сряда, 2 август 2017 г.

Шоколадова торта с маскарпоне


Продукти за блатовете:

  • 220 г брашно
  • 350 г захар
  • 65 г какао
  • 10 г бакпулвер
  • 2 ч. л. сода бикарбонат
  • 1/2 ч. л. сол
  • 240 мл прясно мляко
  • 1 с. л. прясно изцеден лимонов сок
  • 120 мл олио
  • 2 яйца L
  • 2 ванилии
  • 200 мл горещо еспресо кафе

Продукти за крема:
  • 300 г крема сирене
  • 250 г маскарпоне
  • 300 г бял шоколад
  • 200 г заквасена сметана
  • 60 г пудра захар

Продукти за шоколадовата заливка:
  • 150 г шоколадов кувертюр 52%
  • 150 мл течна сладкарска сметана


Приготвяне на блатовете:
Лимоновият сок се смесва с прясното мляко и се оставя за 10 минути.
В купа се смесват брашното, захарта, какаото, бакпулвера, содата и солта. Разбъркват се.
В друга купа се разбъркват с тел яйцата и се прибавят прясното мляко, олиото и ванилията.
Мократа смес се прибавя към сухата и се разбърква. Накрая към сместа се излива горещото кафе. Получава се доста рядка смес, която се разделя на три еднакви части.
Всяка част се излива във форма с размер 24-26 см, постелена с хартия за печене 
Блатът се пече на 180 градуса 15 минути. 

Приготвяне на крема:
Белият шоколад се разтопява на водна баня и се оставя да се охлади.
Маскарпонето се смесва с крема сиренето. Прибавя се пудрата захар и се разбърква.
Добавят се охладеният шоколад и заквасената сметана. Кремът се разбърква с лъжица и е готов за употреба.

Сглобяване на тортата:
Отваряем ринг се поставя на подходящ поднос. В него се поставя единият блат. Върху него се поставя 1/3 от крема, следва блат, крем, блат и се завършва с крем. Тортата се поставя в хладилник за 3-4 часа.
Освобождава се от ринга и се залива с шоколадовата глазура, която се приготвя по следният начин:
Сметаната се загрява до кипване. Отмества се от огъня и към нея се прибавя натрошеният кувертюр. Разбърква се до еднородност и тортата се залива с нея. 
Украсата е по ваш вкус и желание.
В моят случай ягоди, къпини, арония и между тях листенца маточина. Накрая поръсих тортата с натрошена целувка. 


Тортата беше предназначена за моя приятелка, с която и' пожелавам много хубави емоции, сбъднати мечти и незабравими мигове с любимите и' хора! 


19 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  3. Любим блат! И в комбинация с крема... страшно!☺

    ОтговорИзтриване
  4. Любим блат! И в комбинация с крема... страшно!☺

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле! Комбинацията наистина е уникална!
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Позволих си да използвам рецептата Ви. Страхотна е! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за доверието! Радвам се, че рецептата Ви е харесала!
      Поздрави!

      Изтриване
  6. С какво мога да заместя кафето в блата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Предполагам, че може да се замести с гореща вода, но не съм пробвала и не мога да кажа със сигурност.

      Изтриване
  7. Здравейте! С крема може ли да се измаже тортата, държи ли или трябва друг? Иска ми се да измажа тортата, да направя стичаща се бяла или розова глазура по краищата и да поставя фигури от фондан отгоре. Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Кремът е стабилен и може да се измаже тортата с него, но трябва да си направите по-голямо количество.

      Изтриване
    2. Може ли кафето да се замести с какао?

      Изтриване
    3. В блатът има какао и по-добре е да се замести с прясно мляко или гореща вода.

      Изтриване
  8. Възможно ли е с тази рацапта /разбира се като увелича продуктите/ да направя двуетажна торта

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте, тортата е превъзходна. Правих я няколо пъти, но сега искам да я направя на 2 етажа. ще се получи ли

    ОтговорИзтриване