Познат сладкиш в блога и един от любимите на моят мъж, но този път вместо с ябълки, изпълнен с тиква. И да ви кажа честно май се замислям дали с тиква не се хареса повече у дома. Хрупкава коричка отдолу, с препечена тиква отгоре с аромат на канела и орехи се получи един невероятно вкусен сладкиш. И въпреки не дотам красивият външен вид, сладкиша си заслужава почетно място сред любимите рецепти.
Продукти:
- 700-800 г обелена тиква
- 1 ч. ч. оризов грис (пшеничен)
- 1 ч. ч. брашно
- 1ч. ч. захар
- 10 г бакпулвер
- 150-200 г орехи
- 1 ч. л. канела
- щипка сол
- ванилия
- 150 г краве масло
Чашата е с вместимост 250 мл.
Приготвяне:
Настържете тиквата на едро ренде и към нея добавете канелата, начуканите на едро орехи, щипка сол и ако сметнете, че тиквата не е много сладка, добавете и 2-3 с. л. захар.
В купа смесете брашното, захарта, гриса, ванилията и бакпулвера. Имах оризов грис и аз използвах него, но няма нужда да купувате непременно от него. Получава се и с пшеничен грис.
Разтопете кравето масло.
На дъното на форма с незалепващо покритие с размер ф26 - 28 см сложете 2-3 с. л. от кравето масло.
От сухата смес отделете 1 ч. ч. и буквално я поръсете върху маслото.
Върху нея разпределете 1/3 от тиквата, без да притискате. Поръсете с няколко лъжици от маслото.
Следва втората част от сухата смес и върху нея тиква, и пак масло.
Поръсете и останалата трета част от сухата смес и завършете с тиква.
Полейте сладкиша с останалото масло.
И отново напомням: никакво притискане на пластовете.
Сладкишът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса около 40-50 минути.
Ако решите да го направите през постните дни, заменете маслото с олио.
Да ви е сладко!