Круши, ябълки, сини сливи с лек аромат на индрише...и замириса на пъстра есен :)
Решите ли като мен да правите кростата направо заминавайте при най-голямата майсторка на кростати Ивана от ,,С нож и вилица в ръка". Там ще намерите такова голямо разнообразие, че ще се чудите коя кростата по напред да изберете :)
Аз ви предлагам с аромат на приближаващата есен.
Продукти за тестото:
- 230 г брашно
- 110 г краве масло
- 100 г захар
- 1 яйце
- ванилия
- щипка сол
Продукти за пълнежа:
Приготвяне:
Към брашното се прибавя нарязаното студено краве масло, захарта, яйцето, солта и ванилията и се замесва тесто. Увива се в стреч фолио и се поставя в хладилника за 30 минути.
Ябълките и крушите се обелват и нарязват на дребни кубчета. Сините сливи също се нарязват на дребно. Плодовете се поставят в малка тенджерка, посипват се със захарта и около 100 мл вода, и се поставят на котлона. Готвят се до омекване и сгъстяване на плодовете. Оставят се да изстинат.
От студеното тесто се отделя малко за покриване на кростата.
Другата част се разточва и се поставя във форма за печене с размер 22 сантиметра, като се оформя висок борд.
Дъното на тестото се надупчва с вилица и се изсипва плънката.
Отделената част от тестото се разточва, нарязва се на тънки ивици, които се увиват спираловидно и се поставят върху плънката.
Кростата се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса 20-25 минути.
Сервира се напълно изстудена.
Да ви е сладко и пъстро, като есента!
Нямам афинитет към кростатите, кой знае защо... Обаче това изглежда такава вкуснотия и е толкова красиво приготвено, че ще запалиш да опитаме, Хриси!
ОтговорИзтриванеБлагодарим ти споделената рецепта, и на Ивана също!
И аз благодаря за хубавите думи! Ще се радвам да опитате и да споделите впечатленията си!
ИзтриванеПоздрави, момичета!
Хриси, толкова е хубаво, че една друга се вдъхновявате със сестричката. :) Много ви се радвам!
ОтговорИзтриванеА кростатата е чудесна, като ароматен летен спомен, напомнящ за есента. :)
Поздрави!
Гери, лятото полека-лека си отива и вече даже в кухнята се усеща настъпването на есента.
ИзтриванеБлагодаря ти за вниманието, мила!
Поздрави!
Есента е любимият ми сезон. Плодовете и също. Чудесен сладкиш, Хриси! Красив и ароматен!
ОтговорИзтриванеЕсента е много красива с пъстротата си и вкусните плодове. Така, че нека и' се насладим, Нели!
ИзтриванеСърдечно ти благодаря!
Поздрави!
Много добре изглежда, ще взема да накъдря и аз една с такива спиралки, хареса ми :)!
ОтговорИзтриванеИ като каза, че е свършила бързо съм доволна, значи ви е харесала!
Прегръдка и хубави почивни дни!
Много ти благодаря за рецептите и напътствията при направата на кростата!
ИзтриванеМного ни хареса, лесно се прави и ще бъде често присъствие на масата ни.
Прегръдки и целувки! :)
Обичам тези десерти, Хриси, както и да се наричат по света:) А с дъх на есен - неустоима е!
ОтговорИзтриванеМного са вкусни тези хрупкави сладкиши, дори и с други плънки, Веси. А пък и лесно се правят :)
ИзтриванеПоздрави!
Каква есен? това си е късно лято-прекрасно, уханно! Разкош, Хриси!
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря, Марте! :)
ИзтриванеХриси, има още малко от лятото, да не се предавам е още...аз стискам го изстисквам до последно :) Но виж, кростата мога да я хапна и сега, ако не е условие :) Много апетитно, и май и мен вече ме навяват едни по--хладни и завити с пухкаво одеалце вечери :) Прегръдки, мила!
ОтговорИзтриванеЛюси, и аз греба с пълни шепи останалите топли дни, но истината е, че есента настъпва и нека и' се радваме и възползваме от дадените ни плодове и зеленчуци :)
ИзтриванеПоздрави и прегръдки!