Петковден се посвещава от православната църква на преподобна Параскева или Петка Българска.
Света Петка е закрилница на децата и поставя началото на зимните семейни празници.
Петковден бележи и края на стопанските дейности - есенната сеитба и прибирането на реколтата. От Петковден до Димитровден се забранява работата с вълна, кроене, шиене - за да не нападат хищниците стадата.
На Петковден на много места в България се правят т. нар. семейни служби, общоселски събори, на които се прави курбан.
Петковден е начален момент в започването на зимата и едновременно с това празник на една от най-уважаваните и почитани светици.
На този ден големият ни син празнува именният си ден. Цялото семейство му желаем от все сърце преди всичко много здраве, щастие и обич в семейството, реализация и късмет в живота. Макар и далече от нас, ние отбелязваме неговия празник и в негова чест е днешната ни трапеза.
Продукти за пастата за декориране:
- 1 белтък (30 г)
- 30 г кр. масло
- 30 г пудра захар
- 25 г брашно
- 1 с. л. какао
Продукти за платката:
- 4 яйца
- 4 с. л. захар
- 4 с. л. брашно
- ванилия
Продукти за крема:
- 250 г маскарпоне
- 200 г заквасена сметана
- 120 г шоколад за готвене
- 4 с. л. пудра захар
- 100 мл течна сладкарска сметана
- 2 банана
Преди да се започне приготвянето на рулото трябва на хартия за печене да се нарисуват желаните мотиви.
Приготвяне на пастата за декориране:
Маслото се разтопява и леко се охлажда.
Белтъкът се разбива на пяна и към него се излива маслото. Накрая се добавят пудрата захар, брашното и какаото. Всичко се смесва добре до получаването на еднородна паста.
Пастата се поставя в пош с тънък кръгъл накрайник. С него се очертават предварително нарисуваните мотиви, които се поставят в хладилник.
Приготвяне на платката:
Яйцата се разбиват заедно със захарта на пяна. Прибавят се пресятото брашно и ванилията. Разбърква се внимателно с шпатула до обединяването на продуктите.
Сместа се изсипва върху нарисуваните мотиви. Пече се на 180 градуса до леко порозовяване.
Готовото руло се обръща върху кърпа и хартията внимателно се отстранява.
Платката се разрязва с нужните размери на две части. Размера на тавата, в която съм пекла платката е 30/33 сантиметра.
Приготвяне на крема:
Маскарпонето и заквасената сметана се смесват. Прибавя се пудрата захар и се разбърква леко с лъжица.
Течната сметана се затопля до завиране. Към нея се прибавя нарязания шоколад и се разбърква до хомогенност. Така приготвеният ганаш се прибавя към смесените маскарпоне и заквасена сметана. Разбърква се до еднородност на съставките.
Сглобяване на рулото:
Отрязаната нарисувана платка се поставя във формата, в която преди това е поставено стреч фолио.
Поставя се 1/2 от крема и върху него се разполагат бананите.
Изсипва се и другата половина от крема, заравнява се и се поставя оставената платка, която се явява дъно на рулото.
Рулото се завива със стреч фолиото и се поставя в хладилник за 2-3 часа.
Охладеното и вече стегното руло се обръща в подходящ поднос и остава да му се насладите в хубава компания и чаша ароматно кафе. Ние също се почерпихме за здравето на сина ни.:)
Искам да изкажа благодарноста си на една невероятна майсторка на торти Ирина Чалъкова, която беше така любезна да сподели с мен рецептата за крема. Тук може да се запознаете и с нейните творения.
Красиво и вкусно! Честит празник!
ОтговорИзтриванеМного е красиво рулото,за вкуса нямам съмнения.Весел празник :)
ОтговорИзтриванеСтрахотно! Много, много красиво! Направо ми останаха очите в рулото! Да ви е жив и здрав именника! Щастие, любов и много късмет за Петьо и всички ви!
ОтговорИзтриванеЦелувки и хубав празник!
Много ми допадна и рецептата, и техниката на изпълнението. Поздравления! Диана П.
ОтговорИзтриванеNepremenno shte opitam, blagodarya za receptata i osobeno za pastata za dekorirane - za 1-vi pat shte opitam ^^
ОтговорИзтриванеМного примамливо, естетично, брилянтно изпълнено! Браво, Хриси, поздравления и честито на именника!
ОтговорИзтриванеЧестит да ви е именника,Хриси,много здраве и успехи му пожелавам!Рулото е невероятно красиво и със сигурност много празнично и вкусно!
ОтговорИзтриванеАми честит празник с това перфектно руло. Да е здрав, обичан, обичащ и винаги щастлив! Декорацията е просто приказна!
ОтговорИзтриванеПожелавам много здраве и късмет на именника!
ОтговорИзтриванеРулото е една истинска прелест, за вкуса изобщо не се съмнявам!
Поздрави, Хриси!
Много е красиво рулото.Честит празник!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, мили дами за хубавите пожелания! Благодаря ви и за хубавите думи относно рулото! На всички вас пожелавам здраве и прекрасни слънчеви дни!
ОтговорИзтриванеХриси, с малко закъснение, но искрено пожелавам на сина ти здраве и благополучие! Прекрасно руло си направила за повода. :)
ОтговорИзтриванеУсмихната вечер ти желая!
Благодаря, Гери! Както винаги си много мила!
ИзтриванеСпокойна вечер от мен!
Хриси възхитително красиво руло си направила. Дояде ми се едно парченце :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ани!
ИзтриванеРадвам се, че чрез снимка съм предизвикала апетита ти! :)
Поздрави!