петък, 4 септември 2015 г.

Кростата Есен


Круши, ябълки, сини сливи с лек аромат на индрише...и замириса на пъстра есен :)
Решите ли като мен да правите кростата направо заминавайте при най-голямата майсторка на кростати Ивана от ,,С нож и вилица в ръка". Там ще намерите такова голямо разнообразие, че ще се чудите коя кростата по напред да изберете :)
Аз ви предлагам с аромат на приближаващата есен.

Продукти за тестото:
  • 230 г брашно
  • 110 г краве масло
  • 100 г захар
  • 1 яйце
  • ванилия
  • щипка сол

Продукти за пълнежа:
  • около 400 г ябълки
  • около 400 г круши
  • 10-12 броя сини сливи
  • 5-6 с. л. захар
  • 2 листа индрише


Приготвяне:
Към брашното се прибавя нарязаното студено краве масло, захарта, яйцето, солта и ванилията и се замесва тесто. Увива се в стреч фолио и се поставя в хладилника за 30 минути.

Ябълките и крушите се обелват и нарязват на дребни кубчета. Сините сливи също се нарязват на дребно. Плодовете се поставят в малка тенджерка, посипват се със захарта и около 100 мл вода, и се поставят на котлона. Готвят се до омекване и сгъстяване на плодовете. Оставят се да изстинат.

От студеното тесто се отделя малко за покриване на кростата. 
Другата част се разточва и се поставя във форма за печене с размер 22 сантиметра, като се оформя висок борд.
Дъното на тестото се надупчва с вилица и се изсипва плънката. 
Отделената част от тестото се разточва, нарязва се на тънки ивици, които се увиват спираловидно и се поставят върху плънката. 

Кростата се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса 20-25 минути. 
Сервира се напълно изстудена.


Да ви е сладко и пъстро, като есента! 



14 коментара:

  1. Нямам афинитет към кростатите, кой знае защо... Обаче това изглежда такава вкуснотия и е толкова красиво приготвено, че ще запалиш да опитаме, Хриси!
    Благодарим ти споделената рецепта, и на Ивана също!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за хубавите думи! Ще се радвам да опитате и да споделите впечатленията си!
      Поздрави, момичета!

      Изтриване
  2. Хриси, толкова е хубаво, че една друга се вдъхновявате със сестричката. :) Много ви се радвам!
    А кростатата е чудесна, като ароматен летен спомен, напомнящ за есента. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, лятото полека-лека си отива и вече даже в кухнята се усеща настъпването на есента.
      Благодаря ти за вниманието, мила!
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Есента е любимият ми сезон. Плодовете и също. Чудесен сладкиш, Хриси! Красив и ароматен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Есента е много красива с пъстротата си и вкусните плодове. Така, че нека и' се насладим, Нели!
      Сърдечно ти благодаря!
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Много добре изглежда, ще взема да накъдря и аз една с такива спиралки, хареса ми :)!
    И като каза, че е свършила бързо съм доволна, значи ви е харесала!
    Прегръдка и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря за рецептите и напътствията при направата на кростата!
      Много ни хареса, лесно се прави и ще бъде често присъствие на масата ни.
      Прегръдки и целувки! :)

      Изтриване
  5. Обичам тези десерти, Хриси, както и да се наричат по света:) А с дъх на есен - неустоима е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много са вкусни тези хрупкави сладкиши, дори и с други плънки, Веси. А пък и лесно се правят :)
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Каква есен? това си е късно лято-прекрасно, уханно! Разкош, Хриси!

    ОтговорИзтриване
  7. Хриси, има още малко от лятото, да не се предавам е още...аз стискам го изстисквам до последно :) Но виж, кростата мога да я хапна и сега, ако не е условие :) Много апетитно, и май и мен вече ме навяват едни по--хладни и завити с пухкаво одеалце вечери :) Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, и аз греба с пълни шепи останалите топли дни, но истината е, че есента настъпва и нека и' се радваме и възползваме от дадените ни плодове и зеленчуци :)
      Поздрави и прегръдки!

      Изтриване