четвъртък, 25 януари 2018 г.

Шоколадово-карамелена торта Калина


Честит първи рожден ден на сладката и слънчева Калина!
Нека ни е здрава, весела, засмяна, палава и жизнерадостна!
Да расте в щастливо детство, изпълнено с много смях, обич и безгрижни дни!

Продукти:
за блатовете

за крема
  • 600 г сирене крема
  • 250 мл течна сладкарска сметана
  • 200 г дулсе де лече

за карамела
  • 200 г захар
  • 35 г краве масло
  • 200 мл течна сладкарска сметана

още
  • 4 бр. банани

за украсата
  • 100 г шоколад
  • малини
  • бонбони
  • къпини
  • арония
  • коктейлни череши

за глазурата
  • 70 г шоколад
  • 50 мл течна сладкарска сметана


Приготвяне на блатовете:
Брашното се смесва с какаото, солта и бакпулвера. Пресява се.
Яйцата се разбиват заедно със захарта до побеляване. Към тях се прибавят млякото и олиото.
Разбърква се и се добавя брашното. 
Сместа се разделя на пет равни части. (Аз я разделям в пет еднакви купички)
Всяка част се пече във форма с размер 23 см на 180 градуса 12 минути, в предварително загрята фурна.
Блатовете се оставят да изстинат. Не ги поставяйте един върху друг, дори и изстинали, защото има опасност да се ,,залепят" един за друг. 

Приготвяне на карамела:
Захарта се карамелизира до светъл карамел. Отмества се от котлона и се прибавя маслото. След като се разтопи се  добавя горещата сметана. Сместа се връща на слаба степен на котлона и се бърка до хомогенизиране. 
Прибавят се нарязаните банани и се оставят около минута на котлона, колкото да поемат от карамела, но да запазят целостта си.

Приготвяне на крема:
Към крема сиренето се прибавя дулсе де лечето. Разбива се до хомогенност.  Добавя се течната сметана (не се разбива предварително) и крема се разбива до сгъстяване. 

Сглобяване на тортата:
От кремът се поставя в пош със звездовиден накрайник
Единият блат се поставя върху поднос, в който ще бъде сервирана тортата. Намазва се с тънък слой крем и отстрани се прави борд от крема, който е в поша.

В средата се разпределят бананите с част от карамела.


Поставя се вторият блат и леко се притиска в средата. 
Процедурата крем, карамелизирани банани, блат и т. н. се повтаря и с останалите блатове и крем. 
Най-отгоре тортата се намазва с крем и се прави борд.

Шоколадът за глазурата се нарязва на дребно. Залива се с горещата течна сметана. Оставя се около минута и тогава се разбърква. Излива се върху тортата и се оставя на студено, да стегне глазурата.


Тортата се украсява по желание. Аз реших да я украся с шоколадова фигура, за която първо се разтопява шоколада. Обла купа се обвива със стреч фолио. Шоколадът се поставя в корнет и се правят линии върху стреча.


След като шоколадът се втвърди се освобождава от стреча.
Фигурата се поставя върху тортата и тортата се доукрасява с бонбони, малини, арония, къпини, коктейлни череши.



Време е за торта, време е за балони, време е за много подаръци и усмивки!





Идеята за тортата е на прекрасната Йоли!
Благодаря от сърце!





10 коментара:

  1. Красота, да е жива и здрава малката!

    ОтговорИзтриване
  2. Жива е здрава да е малката Кали,да ви носи много радост !Тортата е много хубава.....приказна !!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Захаринка, за хубавите думи и пожелания! :)

      Изтриване
  3. Вложила си сърце и душа, какво повече да кажа? Да ви е жива и здрава Калина! Поздрави, Хриси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, мила Кате!
      Тортата наистина я направих от сърце :)
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Хриси, майстор си, така си я накиприла!
    Не знам коя е Калина, но нека расте здрава и обичана!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Веси!
      Калина е внучка на сестра ми. Прекрасно слънчице е!

      Изтриване
  5. Прекрасна е!Може ли да ми кажете с какво крема сирене я правите

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кристиан!
      Крема сиренето, което съм използвала е от Лидл.

      Изтриване