Сладкарският крем е основа на почти всички кремове, които се използват в сладкарството.
Както знаем основата е много важна, така че трябва много внимателно да приготвим този крем. Правила съм го доста пъти, тук прочета рецепта, там друга, ту мерките са в грамажи, ту в чаши...докато не попаднах на рецептата на едно невероятно момиче - Ирина Купенска и нейната ,, Слънчева кухня''.
,,Сладкарски крем''
Продукти:
От прясното мляко се отделя около 50 мл. Останалото мляко с половината захар и ванилията се загряват до завиране.
Жълтъците с останалата захар се разбиват до побеляване. Брашното се пресява заедно с нишестето и се прибавят към жълтъците. Разбърква се до хомогенност и се разрежда с отделеното мляко. Към сместа се излива горещото мляко. По този начин сместа се темперира. Връща се отново на котлона и се вари 4-5 минути, като се бърка постоянно с телена бъркалка. Крема става много гъст.
Изсипва се върху плосък съд, покрива се плътно със стреч фолио и се оставя да изстине на стайна температура.
Охладеният крем, който е много гъст, се изсипва в купа и се разбива с миксер за около 3-4 минути.
Крем ,,Муслин''
Към сладкарският крем постепенно и с постоянно бъркане с миксер се прибавя много меко 200 г краве масло.
Крем ,,Шантили''
200 мл течна сладкарска сметана се разбива до плътност.
Към сладкарският крем на порции се прибавя сметаната, като се разбърква с шпатула.
Кремовете са подходящи за пълнеж на торти, еклери, сладкиши и други. Могат да се употребяват и самостоятелно гарнирани с различни плодове.
Както знаем основата е много важна, така че трябва много внимателно да приготвим този крем. Правила съм го доста пъти, тук прочета рецепта, там друга, ту мерките са в грамажи, ту в чаши...докато не попаднах на рецептата на едно невероятно момиче - Ирина Купенска и нейната ,, Слънчева кухня''.
,,Сладкарски крем''
Продукти:
- 500 мл прясно мляко
- 4 жълтъка
- 150 захар
- 40 г брашно
- 40 г царевично нишесте
- 2 ванилии
От прясното мляко се отделя около 50 мл. Останалото мляко с половината захар и ванилията се загряват до завиране.
Жълтъците с останалата захар се разбиват до побеляване. Брашното се пресява заедно с нишестето и се прибавят към жълтъците. Разбърква се до хомогенност и се разрежда с отделеното мляко. Към сместа се излива горещото мляко. По този начин сместа се темперира. Връща се отново на котлона и се вари 4-5 минути, като се бърка постоянно с телена бъркалка. Крема става много гъст.
Изсипва се върху плосък съд, покрива се плътно със стреч фолио и се оставя да изстине на стайна температура.
Охладеният крем, който е много гъст, се изсипва в купа и се разбива с миксер за около 3-4 минути.
Крем ,,Муслин''
Към сладкарският крем постепенно и с постоянно бъркане с миксер се прибавя много меко 200 г краве масло.
Крем ,,Шантили''
200 мл течна сладкарска сметана се разбива до плътност.
Към сладкарският крем на порции се прибавя сметаната, като се разбърква с шпатула.
Кремовете са подходящи за пълнеж на торти, еклери, сладкиши и други. Могат да се употребяват и самостоятелно гарнирани с различни плодове.
Няма коментари:
Публикуване на коментар