неделя, 24 юли 2016 г.

Кюфте слънце


Отдавна му бях хвърлила око на това кюфте от Вкусотиите на Бени и ето го в мое изпълнение. И макар, че у дома са върли ,,канибали" първо бяха изядени картофите. Вярно е това, което казва Бени, че картофките са ароматни и топящи в устата.


Продукти:

  • 500 г домашна кайма, овкусена с чер пипер, чубрица и кимион
  • 200 г гъби печурки
  • 2 яйца
  • магданоз
  • 1 глава лук
  • 1 кг картофи
  • 8-9 с. л. олио
  • 200 мл бяло вино
  • 150-200 мл вода
  • черен пипер
  • 100 г кашкавал

Приготвяне:
Към каймата се добавят дребно нарязаните гъби, ситно нарязаните лук и магданоз, и яйцата. Омесва се хубаво и се поставя в средата на по-голяма тава (моята е 32 см в диаметър), във формата на голямо кюфте.
Картофите се обелват и нарязват на филийки, които се разполагат около кюфтето. 


Поръсват се със сол и черен пипер. Поливат се с олиото, бялото вино и водата. 
Ястието се пече на 250 градуса. Малко преди да стане готово, кюфтето се поръсва с настъргания кашкавал. 
Запича се до разтопяване на кашкавала. 

Сервира се с пресни зеленчуци. 


Сладки и весели летни дни! :)

4 коментара:

  1. Ех, че интересна идея, Хриси! Че донякъде и мързелива - всичко в тавата и хайде - допада ми! Сърдечни поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, в това жежко време търся някаква по-лесна и бърза алтернатива за вечеря, за да се застоявам по-малко покрай печката.
      Поздрави и прегръдки! :)

      Изтриване
  2. идеално за жегите и важното бързо и лесно.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Хм, добрах се аз най-сетне и до твоя блог, карам ги поред, ама ти често публикуваш и все си стоиш отгоре в списъка:) Сега ще се насладя на всичко, което си приготвяла!
    В блога на Бени обаче не съм попадала.
    Кюфтето ми се хареса, ще се прави, да знаеш.

    ОтговорИзтриване