Продукти за рулото:
- 2 яйца
- 3 с. л. захар
- 2 с. л. брашно
- 1 ванилия
- сладко от ягоди
Продукти за кексовото тесто:
- 200 г меко краве масло
- 200 г захар
- 160 г брашно
- 4 с. л. какао
- 1 ч. л. бакпулвер
- 4 яйца
Продукти за крема:
- 250 г карамелизирано кондензирано мляко Dulce de Leche
- 100 мл течна сладкарска сметана
Продукти за глазурата:
- 100 г шоколад за готвене
- 100 мл течна сладкарска сметана
Приготвяне на рулото:
Яйцата се разбиват заедно със захарта на пяна. Към тях се прибавят пресятото брашно и ванилията, като се разбъркват внимателно с шпатула.
Сместа се разстила в тава върху хартия за печене с размер 20/30 сантиметра. Не е нужно да имате тава със същите размери. Може да поставите сместа в по-голяма тава и да я разстелите с нужните размери.
Платката се пече на 180 градуса до леко покафеняване.
Охлажда се върху решетка и се премахва хартията.
Страните на платката се изравняват с помощта на ролка за рязане или остър нож.
Намазва се със сладкото и се навива на руло на дългата страна.
Приготвяне на кексовата смес:
Мекото краве масло се разбива заедно със захарта на пухкав крем.
В купа се смесват брашното, какаото и бакпулвера, и се пресяват.
Към маслото постепенно се прибавя сухата смес, като разбиването продължава с миксер.
След усвояването на брашното се прибавят едно по едно яйцата. Разбива се до еднородност и пухкавост.
Дъното на тава с размери 30/11 см се застила с хартия за печене.
В средата на тавичката се поставя рулото и върху него внимателно се изсипва кексовата смес.
Пече се в предварително загрята фурна на 170 градуса около 30-35 минути. Проверява се за готовност с метода на сухата клечка.
Печивото се оставя да се охлади във формата и тогава се изважда от нея.
Ако при печенето се е образувало ,,калпаче'', се изрязва с остър нож до подравняване.
Приготвяне на крема:
Сметаната се разбива до плътност.
Към нея се прибавя карамелизираното мляко и се разбърква до хомогенност с лъжица.
Крема се разстила върху печивото и се оставя на студено за около 1 час.
Ако случайно се е получило ,,калпаче'' на печивото го изрежете с остър нож.
Приготвяне на глазурата:
Сметаната се поставя на котлона до завиране. Отмества се и се поставя нарязания шоколад. Разбърква се до хомогенност.
Глазурата се излива върху крема и внимателно се заглажда.
Сладкища се поставя на студено.
В хладилника имах Дулсе де Лече, имаше отворена сметана, видях и една снимка в интернет и ... накрая се получиха тези вкусни пасти. Май, че са и красиви :)
Моят съвет: Рулото е по-добре да не се намазва със сладко. Така ще остане по-ярко изразено, а не както се вижда на снимката, просмукано от сироп.
Красиви и още как....направо прекрасни! Страхотен десерт! Браво за кой ли път!
ОтговорИзтриванеПрегръдка, а аз ще го направя в най-скоро време, много ми хареса! :* чаооо
За хубавите думи и голямата подкрепа получаваш, и голяма прегръдка и целувка! :)
ИзтриванеПревъзходен е! Не знам как да го опиша по друг начин, Хриси!
ОтговорИзтриванеС всяка следваща рецепта ме изнендваш все повече. Ще взема да ти дойда на гости.
Прегръдки!
Габи, с огромно удоволствие ще посрещна такива мили гости!
ИзтриванеБлагодаря и сърдечна прегръдка! :)
Красота! И за пореден път много хитра идея, за която не би ми дошло на ум! :) А пък просмукано със сироп ми харесва, защото ще е много ароматно от ягодите! Благодаря за тази идея! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Хриси!
Благодаря, Светле за хубавите и мили думи!
ИзтриванеПоздрави и усмихнат ден! :)
Хриси, страхотна идея! Браво!
ОтговорИзтриванеВили, някой път и от една единствена снимка се раждат хубави неща!
ИзтриванеБлагодаря!
Поздрави!
Уау! Останаха ми очите, изглежда страхотно и вкусно в тая комбинация!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Плами! Усмихна ми деня :)
ИзтриванеЛеле, какво да ти кажа, фантастични са, красиви, ефектни и аз вече започнах да ги правя:))) Нямам Дулсе де лече в момента а хич не ми се чака до утре:)) затова днес ще ги измисля някак:))) Благодаря ти, мила!
ОтговорИзтриванеДнес, както деня е слънчев ми стана още по-слънчево!
ИзтриванеБлагодаря, Кате!
Доста може да се импровизира с рецептата. Първоначално мислех да направя пастите с обикновено кексово тесто, но впоследствие реших да е маслено. А крем може да се сложи всякакъв.
Ще чакам и твоите пасти! От твоите ръце няма начин да не се получи нещо върховно!
Поздрави и хубав ден!
Направо е зашеметяващо! Браво за идеята и рецептата, Хриси! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Снежи!
ИзтриванеДнес получих доста похвали от всички, които ми усмихнаха деня! :)
Сърдечни поздрави!
ИСКАМ ДА ПОПИТАМ КАК СТАВА ТОВА КАРАМЕЛИЗИРАНО КОНДЕНЗИРАНО МЛЯКО ????????
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Анонимен!
ИзтриванеАз не съм правила карамелизирано мляко, но има доста рецепти в интернет. Може да погледнете и тук http://www.kulinarno-joana.com/2014/05/dulce-de-lece-i-kaheta/
Поздрави!
