Продукти:
- 250 мл прясно мляко
- 2 с. л. кисело мляко
- 1 яйце
- 1/2 ч. л. сода бикарбонат
- 7 г суха мая или 1/2 кубче (22 г) жива мая
- 1 с. л. захар
- 1 ч. л. сол
- 550-600 г брашно
Приготвяне:
Маята и захарта се разтварят в топлото мляко.
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се прибавят солта, прясното мляко, киселото мляко, в което е разтворена содата и яйцето.
Замесва се меко тесто.
Поставя се в дълбока купа, намазва се с мазнина и се покрива със стреч фолио.
Има два начина да оползотворите тестото.
Единият е като оставите тестото на топло да втаса и тогава да късате от него малки топки, които оформяте на мекици и пържите.
И понеже у дома мекици правя за закуска, затова след като замеся тестото, покрито в купата го оставям на студено до сутринта. През нощта когато всички си спим блаженно, дрождите в тестото работят и на сутринта ни чака готово втасало тесто.
Слагаме тигана на котлона с повечко мазнина и пържим превъзходни мекици.
Поднасят се със сиренце, любимо сладко, луканка, пушено, маслинки... и всичко, което има в хладилника :)
И не забравяйте в студените дни да поднесете и топъл билков чай!
Да ви е сладко!
Маята и захарта се разтварят в топлото мляко.
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се прибавят солта, прясното мляко, киселото мляко, в което е разтворена содата и яйцето.
Замесва се меко тесто.
Поставя се в дълбока купа, намазва се с мазнина и се покрива със стреч фолио.
Има два начина да оползотворите тестото.
Единият е като оставите тестото на топло да втаса и тогава да късате от него малки топки, които оформяте на мекици и пържите.
И понеже у дома мекици правя за закуска, затова след като замеся тестото, покрито в купата го оставям на студено до сутринта. През нощта когато всички си спим блаженно, дрождите в тестото работят и на сутринта ни чака готово втасало тесто.
Слагаме тигана на котлона с повечко мазнина и пържим превъзходни мекици.
Поднасят се със сиренце, любимо сладко, луканка, пушено, маслинки... и всичко, което има в хладилника :)
И не забравяйте в студените дни да поднесете и топъл билков чай!
Да ви е сладко!
Прелестни на цвят! А и колко са пухкави само! Чудни!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Прекрасни са! И как ми лъха на домашен уют от тях! С домашен шипков мармалад са ми най-най-любими! :)
ОтговорИзтриванеХубава неделя, Хриси!
Чудни са, Хриси! Обичам ги със сирене и някакъв конфитюр или мед.
ОтговорИзтриванеХубава неделна вечер!
Габи, Светле, Инче, благодаря ви сърдечно, мили момичета!
ОтговорИзтриванеКакто и да си ги хапнем все са си вкусни и засищащи :)
Прекрасна и слънчева нова седмица, момичета! :)
:) Много интересно как така в моя блог станах анонимна, но вие момичета знаете, че не е така :)))
ОтговорИзтриванеХриси, направо в 10ката! :) Няколко дни бях извън София и стана на въпрос колко на всички ни се хапват мекички и че, ако имаше за закуска, нямаше да им простим :))
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмивки, и успешна седмица :)
Ели, благодаря за коментара!
ИзтриванеМного се радвам, че мекиците са ти харесали и съм полезна с публикуваните ми рецепти! :)
Поздрави!
Ах, как обичам...неустоими са твоите...
ОтговорИзтриванеВеси, благодаря ти за вниманието! :)
Изтриване