Продукти:
- 1 пиле
- 2-3 с. л. олио
- 4 с. л. пилешки бульон
- 2 скилидки чесън (счукани)
- 220 л бяло вино
- 2 с. л. коняк
- 2. с. л. доматено пюре
- сол
- мащерка
- розмарин
за пюрето:
- 800 г картофи
- 100 мл прясно мляко
- 1 с. л. заквасена сметана
- 30 г краве масло
- сол
Приготвяне:
Пилето се нарязва на порции. (по желание може да се обезкости) Поставя се в удобната тенджера Деличия на Делимано и се запържва с олиото. Благодарение на гладкото покритие храната не залепва и се приготвя с минимално количество мазнина.
Добавя се бульона.
В купа се смесват виното, коняка, доматеното пюре и чесъна. Сместа се добавя към пилето. Поръсва се с мащерката и розмарина и се посолява.
Тенджерата се затваря с капак и се оставя да къкре на слаб огън около 20 минути.
Междувременно обелените и нарязани на дреbно картофи се сваряват и намачкват още топли. Прибавят се кравето масло, прясното мляко и заквасената сметана. Пюрето се овкусява със сол и по желание s черен пипер. Бърка се до получаването на хомогенна и пухкава смес.
Пилето се сервира с картофеното пюре поръсено с пушен черен пипер, който му придава нотка пикантност.
Да ви е сладко!
Хриси, пилето изглежда много вкусно! Млясвам си мислено и ти пожелавам спорен нов ден!
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря, Славяна!
ИзтриванеПрекрасен и усмихнат ден!