Голяма е играчка правенето им, но си заслужава всяка хапка. Отначало по твърдички, но след ден-два топящи се в устата... мммм голяма наслада!
Продукти за тестото:
- 2 яйца
- 220 г (1 ч. ч.) захар
- 150 мл (3/4 ч.ч.) олио
- 10 г (2 ч. л.) сода бикарбонат
- 1 пак. канела или микс за меденки
- 170 г (6 с. л.) мед
- около 600-650 г брашно
Продукти за крема:
- 125 г меко краве масло
- 1 ч. ч. пудра захар
- 1 ч. ч. смлени орехи
- трохите от издълбаните меденки
- прясно мляко между 50-100 мл
Продукти за гарниране:
- 100 г черен шоколад
- 50 мл сладкарска сметана
- едро смлени орехи
- кокосови стърготини
Приготвяне:
В пресятото брашно се прави кладенче. поставят всички по-горе изброени продукти за тестото и се замесва тесто. Отначало захарта се усеща, но в процеса на месене захарта се разтопява.
В пресятото брашно се прави кладенче. поставят всички по-горе изброени продукти за тестото и се замесва тесто. Отначало захарта се усеща, но в процеса на месене захарта се разтопява.
От тестото се късат парченца и се оформят топчета с големина на малък орех.
Поставят се в тава постелена с хартия за печене и се пекат на 180 градуса 12 минути.
Поставят се в тава постелена с хартия за печене и се пекат на 180 градуса 12 минути.
Като изстинат медените топчета се издълбават. За по-лесно издълбаване на меденките желателно е да се издълбаят веднага като изстинат.
Приготвяне на крема:
Издълбаните трохи се смилат в блендер или се натрошават на дребно с ръце.
Приготвяне на крема:
Издълбаните трохи се смилат в блендер или се натрошават на дребно с ръце.
Към трохите се прибавят мекото краве масло, пудрата захар и орехите. Всичко се обърква и постепенно се добавя прясното мляко. Прясното мляко може да лавира в зависимост от трохите, които сме издълбали. Млякото се налива по-малко, докато крема стане леко рядък. Разбърква се до хомогенност.
С малка лъжичка се взема от крема и се пълнят топчетата. Слепват се две по две.
Когато всички меденки са слепени, шоколада се разтопява на водна баня. Прибавя се сметаната и се разбърква до хомогенност.
Всяка меденка се топва от едната страна в шоколада и след това в едро смлените орехи или кокосови стърготини.
В зависимост колко меденки ще си хапнете преди да ги слепите и колко ще счупите по време на издълбаването :) накрая ще получите около 70 броя много вкусни меденки.
Всяка меденка се топва от едната страна в шоколада и след това в едро смлените орехи или кокосови стърготини.
В зависимост колко меденки ще си хапнете преди да ги слепите и колко ще счупите по време на издълбаването :) накрая ще получите около 70 броя много вкусни меденки.
Мдааа, от същото това тесто пекох коледните медени бисквитки...и така са много вкусни, с плънката!
ОтговорИзтриванеВеси, то май няма много разлика в тестата за меденките, ами само в оформянето. Но тези меденки са върхът. Уникално вкусни са!
ИзтриванеТези меденки много ми приличат на ореховки. Дори отначало за такива ги помислих и си помислих, че съм прочела грешно заглавието.
ОтговорИзтриванеОчарователни са станали! Взимам си една за кафето!
Слънчев ден и Поздрави!
Габи, уникално вкусни са тези меденки. Малко са пипкави, но си заслужава всяка хапка правенето им.
ИзтриванеПоздрави и от мен!
Това са любимите ми меденки, Хриси, но с твоето кремче не съм ги пробвала. А са толкова съблазнителни с него! Снежната кокосова украса пък ги прави много коледни и още по-примамливи!
ОтговорИзтриванеХубави празници и много настроение желая!
Благодаря, Вили! Колкото и да са красиви меденките украсени с фондан, немогат изобщо да се мерят по вкус с тези. Препоръчвам ти ги с две ръце :)
ИзтриванеВесели празници, посрещнати с много усмивки!
Такива меденки правим почти винаги и вкъщи. Много са вкусни, а и са различни от тези слепени с мармалад заради уникалният пълнеж. :) Тези дни и аз запрятам ръкави да ги приготвя.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Права си, Светле. Уникален пълнеж, който прави меденките неустоими.
ИзтриванеПоздрави и весели празници!
Разкошни коледни приготовления ни предлагаш, Хриси,
ОтговорИзтриванеи фини печива, и нежни сладки, и красиви декорации - благодаря за удоволствието!
Сърдечни поздрави, честити, благословени и щастливи празнични дни!
Сърдечни благодарности за хубавите думи!
ИзтриванеНаправи ме радостна и щастлива твоето посещение при мен!
Весели празнични дни, посрещнати с много здраве!
Чудни! а пък снимките - разкош! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате!
ИзтриванеКато за начало във фотографията мисля, че се справих :)), но колко много имам да уча...
Поздрави и весели празници!
Наистина са върхът! Очите ми останаха, Хриси! Дали можеш да хвърляш надалеч? :)
ОтговорИзтриванеСветли празници!
О, Гери била съм спортистка така, че колко топки можеш да хванеш :)))
ИзтриванеЩастливи празници!
Здравейте, Христина. Отдавна съм си харесала тази разкошотийка и ето, редът й дойде. Ама да питам: колко трайност имат меденките и колко по-рано могат да се приготвят? Ще ги правя за РД на детенце, та да знам кога да запрятам ръкавите. Поздрави: Веси
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Веси! Меденките са много вкусни и идеални за празник. Можете спокойно да ги направите 2 седмици предварително, като ги съхранявате в затворен съд на студено.
ИзтриванеПоздрави и успех!
Ооо чудесно! Благодаря за бързия отговор!
Изтриване