понеделник, 10 август 2015 г.

Патладжан кебап


Дали патладжан кебап (като при Нели), или патладжанени охлювчета (като при Валя) ястието е неустоимо вкусно и аз съм благодарна и на двете дами за публикуваните рецепти. Откраднах си идеи и от двете, и накрая направих ястието по наш вкус.
Благодаря ви, мили дами!


Продукти:
  • 2 патладжана
  • 500 г домашна кайма овкусена със сол, черен пипер, чубрица и кимион
  • 3 глави лук
  • 2 зелени пиперки
  • 1 морков
  • 1 кг домати
  • магданоз 
  • 3-4 скилидки чесън
  • магданоз

Приготвяне:
Лукът, чушката и моркова се нарязват на дребно. Поставят се в тиган и се запържват с малко олио. Добавя се и една скилидка чесън. 
Доматите се обелват и се нарязват на дребно. Прибавят се към другите зеленчуци. Налива се и около 100 мл вода, и соса се готви до готовност. Малко преди соса да бъде готов се добавят и останалите скилидки чесън. Соса се овкусява със сол и прясно нарязан магданоз.

Патладжаните се измиват и се нарязват напречно на филии. Нели дава много добър съвет за нарязването на патладжана. По дългата част на зеленчука се промушва дървено шишче и тогава патладжана се реже на филийки. Шишчето регулира разреза. 
Нарязаният патладжан се посолява и се оставя да се отцеди горчивата вода. Измива се и се подсушава.
От каймата се правят малки кюфтенца и се поставят в прорезите на патладжана. 

Така подготвените патладжани се поставят в глинен гювеч и се заливат със соса. Мазнина допълнително не съм слагала, понеже каймата, която съм използвала е свинска. 


Гювечът се захлупва и се поставя в студена фурна, която е включена на 200 градуса. Като започне да се пече кебапа, фурната се намалява на 180 градуса. Ястието се пече 1 час. 


Патладжаненият кебап търпи импровизации взависимост от предпочитаните подправки в семейството. 
Независимо коя рецепта ще предпочетете в крайна сметка на масата ще сервирате много вкусно и ароматно ястие. 
Да ви е сладко! 




8 коментара:

  1. Вкусно! Както и да го сготвят, все ще е вкусно! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Валя! :)
      Отново ти благодаря за прекрасната рецепта!

      Изтриване
  2. Велико ястие....!Усмихнат ден,Хриси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много е вкусно, Миленка!
      Благодаря ти!
      Весела седмица, мила! :)

      Изтриване
  3. Това лято още не съм си приготвяла патладжан с месце :), но твоята рецепта много ми допадна, Хриси и как вкусно изглежда :) тъкмо на време, като по поръчка ми идва идеята ти!
    Усмивки и хубава нова седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, няма да сбъркаш ако си приготвиш кебапа. Става много вкусен, а за любителите на патладжана е истинско гурме :)
      Прегръдки за една прекрасна седмица!

      Изтриване
  4. И твоят прочит на рецептата е много вкусен, Хриси! Абе с такова съчетание от продукти диети може да сринеш:)! Вкусно и щастливо лято да е лятото ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Все чакаме да дойде лятото, че да направим някоя диета, а то какво се оказва... С тези вкусни летни манджи забравяме за всякакви диети :))
      Поздрави, Нели, с пожелания за прекрасни и слънчеви дни!

      Изтриване