Продукти:
- 350 г топла вода
- 1 с. л. захар
- 1 ч. л. сол
- 1/2 (22 г) кубче прясна мая
- 2 с. л. олио
- 600-650 г брашно
Приготвяне:
Маята и захарта се разтварят в топлата вода.
Брашното се пресява, прави се кладенче и се поставят солта олиото и разтворената мая.
Меси се меко тесто. Поставя се в купа и се намазава с мазнина. Купата се покрива със стреч фолио и се оставя тестото на топло да втаса.
Тестото се премесва и се прехвърля в тава 26 см, покрита с хартия за печене.
Тестото се оставя отново да втаса, поръсва се с помощта на цедка с брашно и се правят прорези с остър нож (макетно ножче, върши перфектно работа) :)
Хлябът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Опеченият хляб в началото е с твърда и хрупкава коричка, но след известно време омеква, дори без да го покривате с кърпа.
Чудесен, уханен хляб за топли и уютни дни!
разкошен хляб, благодаря за рецептата !
ОтговорИзтриванеРадвам се, че хляба ви е харесал!
ИзтриванеБлагодаря за доверието! :)
Фантастично е хлебчето, Хриси!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Веси! :)
ИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеБаева непременно ще пробвам
ОтговорИзтриванеНА МЕН МН МИ ПОМОГНАХТЕ ПРИ ПЪРВОНАЧАРНИТЕ ОПИТИ ЗА ПРАВЕНЕ НА ДОМАШЕН ХЛЯБ!САМО ЧЕ ВМЕСТО ОЛИО СЛАГАМ ЗЕХТИН И ЧЕСТО ДОБАВЯМ ПО МАЛКО КРАВЕ МАСЛО
ОтговорИзтриванеЕли, радвам се, че съм ти била полезна!
ИзтриванеЗамяната на олиото със зехтин и добавката на краве масло е много добра!
Поздравления!