 г сирене крема
- 1 ч. ч. (220 г) пудра захар
- 1 пак. Paradies Creme на д-р Йоткер
- 200 г ягоди
Приготвяне:
Яйцата се разбиват заедно със захарта на пяна. Прибавя се пресятото брашно с бакпулвера и ванилията. Сместа се разбърква с шпатула и се добавя разтопеното краве масло + олиото.
Накрая се прибавят орехите и прясното мляко.
Форма с размер 26 см се постила с хартия за печене. Сместа се изсипва във формата и се пече на 170 градуса до готовност, като се проверява с дървено шишче.
След като се извади от формата блатът се оставя да изстине върху скара.
Разрязва се на две части. Всеки кръг се изрязва с помощта на ринг на 22 сантиметра в диаметър.
Остатъците се натрошават и се смесват с 50 г смлени орехи. Тази смес се използва за паниране на тортата.
Заквасената сметана се смесва с крема сиренето, пудрата захар и крема, както е прахообразен.
Разбива се с миксер до пухкавост.
Единият блат се поставя в поднос и се намазва с половината крем. Върху него се нарязват ягоди. Покрива се с другият блат и тортата се измазва отсрани с крем, след което се панира.
Останалият крем се поставя в щприц със звездовиден накрайник и тортата се украсява. За финал тортата се гарнира и с нарязани ягоди.
За блатове на тази вкусна торта ползвах рецептата на Орехово сърце, на моята мила сестра Ивана от ,,С нож и вилица в ръка", за което и' благодаря. Получи се страхотна комбинация с този вкусен крем и за пълен разкош допълнение на пресни ягоди.
И в първите дни на пролетта искам да напиша една мисъл на Джордж Елиът:
,,Носете усмивки и ще имате приятели, носете мрачност и ще имате бръчки."
Весели, усмихнати и слънчеви пролетни дни!
И в първите дни на пролетта искам да напиша една мисъл на Джордж Елиът:
,,Носете усмивки и ще имате приятели, носете мрачност и ще имате бръчки."
Весели, усмихнати и слънчеви пролетни дни!
Изглежда сърахотна поздравления от мен -Валя :-*
ОтговорИзтриванеСлънчева, цветна и с аромат на пролет торта!
ОтговорИзтриванеЧудесна! Много често се "отбивам" при теб, за да се насладя на кулинарните ти изкушения. Благодаря за поредната рецепта. Тортата изглежда превъзходно!
ОтговорИзтриванеИзглежда страхотна!Поздравления!
ОтговорИзтриванеХриси, тортата е уникална! Но съм любопитна за комбинацията на крема с блатовете, защото напоследък преоткривам и обожавам вкуса на кремовете със заквасена сметана, а в комбинация с орехи, просто съвършенно ми звучи!
ОтговорИзтриванеЖелая ти усмихнат ден, Хриси!
Хриси, тортата е уникална! Но съм любопитна за комбинацията на крема с блатовете, защото напоследък преоткривам и обожавам вкуса на кремовете със заквасена сметана, а в комбинация с орехи, просто съвършенно ми звучи!
ОтговорИзтриванеЖелая ти усмихнат ден, Хриси!
Нежна торта, пандишпанен блат и мек крем - това виждат очите ми!
ОтговорИзтриванеПрекрасно изпълнение, Хриси!
Прегръдки!
Хриси, обичам торти с ядки и тази няма да я подмина! наскоро правих подобна тортичка, изпратена ми от читател като рецепта! Затова съм сигурна в чудесния вкус на представената от теб! усмивки от сърце, мила!
ОтговорИзтриванеХриси, обожавам орехови торти! Комбинацията, която си направила е много вкусна! Толкова свежо и вкусно си я декорирала!
ОтговорИзтриванеПоредна уникална и толкова красива торта,Хриси,моите аплодисменти!Кремчето ми е любимо,а украсата много ми харесва,ще взаимствам някой път!Щастливи пролетни дни!
ОтговорИзтриванеМомичета, много ви благодаря за хубавите думи и за любезното ви отношение!
ОтговорИзтриванеТози крем напоследък ни стана любим и реших да го комбинирам с орехов блат. Е, получи се срахотно на вкус! Нещо неможах да срежа блата на две равни части, но и така тортата свърши за отрицателно време :)
На всички пожелавам здраве и слънчеви дни!
Прегръдки!
Prekrasno i vkusno predizvikatelstvo.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Стела!
ИзтриванеЧудесно съчетание и изглежда невероятно!
ОтговорИзтриванеЛека вечер, Христинка!
Благодаря, Инче! Тортата се оказа много добре вкусово съчетана. :)
ИзтриванеХубав ден, мила!
Хриси, с такова удоволствие бих си хапнала от тази красива торта.
ОтговорИзтриванеС какво шприцоваш? На мен нещо не ми се получава, ама ползвам един изтормозен шприц, пък и накрайниците ми не струват.
Веси, тортите и сладкишите си украсявам с метален шприц. Сега във всеки магазин за домашни потреби продават метални накрайници и пошове.
ИзтриванеПоздрави и хубава неделя! :)
Сиропира ли се с нещо блатът? Изглежда страхотно, но вкъщи предпочитаме по-сочните торти... :) Поздравления!
ОтговорИзтриванеБлатът не се сиропира, но ако искате напръскайте леко блата с подсладено прясно мляко.
ИзтриванеБлагодаря и хубав ден!
Здравейте, смятам да направя тази торта и искам да попитам може ли орехите за блата да бъдат предварително леко запечени.Поздрави!
ОтговорИзтриванеЗдравейте!
ИзтриванеТортата не съм я приготвяла със запечени орехи, но смятам, че няма да има проблем, ако орехите са леко запечени.
Благодаря за прекрасната рецепта вчера я направих крема е много профилрен единствено блата който пекох на 170 градуса се наду много и след няколко минути спадна най вероятно нещо не съм направила както трябва
ОтговорИзтриванеЗдравейте!
ИзтриванеИ аз благодаря за доверието!
По принцип няма какво да му се сбърка на този блат и немога да кажа, защо е спаднал.
Хубав ден!
Благодаря за прекрасната рецепта!аз лично за втори път я правя в разстояние на две седмици
ОтговорИзтриванеИ у дома тази торта е една от любимите ни и се радвам, че ви е харесала!Благодаря за доверието!
ИзтриванеПоздрави!
Много е вкусна тортата , правих днес . При мен също долния блат се получи така както вашия на снимката. Следващия път ще сиропираме малко блата , тъй като семейството обича по сочни блатчета . Препоръчвам рецептата с две ръце :)
ОтговорИзтриванеМного благодаря за доверието и за хубавите думи!
ИзтриванеПоздрави и хубави дни!
Здравейте!
ОтговорИзтриванеМоже ли прахообразния крем да се замени с друг, защото не го намирам?
Здравейте! Кремът може да бъде и ,,Оле" на Д-р Йоткер.
Изтриване