петък, 16 януари 2015 г.

Пасти с Дулсе де Лече


Продукти за рулото:
  • 2 яйца
  • 3 с. л. захар
  • 2 с. л. брашно
  • 1 ванилия
  • сладко от ягоди

Продукти за кексовото тесто:
  • 200 г меко краве масло
  • 200 г захар
  • 160 г брашно
  • 4 с. л. какао
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 4 яйца

Продукти за крема:
  • 250 г карамелизирано кондензирано мляко Dulce de Leche
  • 100 мл течна сладкарска сметана

Продукти за глазурата:
  • 100 г шоколад за готвене
  • 100 мл течна сладкарска сметана

Приготвяне на рулото:
Яйцата се разбиват заедно със захарта на пяна. Към тях се прибавят пресятото брашно и ванилията, като се разбъркват внимателно с шпатула. 
Сместа се разстила в тава върху хартия за печене с размер 20/30 сантиметра. Не е нужно да имате тава със същите размери. Може да поставите сместа в по-голяма тава и да я разстелите с нужните размери.


Платката се пече на 180 градуса до леко покафеняване.
Охлажда се върху решетка и се премахва хартията.
Страните на платката се изравняват с помощта на ролка за рязане или остър нож.
Намазва се със сладкото и се навива на руло на дългата страна.



Приготвяне на кексовата смес:
Мекото краве масло се разбива заедно със захарта на пухкав крем.
В купа се смесват брашното, какаото и бакпулвера, и се пресяват.
Към маслото постепенно се прибавя сухата смес, като разбиването продължава с миксер.
След усвояването на брашното се прибавят едно по едно яйцата. Разбива се до еднородност и пухкавост.

Дъното на тава с размери 30/11 см се застила с хартия за печене. 
В средата на тавичката се поставя рулото и върху него внимателно се изсипва кексовата смес.



Пече се в предварително загрята фурна на 170 градуса около 30-35 минути. Проверява се за готовност с метода на сухата клечка.
Печивото се оставя да се охлади във формата и тогава се изважда от нея. 
Ако при печенето се е образувало ,,калпаче'', се изрязва с остър нож до подравняване. 

Приготвяне на крема:
Сметаната се разбива до плътност. 
Към нея се прибавя карамелизираното мляко и се разбърква до хомогенност с лъжица.
Крема се разстила върху печивото и се оставя на студено за около 1 час.
Ако случайно се е получило ,,калпаче'' на печивото го изрежете с остър нож. 

Приготвяне на глазурата:
Сметаната се поставя на котлона до завиране. Отмества се и се поставя нарязания шоколад. Разбърква се до хомогенност.
Глазурата се излива върху крема и внимателно се заглажда. 
Сладкища се поставя на студено.
След като глазурата е стегнала, сладкиша се нарязва на пасти.


В хладилника имах Дулсе де Лече, имаше отворена сметана, видях и една снимка в интернет и ... накрая се получиха тези вкусни пасти. Май, че са и красиви :) 



 Моят съвет: Рулото е по-добре да не се намазва със сладко. Така ще остане по-ярко изразено, а не както се вижда на снимката, просмукано от сироп.



46 коментара:

  1. Красиви и още как....направо прекрасни! Страхотен десерт! Браво за кой ли път!
    Прегръдка, а аз ще го направя в най-скоро време, много ми хареса! :* чаооо

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За хубавите думи и голямата подкрепа получаваш, и голяма прегръдка и целувка! :)

      Изтриване
  2. Превъзходен е! Не знам как да го опиша по друг начин, Хриси!
    С всяка следваща рецепта ме изнендваш все повече. Ще взема да ти дойда на гости.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, с огромно удоволствие ще посрещна такива мили гости!
      Благодаря и сърдечна прегръдка! :)

      Изтриване
  3. Красота! И за пореден път много хитра идея, за която не би ми дошло на ум! :) А пък просмукано със сироп ми харесва, защото ще е много ароматно от ягодите! Благодаря за тази идея! :)
    Поздрави, Хриси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле за хубавите и мили думи!
      Поздрави и усмихнат ден! :)

      Изтриване
  4. Хриси, страхотна идея! Браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, някой път и от една единствена снимка се раждат хубави неща!
      Благодаря!
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Уау! Останаха ми очите, изглежда страхотно и вкусно в тая комбинация!

    ОтговорИзтриване
  6. Леле, какво да ти кажа, фантастични са, красиви, ефектни и аз вече започнах да ги правя:))) Нямам Дулсе де лече в момента а хич не ми се чака до утре:)) затова днес ще ги измисля някак:))) Благодаря ти, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Днес, както деня е слънчев ми стана още по-слънчево!
      Благодаря, Кате!
      Доста може да се импровизира с рецептата. Първоначално мислех да направя пастите с обикновено кексово тесто, но впоследствие реших да е маслено. А крем може да се сложи всякакъв.
      Ще чакам и твоите пасти! От твоите ръце няма начин да не се получи нещо върховно!
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  7. Направо е зашеметяващо! Браво за идеята и рецептата, Хриси! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Снежи!
      Днес получих доста похвали от всички, които ми усмихнаха деня! :)
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  8. ИСКАМ ДА ПОПИТАМ КАК СТАВА ТОВА КАРАМЕЛИЗИРАНО КОНДЕНЗИРАНО МЛЯКО ????????

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Анонимен!
      Аз не съм правила карамелизирано мляко, но има доста рецепти в интернет. Може да погледнете и тук http://www.kulinarno-joana.com/2014/05/dulce-de-lece-i-kaheta/
      Поздрави!