Купувате кутия кондензирано мляко и както си е затворено, варите в тенджера с вода, да покрива кутията 3 часа на бавен огън. След което изчаквате да изстине и готово. Стара изпитана рецепта или си купувате готово, сега има по магазините.
ИзтриванеИма готово карамелизирано мляко в магазини "Березка" и "Руски гастраном", там има и сгъстено мляко.
ИзтриванеМного оригинална рецепта и красиво и вкусно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Аля за хубавите думи!
ИзтриванеПоздрави!
Хриси, красиви ли... Прекрасни са! И никак не бих махнала сладкото, нека не се вижда толкова, вкусът със сигурност е чудесен с него. Ох, ама каква вкусотия си сътворила за пореден път... :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки! :)
Гери, голяма си сладурана! :) На теб има ли нещо да не ти харесва? За добрите и позитивните хора всичко е прекрасно! И нека бъде винаги така! :)
ИзтриванеПрегръдка, мила!
Е, нямам думи Хриси! Всеки, ама всеки път ме изненадваш, адмирации и поклон!! Невероятна си, във всичко, в идеите, в реализацията, в снимките ...
ОтговорИзтриванеКойто си го може, го може :))
Вили, много ме ласкаеш и честно казано ми става едно хубавооо на душата! Приятно е да бъдеш похвален от добри кулинари!
ИзтриванеБлагодаря, ти!
Прегръдка! :)
Здравей ,Хриси!Запуснала съм моя блог, но следя с интерес всичко, което би могло да ме гъделичне .При теб усещам този приятен гъдел,защото си творец .Със сигурност ще сгуша някакво руло в някакъв кекс някога и ще се сетя за теб.Извинявай , че ти говоря на ти, но с хората от вашата фамилия човек се чувства някак близък и приятелски настроен.Прекрасни почивни дни и вдъхновение в кухнята!
ОтговорИзтриванеДобре дошла, Вили!
ИзтриванеМного ми е приятно твоето посещение при мен! Аз отдавна надничам в твоя блог и също съм впечатлена от твоите публикации!
Благодаря ти, за хубавите и приятелски думи!
Весели почивни дни!
Невероятни пастички и това ако не е творение мила Хриси, чак не ми се затваряше блога ти,красота.При първа възможност ще ги приготвя.Моите адмирации.Приятна вечер:):):)
ОтговорИзтриванеМного благодаря, Сузи! Радвам се, че ти е приятно в моя блог!
ИзтриванеЩе чакам да споделиш и твоите пасти.
Поздрави и усмихнат уикенд!
След толкова хубави коментари какво ли мога да добавя, а ми се иска, защото Хриси ти наистина предлагаш все интересни и много красиви неща. Тези пасти още отваряйки тук ме грабнаха - и вкуса и визията са перфектни! А за толкова милото ти и земно отношение...какво да кажа...обичам такива хора и ти се радвам много, да знаеш!
ОтговорИзтриванеВеси, много е мило и вълнуващо ,,непознати'' хора да имат толкова топло отношение към мен!
ОтговорИзтриванеРазчувства ме!
И аз обичам земните, позитивни и усмихнати хора. Дай Боже да се запознаем и на живо!
:) На лято, Веси...на Китен :))
Ихаааааааааа, ама то за там си се заформя една прекрасна компанийка...
ИзтриванеТова райско място на планетата все добри хора събира..:)))
ИзтриванеМного нови, красиви и ефектни предложения, Хриси -
ОтговорИзтриванеи бонбоните, и баницата, сега и това изкушение...
Поздрави, комплименти за теб и хубав уикенд!
За мен е голяма чест, такива хубави думи да чета от толкова изискана и стилна кулинарка!
Сърдечни благодарности, Дианка!
Хубава и слънчева неделя!
Прекрасно сладко изкушение! :) Възхищавам се на това, което виждам! Със сигурност пропилият се сироп в спираловидния блат не е недостатък, а напротив - вече си представям сочността му, сгушена в какаовия блат, покрит с крема и глазурата... Фантастично, Христина! Сладка и успешна седмица ти желая!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ивана за хубавите думи, които ще ме съпътстват с хубаво настроение през седмицата! :)
ИзтриванеСърдечни поздрави и слънчеви дни!
Благодаря за прекрасната рецепта.
ОтговорИзтриванеP.S....казва се Дулсе де Лече
Благодаря, Теди! Много обичам да ми поправят грешките, че иначе как ще се науча.
ИзтриванеСега ще си поправя публикацията :) и още веднъж ти благодаря!
Хубава вечер!
Хриси,пастичките са невероятни,толкова ефектни,а снимките-зашеметяващи,много съм впечатлена и не за първи път!
ОтговорИзтриванеМного хубави думи ми се казват напоследък...и не си кривя душата, радващо е! :)
Сърдечно благодаря, Роси!
Прекрасен утрешен ден!
Хриси, от къде си закупи Дулсе де Лече ?
ОтговорИзтриванеВаня, купих го от Кауфланд. Ако не го намериш по щандовете, питай управителката, аз така направих :))
ИзтриванеКрасиво! Истинска храна за душата! Поздрави!
ОтговорИзтриванеУсмихвам се и моят мъж ме пита на какво се усмихвам, а то е на твоя коментар! :)
Много ти благодаря, Гуинет! Хубавите думи винаги сгряват душата!
Здравейте ,и аз приготвих този невероятен десерт за което благодаря за точната и сполучлива рецепта.Всички много го харесаха:)))Лек и усмихнат ден
ОтговорИзтриванеРоза, много ме зарадва, че рецептата ви е харесала! Старая се колкото е възможно да обяснявам подробно, за да бъде достъпно за повече хора.
ИзтриванеХубава и уютна вечер!