Наскоро Farmhopping ме зарадваха с чудесен подарък - чисти продукти от малки български ферми. При вида на меда от пчелин ,,В. Колимечкова" с. Сираково, община Борован, на Медена къща, в главата веднага ми се завъртя есеннен сладкиш с тиква, сиропиран с ароматен мед.
Идеята за сладкиша вземах от сп. Меню, където за пълнеж бяха изпозвани ябълки, но аз реших да импровизирам с най-есенния плод - тиквата. Получи се сочен сладкиш с дъхави есенни нотки и неустоим меден аромат.
Благодаря ви Farmhopping за чудесните чисти продукти!
Продукти:
Идеята за сладкиша вземах от сп. Меню, където за пълнеж бяха изпозвани ябълки, но аз реших да импровизирам с най-есенния плод - тиквата. Получи се сочен сладкиш с дъхави есенни нотки и неустоим меден аромат.
Благодаря ви Farmhopping за чудесните чисти продукти!
Продукти:
- 6 бр. фини кори за баница
- 125 г краве масло
за пълнежа:
- 4 яйца М
- 1 ч. ч. захар (300 г)
- 1 ч. ч. брашно (200 г)
- 1 ч. ч. едро смлени орехи
- 10 г бакпулвер
- 1 ч. л. канела
- 300 г сурова едро настъргана тиква
чашата е 250 мл
за сиропа:
- 800 г вода
- 400 г захар
- 5 с. л. слънчев мед - летни билки на Медена къща
- пръчка канела
- 2 с. л. лимонов сок
Приготвяне:
Водата се изсипва в тенджерка, прибавят се захарта, меда и канелата, и се поставя на котлона. Сиропът се вари 4-5 минути, след което се поставя на хладно място да изстине.
Тиквата се настъргва на едро.
Яйцата се разбиват със захарта на пяна.
Брашното се смесва с бакпулвера, канелата и орехите.
Към яйцата се прибавя тиквата, разбърква се с шпатула и се добавя сухата смес.
Тава с диаметър 26 см и височина 8 см се намазва с част от разтопеното краве масло. Поставя се единия лист за баницата, като кората се разполага по стените на тавата и извън тях, намазва се с мазнина, следва втория лист, мазнина и така до четири листа.
Изсипва се кексовата смес и се похлупва с корите, които са извън тавата. Намазват се с мазнина и се покриват с останалите две кори. Най-отгоре се намазва обилно с маслото.
Сладкиша се пече 40-45 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.
За по-добро опичане се проверява до сухо дървено шишче.
След опичането, сладкиша се оставя 10 минути и тогава се залива със сиропа.
Сервира се напълно изстинал и престоял 2-3 часа.
Да ви е сладко, весело и пъстро, като есента!
Приятна изненада, Хриси! От сърце! Както си личи! По снимките парчето изглежда толкова, толкова сочно, че е неописуемо.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Много е приятно да получиш подарък, Габи, но още по-приятно е да отвърнеш на подаръка с благодарност!
ИзтриванеПоздрави, мило момиче! :)
Страхотен е, Хриси! Поздравления за хубавите подаръци - употребила си ги по най-чудесния начин! Хапнете си ги със здраве!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Люси!
ИзтриванеС хубави продукти се получава и чудесен резултат!
Поздрави и усмихнати дни, мила! :)
Сигурна съм във вкуса му, Хриси, защото аз го правих с ябълки!
ОтговорИзтриванеЧудесен става!
И изненадата е прекрасна!
Дани, макар и да не съм споменала в публикацията си, една от причините за която се спрях на този сладкиш беше, че го видях направен от теб, а знам че при теб се намира само стойностното и качественото.
ИзтриванеПоздрави и хубави есенни дни! :)
Чудесни подаръци, Хрис, но и това, което си сътворила не отстъпва, много, много есенно и чудесенНО!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Веси! Трябва подобаващо да посрещнем есента :)
ИзтриванеЧудесен сладкиш Хриси!! Прекрасни подаръци на точното място!!
ОтговорИзтриванеВили, благодаря ти за хубавите думи! :)
ИзтриванеПоздрави, мила!
За пореден път приготвям рецепта от вашият блог Христина, която стана сполучлива и много вкусна. Благодаря Ви! :)
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря, Ани, за доверието! Радвам се, че си доволна и ти харесват моите рецепти!
ИзтриванеПоздрави!