      Изтриване
    2. Купувате кутия кондензирано мляко и както си е затворено, варите в тенджера с вода, да покрива кутията 3 часа на бавен огън. След което изчаквате да изстине и готово. Стара изпитана рецепта или си купувате готово, сега има по магазините.

      Изтриване
    3. Има готово карамелизирано мляко в магазини "Березка" и "Руски гастраном", там има и сгъстено мляко.

      Изтриване
  9. Много оригинална рецепта и красиво и вкусно!

    ОтговорИзтриване
  10. Хриси, красиви ли... Прекрасни са! И никак не бих махнала сладкото, нека не се вижда толкова, вкусът със сигурност е чудесен с него. Ох, ама каква вкусотия си сътворила за пореден път... :)
    Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, голяма си сладурана! :) На теб има ли нещо да не ти харесва? За добрите и позитивните хора всичко е прекрасно! И нека бъде винаги така! :)
      Прегръдка, мила!

      Изтриване
  11. Е, нямам думи Хриси! Всеки, ама всеки път ме изненадваш, адмирации и поклон!! Невероятна си, във всичко, в идеите, в реализацията, в снимките ...
    Който си го може, го може :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, много ме ласкаеш и честно казано ми става едно хубавооо на душата! Приятно е да бъдеш похвален от добри кулинари!
      Благодаря, ти!
      Прегръдка! :)

      Изтриване
  12. Здравей ,Хриси!Запуснала съм моя блог, но следя с интерес всичко, което би могло да ме гъделичне .При теб усещам този приятен гъдел,защото си творец .Със сигурност ще сгуша някакво руло в някакъв кекс някога и ще се сетя за теб.Извинявай , че ти говоря на ти, но с хората от вашата фамилия човек се чувства някак близък и приятелски настроен.Прекрасни почивни дни и вдъхновение в кухнята!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре дошла, Вили!
      Много ми е приятно твоето посещение при мен! Аз отдавна надничам в твоя блог и също съм впечатлена от твоите публикации!
      Благодаря ти, за хубавите и приятелски думи!
      Весели почивни дни!

      Изтриване
  13. Невероятни пастички и това ако не е творение мила Хриси, чак не ми се затваряше блога ти,красота.При първа възможност ще ги приготвя.Моите адмирации.Приятна вечер:):):)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря, Сузи! Радвам се, че ти е приятно в моя блог!
      Ще чакам да споделиш и твоите пасти.
      Поздрави и усмихнат уикенд!

      Изтриване
  14. След толкова хубави коментари какво ли мога да добавя, а ми се иска, защото Хриси ти наистина предлагаш все интересни и много красиви неща. Тези пасти още отваряйки тук ме грабнаха - и вкуса и визията са перфектни! А за толкова милото ти и земно отношение...какво да кажа...обичам такива хора и ти се радвам много, да знаеш!

    ОтговорИзтриване
  15. Веси, много е мило и вълнуващо ,,непознати'' хора да имат толкова топло отношение към мен!
    Разчувства ме!
    И аз обичам земните, позитивни и усмихнати хора. Дай Боже да се запознаем и на живо!
    :) На лято, Веси...на Китен :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ихаааааааааа, ама то за там си се заформя една прекрасна компанийка...

      Изтриване
    2. Това райско място на планетата все добри хора събира..:)))

      Изтриване
  16. Много нови, красиви и ефектни предложения, Хриси -
    и бонбоните, и баницата, сега и това изкушение...
    Поздрави, комплименти за теб и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори

    1. За мен е голяма чест, такива хубави думи да чета от толкова изискана и стилна кулинарка!
      Сърдечни благодарности, Дианка!
      Хубава и слънчева неделя!

      Изтриване
  17. Прекрасно сладко изкушение! :) Възхищавам се на това, което виждам! Със сигурност пропилият се сироп в спираловидния блат не е недостатък, а напротив - вече си представям сочността му, сгушена в какаовия блат, покрит с крема и глазурата... Фантастично, Христина! Сладка и успешна седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ивана за хубавите думи, които ще ме съпътстват с хубаво настроение през седмицата! :)
      Сърдечни поздрави и слънчеви дни!

      Изтриване
  18. Благодаря за прекрасната рецепта.
    P.S....казва се Дулсе де Лече

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Теди! Много обичам да ми поправят грешките, че иначе как ще се науча.
      Сега ще си поправя публикацията :) и още веднъж ти благодаря!
      Хубава вечер!

      Изтриване
  19. Хриси,пастичките са невероятни,толкова ефектни,а снимките-зашеметяващи,много съм впечатлена и не за първи път!

    ОтговорИзтриване
    Отговори

    1. Много хубави думи ми се казват напоследък...и не си кривя душата, радващо е! :)
      Сърдечно благодаря, Роси!
      Прекрасен утрешен ден!

      Изтриване
  20. Хриси, от къде си закупи Дулсе де Лече ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ваня, купих го от Кауфланд. Ако не го намериш по щандовете, питай управителката, аз така направих :))

      Изтриване
  21. Красиво! Истинска храна за душата! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори

    1. Усмихвам се и моят мъж ме пита на какво се усмихвам, а то е на твоя коментар! :)
      Много ти благодаря, Гуинет! Хубавите думи винаги сгряват душата!

      Изтриване
  22. Здравейте ,и аз приготвих този невероятен десерт за което благодаря за точната и сполучлива рецепта.Всички много го харесаха:)))Лек и усмихнат ден

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роза, много ме зарадва, че рецептата ви е харесала! Старая се колкото е възможно да обяснявам подробно, за да бъде достъпно за повече хора.
      Хубава и уютна вечер!

      Изтриване