Отдавна му бях хвърлила око на това кюфте от Вкусотиите на Бени и ето го в мое изпълнение. И макар, че у дома са върли ,,канибали" първо бяха изядени картофите. Вярно е това, което казва Бени, че картофките са ароматни и топящи в устата.
Продукти:
- 500 г домашна кайма, овкусена с чер пипер, чубрица и кимион
- 200 г гъби печурки
- 2 яйца
- магданоз
- 1 глава лук
- 1 кг картофи
- 8-9 с. л. олио
- 200 мл бяло вино
- 150-200 мл вода
- черен пипер
- 100 г кашкавал
Приготвяне:
Към каймата се добавят дребно нарязаните гъби, ситно нарязаните лук и магданоз, и яйцата. Омесва се хубаво и се поставя в средата на по-голяма тава (моята е 32 см в диаметър), във формата на голямо кюфте.
Картофите се обелват и нарязват на филийки, които се разполагат около кюфтето.
Поръсват се със сол и черен пипер. Поливат се с олиото, бялото вино и водата.
Ястието се пече на 250 градуса. Малко преди да стане готово, кюфтето се поръсва с настъргания кашкавал.
Запича се до разтопяване на кашкавала.
Сервира се с пресни зеленчуци.
Сладки и весели летни дни! :)
Ех, че интересна идея, Хриси! Че донякъде и мързелива - всичко в тавата и хайде - допада ми! Сърдечни поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеЛюси, в това жежко време търся някаква по-лесна и бърза алтернатива за вечеря, за да се застоявам по-малко покрай печката.
ИзтриванеПоздрави и прегръдки! :)
идеално за жегите и важното бързо и лесно.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Хм, добрах се аз най-сетне и до твоя блог, карам ги поред, ама ти често публикуваш и все си стоиш отгоре в списъка:) Сега ще се насладя на всичко, което си приготвяла!
ОтговорИзтриванеВ блога на Бени обаче не съм попадала.
Кюфтето ми се хареса, ще се прави, да знаеш.