Продукти:
- 3 свински джолана без кокал
- 5-6 картофа
- 1-2 моркова
- 2 големи глави лук
- 5-6 печени пиперки
- 500 г гъби манатарки
- 200 мл бяло вино
- сол
- черен пипер
- олио
Приготвяне:
Обеленият лук се нарязва на по-дебели колела. Промушва се с клечки за зъби (за да не се разделя) и се запича на скара.
Морковите се обелват, разрязват се на две и също се запичат на скара.
Джоланите както са цели (предварително посолени) се поставят на скарата колкото да се появят резки.
Картофите се обелват, нарязват се на едро и се посоляват.
Пиперките се нарязват на ленти.
Леко запечените джолани се поставят на дъното на гювеча.
Около тях се нареждат картофите, печените пиперки, гъбите, морковите и най-накрая се поставят кръгчетата лук.
Залива се с виното и вода, колкото съвсем леко да се покрият продуктите.
Отгоре се поръсва с зърна черен пипер и по желание с няколко скилидки чесън.
Гювечът се поставя в студена фурна, която се включва на 220 градуса. Вмомента, в който яденето започне да ухае, фурната се намалява на 180 градуса и забравяме за него 3 часа.
Гювечът се поставя в студена фурна, която се включва на 220 градуса. Вмомента, в който яденето започне да ухае, фурната се намалява на 180 градуса и забравяме за него 3 часа.
Чак при мен ухае! :)
ОтговорИзтриванеЗа пръв път срещам така подготвени предварително продуктите. Това още повече е засилило аромата и вкуса на гювеча.
Хубава неделя, Христинка!
Права си, Инче, много аромат и вкус се съдържа в това ястие :)
ИзтриванеПоздрави, мила!
Това направо само пада от коста, нали... Чудесно е, Хриси!
ОтговорИзтриванеПоздрави! :)
Гери, аз избрах джоланите без кост, но наистина станаха много крехки.
ИзтриванеПоздрави, мило момиче! :)
Обожавам ястия в гювеч, Хриси! А това колко червено винце може да изпие..мммм! Пак страхотна рецепта - ама аз не се и изненадвам вече! Прегръдка от мен!
ОтговорИзтриванеЛюси, у дома ястията приготвени в гювеч са на почит и често ги приготвям.
ИзтриванеПоздрави и топла прегръдка, мила! :)
еустоимо е, Хриси - с тези предварително жарнати месо и лук!
ОтговорИзтриванеНякъде ми избягало Н-то:)
ИзтриванеАз го почувствах Н-то, Веси :), почувствах и колко добър човек си!
ИзтриванеПоздрави, мила! :)