петък, 24 октомври 2014 г.

Свинско печено


Продукти:
  • 1-1.500 кг цяло парче свинско месо от бут или плешка
  • 2-3 кисели краставички
  • 2-3 моркова
  • около 700-800 г картофи
  • 250-300 г гъби
  • сол
  • черен пипер
  • чубрица
  • кимион
  • червен пипер
  • 1 ч. ч. вино
  • краве масло

Приготвяне:
Цялото парче месо се нарязва на филии, но не до края, а като хляб, на който долната кора е цяла. Месото се посолява и се овкусява с подправките. Може да се овкуси и с подправки по желание.
Морковите и киселите краставички се нарязват на ленти.
В разрезите на месото се слагат морковите и киселите краставички.


Така приготвеното месо се взема с ръце и се обръща в глинен гювеч с разрезите надолу.
Отгоре целият край на месото се намазва с червен пипер.
Обелените и нарязани на едро картофи се поставят в гювеча покрай месото. Тук-там се разполагат и суровите гъби.
Кравето масло се нарязва на парченца и се разпределя върху месото.
Налива се виното и вода. Течността трябва да бъде почти на нивото на месото и картофите.


Гювеча се поставя в студена фурна и се пече първо на 200 градуса и след 1 час фурната се намалява на 150 градуса. По времето на печенето месото се полива с течността от ястието. След 2 часа и 30 минути фурната се изключва, като ястието се оставя да се доопече на остатъчната топлина.





Месото се нарязва на филии, покрай него се разполагат картофи и гъби с част от соса. 
Сервира се с усмивка и чаша червено вино! 
Да ви е сладко! 

13 коментара:

  1. Определено върви червено вино с това вкусно ястие (за който може да пие де). ;) Ама за 2-3 глътки и аз мога. Хриси, много вкусно изглежда и звучи!
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, глътка-две вино не е пиене, а лекарство :))), така че спокойно човек може да си позволи да се отпусне.
      Прегръдки имаш от мен!

      Изтриване
  2. Ех, че вкусно изглежда, Хриси! За утре и аз съм планувала свинско бавно печено. И нищо, че е по друга рецепта, нямам търпение да го направя, като гледам хрупкавата коричка в гювечето ти!
    Лека и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Вили! Макар и по друга рецепта свинското печено си е класика, и от където и да го погледнеш е все вкусотия!
      Спокойна вечер ти желая!

      Изтриване
  3. Със сигурност е идеална гобза това печено,Хриси,много ми харесва и ще го приготвя и аз непременно,благодаря за чудната рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, радвам се, че ти е харесало моето предложение за свинско печено. Ние в къщи не сме много по ,,манджите'' и все търся някаква алтернатива на печено и скара.
      Приеми моите поздрави!

      Изтриване
  4. Здравейте,
    чаената чаша вино, която се налива в гювеча бяло или червено вино е?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Таня!
      Няма значение какво вино ще налееш. По принцип на червено месо се налива червено вино, но по този начин и добавката към месото потъмнява, така че избора е твой :))
      Поздрави и успех!

      Изтриване
  5. Здравейте, Хриси! Току-що метнах гювеча във фурната. С нетърпение очаквам резултата. Поздрави от Мария

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Мария! Радвам се, че моето предложение ти е харесало!
      Да ви е вкусно!
      Поздрави!

      Изтриване
  6. В рецептата няма опиасана вода,а после се казва,че се залива с вино и вода?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Написала съм 1 ч. ч. вино, а за водата няма как да кажа точната мярка, защото съда може да е различен от моя, но съм написала, че течността (вода+вино) трябва да е на нивото на месото и картофите.

      Изтриване