Ретро, ретро ама много ретро, но пък и най-правеният и обичан сладкиш през годините в нашето семейство. Обикновено е поръсен с пудра захар, но този път е пременен с модерен тоалет :) Бях му направила и шоколадово бижу, но ми се стори много накичен и затова го представям само с тези плисета. :)
Продукти:
- 400 г (1 кофичка) кисело мляко
- 1 ч. л. сода бикарбонат
- 250 г (1 ч. ч.) захар
- 120 мл (1/2 ч. ч.) олио
- 220 г (1 и 1/2 ч, ч) брашно
- 20 г (2 с.л.) какао
- 1 ч. л. канела
за крема
- 300 г заквасена сметана
- 1 пакетче крем шоколад Парадайз на д-р Йоткер
- 50 г пудра захар
Приготвяне:
Фурната се включва да загрява на 180 градуса.
Киселото мляко се изсипва в купа. Прибавя се содата и се бърка да шупне. Добавя се захарта, разбърква. Изсипва се олиото, какаото и канелата. Сместа се разбъркава с тел до разтопяване на захарта.
Добавя се брашното. Разбърква се до хомогенност. Трябва да се получи консистенцията на кексово тесто.
Сместа се изсипва в намазнена тавичка с размери 28/16 сантиметра.
Сладкиша се пече около 30-35 минути.
Оставя се да изстине в тавичката.
Заквасената сметана се смесва с пудрата захар и крема Парадайз.
Разбива се с миксер. Кремът се сгъстява и е лесен за шприцоване.
Изстиналият сладкиш се нарязва на пастички и се украсява с крема.
Да ви е сладко!
Бъдете здрави и усмихнати!
Много красиво поднесен сладкиш, Хриси!
ОтговорИзтриванеПомня го от детството си - ретро рецепта си е.
Прегръдки!
Благодаря, Габи!
ИзтриванеТози сладкиш е много, много стар, но си остава любим за много хора.
Прегръдки, мила! :)
Хриси,
ОтговорИзтриванеспомням си този известен сладкиш.Преди години беше много актуален заедно с тортата Гараш.Но и днес си е, чудесно и много вкусно предложение.
Поздрави !
Правилно, Ели, и у дома това Негърско...е винаги актуално.
ИзтриванеПоздрави!
Стария сладкиш с нова дрешка си пременила, отива му:)
ОтговорИзтриванеВинаги имаме нужда от нова дрешка, Веси! :)
Изтриване