Дали патладжан кебап (като при Нели), или патладжанени охлювчета (като при Валя) ястието е неустоимо вкусно и аз съм благодарна и на двете дами за публикуваните рецепти. Откраднах си идеи и от двете, и накрая направих ястието по наш вкус.
Благодаря ви, мили дами!
Продукти:
- 2 патладжана
- 500 г домашна кайма овкусена със сол, черен пипер, чубрица и кимион
- 3 глави лук
- 2 зелени пиперки
- 1 морков
- 1 кг домати
- магданоз
- 3-4 скилидки чесън
- магданоз
Приготвяне:
Лукът, чушката и моркова се нарязват на дребно. Поставят се в тиган и се запържват с малко олио. Добавя се и една скилидка чесън.
Доматите се обелват и се нарязват на дребно. Прибавят се към другите зеленчуци. Налива се и около 100 мл вода, и соса се готви до готовност. Малко преди соса да бъде готов се добавят и останалите скилидки чесън. Соса се овкусява със сол и прясно нарязан магданоз.
Патладжаните се измиват и се нарязват напречно на филии. Нели дава много добър съвет за нарязването на патладжана. По дългата част на зеленчука се промушва дървено шишче и тогава патладжана се реже на филийки. Шишчето регулира разреза.
Нарязаният патладжан се посолява и се оставя да се отцеди горчивата вода. Измива се и се подсушава.
От каймата се правят малки кюфтенца и се поставят в прорезите на патладжана.
Така подготвените патладжани се поставят в глинен гювеч и се заливат със соса. Мазнина допълнително не съм слагала, понеже каймата, която съм използвала е свинска.
Гювечът се захлупва и се поставя в студена фурна, която е включена на 200 градуса. Като започне да се пече кебапа, фурната се намалява на 180 градуса. Ястието се пече 1 час.
Патладжаненият кебап търпи импровизации взависимост от предпочитаните подправки в семейството.
Независимо коя рецепта ще предпочетете в крайна сметка на масата ще сервирате много вкусно и ароматно ястие.
Да ви е сладко!
Вкусно! Както и да го сготвят, все ще е вкусно! :)
ОтговорИзтриванеТака е, Валя! :)
ИзтриванеОтново ти благодаря за прекрасната рецепта!
Велико ястие....!Усмихнат ден,Хриси!
ОтговорИзтриванеМного, много е вкусно, Миленка!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Весела седмица, мила! :)
Това лято още не съм си приготвяла патладжан с месце :), но твоята рецепта много ми допадна, Хриси и как вкусно изглежда :) тъкмо на време, като по поръчка ми идва идеята ти!
ОтговорИзтриванеУсмивки и хубава нова седмица ти желая!
Танче, няма да сбъркаш ако си приготвиш кебапа. Става много вкусен, а за любителите на патладжана е истинско гурме :)
ИзтриванеПрегръдки за една прекрасна седмица!
И твоят прочит на рецептата е много вкусен, Хриси! Абе с такова съчетание от продукти диети може да сринеш:)! Вкусно и щастливо лято да е лятото ви!
ОтговорИзтриванеВсе чакаме да дойде лятото, че да направим някоя диета, а то какво се оказва... С тези вкусни летни манджи забравяме за всякакви диети :))
ИзтриванеПоздрави, Нели, с пожелания за прекрасни и слънчеви дни!