Надали сте правили толкова лесни и в същото време апетитни хлебчета. Аз не бях правила, но сега са постоянно в менюто ни. Без примеси, без консерванти, без Е-та - чисто и не изискващо толкова много време. Може да си замесите тестото от вечерта и да го поставите в хладилника, а на сутринта само го мятате на плота и оттам във фурната.
Продукти:
- 600 г брашно
- 1 ч. л. сол
- 1 с. л. захар
- 7 г суха мая
- 4 с. л. олио
- 300 мл вода
- 2-3 с. л. царевично брашно
- 2-3 с. л. пшенично брашно
Приготвяне:
В купа се поставя 450 г пресято брашно. Към него се прибавят солта, захарта и маята. Сместа се разбърква до хомогенност. Прави се кладенче и в него се излива водата и олиото. С лъжица се бърка до усвояване на всичкото брашно. Тестото се прехвърля върху плот и се доомесва с останалото брашно.
Поставя се в намазнена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя да втаса.
Царевичното и допълнителното пшенично брашно се размесват върху плот.
Втасалото тесто се поставя върху брашната, като с ръце се разделя на две части.
Всяка част буквално се прехвърля върху плота, като в същото време се издължава и усуква.
Така неглиже оформени хлебчета се прехвърлят в тава покрита с хартия за печене.
Фурната се загрява на 200 градуса. Хлебчетата се поставя в нея, като отдолу на фурната се поставя съд с вода.
Хлебчетата се пекат 25 минути. Изважда се съдът с водата и се допичат още 5 минути.
Да ви е вкусно!
Водата каква да бъде - студена, хладка, топла?
ОтговорИзтриванеКогато продуктите със стайна температура, тогава и хляба или питките втасват по-бързо. Така, че е хубаво водата да бъде леко топла (не гореща).
ИзтриванеБлагодаря много
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ОтговорИзтриване