На днешният хубав български празник Гергьовден направих тази питка за здраве. Здраве, здраве и пак здраве пожелавам на всички, но най-вече на човека за когото замесих и опекох тази питка. Нека бъде благословен!
Продукти:
- 200 мл прясно мляко
- 200 г кисело мляко
- 3 яйца - 1 жълтък за намазване на питката
- 20 г прясна мая или 1 пак. (11 г) суха
- 1 ч. л. сол
- 1 ч. л. захар
- 5 с. л. олио
- 700-750 г брашно
- 40 г краве масло
Приготвяне:
Прясното мляко се затопля и към него се прибавят захарта, маята и 2 с. л. брашно. Сместа се оставя на топло да се активира маята.
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се поставят солта, яйцата, киселото мляко, олиото и шупналата мая. Замесва се меко тесто, което се оставя покрито с кърпа да втаса.
От втасалото тесто се отделят 8 части около 120 грама. Оформят се на топки и се поставят в постелена с хартия за печене тава с размер d 30 см.
Останалата част от тестото се разделя на 4 равни части. Всяка част се разточва на кръг с размер 26 см. Поставят се една върху друга, като помежду тях се маже с разтопеното краве масло. Последната част не се маже с мазнина. За оформяне на кръга, се отрязва с остър нож около 2 см от тестото, което се навива на охлювче и се поставя в средата на питката.
Кръгът се разделя на 16 сектора. Във всеки триъгълник се прави лек разрез и върхът се промушва през него.
Така обособените листа се подреждат върху топките.
Питката се оставя да втаса. Намазва се с отделения жълтък, смесен с няколко капки прясно мляко и олио. Поръсва се със сусам и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Тестото е по любимата ми рецепта на Илиана от ,,Щъркелово гнездо".
Оформянето на питката взаимствах от тук.
Много красива и пухкава питка, Хриси! Перфектно си я измайсторила!
ОтговорИзтриванеЧестит празник от мен!
Честит празник и мнооого здраве!
ОтговорИзтриванеДа сме здрави всички Хриси, честит празник!!!! Питката е чудесна, както винаги!
ОтговорИзтриванеОтново майсторски оформена питка,Хриси,моите искрени комплименти!Да му е сладко на именника и честит ви празник!
ОтговорИзтриванеЧудесно!!!!
ОтговорИзтриванеОтново невероятно красива питка, Хриси!
ОтговорИзтриванеСтрахотна си както винаги! Черпя се и аз едно парченце, че отдавна не съм хапвала питка.
Прегръдки!
Красота, Хриси -
ОтговорИзтриванеМайсторски изпълнена и оформена, златисто изпечена и много ефектна...
Отново моите комплименти, цялата серия нови рецепти е страхотна,
поздравления и честит празник!
Страхотна питка!Възхитена съм!Мойте адмирации!Ще се опитам да я направя стъпка по стъпка.....дано успея.Пожелавам Ви здраве на вас и на всички около вас!
ОтговорИзтриванеПрекрасна питка, Хриси!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за идеята. Толкова е лесно, но толкова ефектно!
Поредната фантастична питка, Хрис! Нека да е здраве, значи!
ОтговорИзтриванеПрекрасна питка за чудесен празник. Да е жив и здрав притежателят на питката , а и ти Хриси и всичките ти близки!
ОтговорИзтриванеХриси, празникът отмина, но това не пречи да пожелая на теб, твоето семейство и на човека за когото е била тази страхотна питка много, много здраве и благоденствие!!
ОтговорИзтриванеКак невероятно ги майсториш тези пити, възхищавам ти се от сърце!!
Прегръдка и прекрасен уикенд ти желая!!
Благодаря на всички вас, приятели за съпричастността и хубавите думи, които пожелахте! Вярвам, че здравето, което желаем от все сърце, ще го има!
ОтговорИзтриванеНека ви се връщат и на вас хубавите благопожелания!
Прекрасен и слънчев ден!
Чудесна питка,започвам да я правя за празника на внука ми.От извесно време всеки ден правя нещо по вашите рецепти.Прекрасни са!Бъдете жива и здрава и все така да ни радвате.
ОтговорИзтриванеМного, много ме зарадваха Вашите думи!
ИзтриванеБлагодаря за благопожеланията и за доверието към мен и моите рецепти!
Поздрави с пожелание за много хубави и радостни дни! :)
Добър ден ,не разбрах как се правят листенцата ,ще бъда благодарна ,ако някой ми отговори .
ОтговорИзтриванеЗдравейте, И!
ИзтриванеВ рецептата съм написала как се правят листенцата, има и снимков материал и...съжалявам повече няма как да покажа.
Може да погледнете и питка Цвете http://jivotatmojedaevkusen.blogspot.bg/2014/07/blog-post_30.html
Това е първата питка, която правя, но за моя радост ми се получи чудесно - и красива, и вкусна!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че питката Ви се е получила и и Ви е харесала! Старая се подробно да обяснявам направата на всички рецепти, които публикувам и ако се спазват стъпките, няма начин да не се получи добър резултат.
ИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Изключително интересен материал! Страхотна статия! 🔥 Браво на редакцията за добрите материали! С удоволствие чета всеки ден сайта!
ОтговорИзтриванеЩе се радваме, ако рагзледате нашият проект: ╰┈➤ Нашето здраве .com