Сусамът - това малко семенце съдържа в себе си толкова много полезни вещества, способни да ни направят млади, здрави, жизнени и енергични. Отличава се с високо съдържание на желязо и витамин Е. С високата си хранителна стойност той има голям принос за пълноценната и здравословната кухня!
Сусамовият тахан е изключително полезен. Той е признат от народната медицина като елексир за стомашно-чревния тракт.
Приготвянето на домашен сусамов тахан е лесно и бързо, и отделно е с много по-добри вкусови качества от купешкия.
За приготвянето на домашен сусам са ви необходими:
- 100 г суров сусам
- 1 с. л. олио
- щипка сол
Сусамът се препича до бледо-жълтеникав цвят в предварително загрята фурна на 180 градуса.
За смилането на сусама до паста, ще ви е необходим мощен Нуртибулет от Делимано.
Изстиналият сусам са поставя в малката чаша на Нутрибулета, добавя се олиото и солта.
Поставя се екстрактор острието за извличане на хранителните вещества и чашата се поставя върху основата на мотора на Нутрибулета.
Уреда се задейства до получаване на хомогенна смес.
...и за секунди получавате вкусен домашен сусамов тахан.
Супер! Не съм правила домашен тахан, но не звучи никак трудно! Засега си хапвам купен и то в големи количества! Като гледам май имаш нов уред ;) и аз съм му хвърлила око на това, но кога ще е не знам :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубав уикенд!
Габи, има рецепти, които ни се струват много сложни, а в действително ни отнемат няколко минути. Тази е една от тях :) Пробвай и сподели, мила!
ИзтриванеМного съм доволна от нутрибулета, така че няма да сбъркаш със закупуването му :)
Прекрасен ден, момиче хубаво! :)
Нямам екстрактор, но такова острие имам в друг уред. Ще опитам да го направя, изглежда лесно. Благодаря за рецептата! Поздрави! Валя!
ОтговорИзтриванеПробвай и с твоя уред, Валя и сподели резултата.
ИзтриванеПоздрави!
Хриси,
ОтговорИзтриванечудесен е тахана.Не съм правила , но непременно ще пробвам.Прекрасни снимки си направила.
Поздрави !
Ели, благодаря ти за вниманието! Много лесно е приготвянето на тахана, може би дори и по-лесно от търсенето му в магазина :)))
ИзтриванеПоздрави!
Наистина изглежда лесно,Хриси,благодаря,че описа технологията на сусамовия тахан!Да си ползваш уреда със здраве и удоволствие!
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря, Роси!
ИзтриванеПоздрави и уютен уикенд! :)
Да, аз така си правя фъстъчено масло, без добавяне на мазнина и
ОтговорИзтриваненутела.
Но с чопър :)
Чудесен тахан, Хриси.
Със здраве да си ползваш уреда.
Аз не съм правила фъстъчено масло, Дани, но мога да се възползвам от твоята рецепта и да пробвам.
ИзтриванеБлагодаря за вниманието, мила!
Поздрави! :)