петък, 19 декември 2014 г.

Меденки с крем



Единодушно най-любими на всички в нашата фамилия. Меденките са многооо вкусни и присъстват винаги на празничната ни трапеза.
Голяма е играчка правенето им, но си заслужава всяка хапка. Отначало по твърдички, но след ден-два топящи се в устата... мммм голяма наслада!



Продукти за тестото:
  • 2 яйца
  • 220 г (1 ч. ч.) захар
  • 150 мл (3/4 ч.ч.) олио
  • 10 г (2 ч. л.) сода бикарбонат
  • 1 пак. канела или микс за меденки
  • 170 г (6 с. л.) мед
  • около 600-650 г брашно

Продукти за крема:
  •  125 г меко краве масло
  • 1 ч. ч. пудра захар
  • 1 ч. ч. смлени орехи
  • трохите от издълбаните меденки
  • прясно мляко между 50-100 мл

Продукти за гарниране:
  • 100 г черен шоколад
  • 50 мл сладкарска сметана
  • едро смлени орехи
  • кокосови стърготини

Приготвяне:
 В пресятото брашно се прави кладенче. поставят всички по-горе изброени продукти за тестото и се замесва тесто. Отначало захарта се усеща, но в процеса на месене захарта се разтопява. 
От тестото се късат парченца и се оформят топчета с големина на малък орех.


Поставят се в тава постелена с хартия за печене и се пекат на 180 градуса 12 минути. 
Като изстинат медените топчета се издълбават. За по-лесно издълбаване на меденките желателно е да се издълбаят веднага като изстинат.



Приготвяне на крема:
Издълбаните трохи се смилат в блендер или се натрошават на дребно с ръце.
Към трохите се прибавят мекото краве масло, пудрата захар и орехите. Всичко се обърква и постепенно се добавя прясното мляко. Прясното мляко може да лавира в зависимост от трохите, които сме издълбали. Млякото се налива по-малко, докато крема стане леко рядък. Разбърква се до хомогенност.
С малка лъжичка се взема от крема и се пълнят топчетата. Слепват се две по две.

Когато всички меденки са слепени, шоколада се разтопява на водна баня. Прибавя се сметаната и се разбърква до хомогенност.
Всяка меденка се топва от едната страна в шоколада и след това в едро смлените орехи или кокосови стърготини.

В зависимост колко меденки ще си хапнете преди да ги слепите и колко ще счупите по време на издълбаването :) накрая ще получите около 70 броя много вкусни меденки. 




Весели и щастливи празници! 

17 коментара:

  1. Мдааа, от същото това тесто пекох коледните медени бисквитки...и така са много вкусни, с плънката!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, то май няма много разлика в тестата за меденките, ами само в оформянето. Но тези меденки са върхът. Уникално вкусни са!

      Изтриване
  2. Тези меденки много ми приличат на ореховки. Дори отначало за такива ги помислих и си помислих, че съм прочела грешно заглавието.
    Очарователни са станали! Взимам си една за кафето!
    Слънчев ден и Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, уникално вкусни са тези меденки. Малко са пипкави, но си заслужава всяка хапка правенето им.
      Поздрави и от мен!

      Изтриване
  3. Това са любимите ми меденки, Хриси, но с твоето кремче не съм ги пробвала. А са толкова съблазнителни с него! Снежната кокосова украса пък ги прави много коледни и още по-примамливи!
    Хубави празници и много настроение желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Вили! Колкото и да са красиви меденките украсени с фондан, немогат изобщо да се мерят по вкус с тези. Препоръчвам ти ги с две ръце :)
      Весели празници, посрещнати с много усмивки!

      Изтриване
  4. Такива меденки правим почти винаги и вкъщи. Много са вкусни, а и са различни от тези слепени с мармалад заради уникалният пълнеж. :) Тези дни и аз запрятам ръкави да ги приготвя.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Права си, Светле. Уникален пълнеж, който прави меденките неустоими.
      Поздрави и весели празници!

      Изтриване
  5. Разкошни коледни приготовления ни предлагаш, Хриси,
    и фини печива, и нежни сладки, и красиви декорации - благодаря за удоволствието!
    Сърдечни поздрави, честити, благословени и щастливи празнични дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечни благодарности за хубавите думи!
      Направи ме радостна и щастлива твоето посещение при мен!
      Весели празнични дни, посрещнати с много здраве!

      Изтриване
  6. Чудни! а пък снимките - разкош! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате!
      Като за начало във фотографията мисля, че се справих :)), но колко много имам да уча...
      Поздрави и весели празници!

      Изтриване
  7. Наистина са върхът! Очите ми останаха, Хриси! Дали можеш да хвърляш надалеч? :)
    Светли празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Гери била съм спортистка така, че колко топки можеш да хванеш :)))
      Щастливи празници!

      Изтриване
  8. Здравейте, Христина. Отдавна съм си харесала тази разкошотийка и ето, редът й дойде. Ама да питам: колко трайност имат меденките и колко по-рано могат да се приготвят? Ще ги правя за РД на детенце, та да знам кога да запрятам ръкавите. Поздрави: Веси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Веси! Меденките са много вкусни и идеални за празник. Можете спокойно да ги направите 2 седмици предварително, като ги съхранявате в затворен съд на студено.
      Поздрави и успех!

      Изтриване
    2. Ооо чудесно! Благодаря за бързия отговор!

      Изтриване