Продукти за блата:
- 2 яйца
- 115 г захар
- 115 г брашно
- 2 с. л. какао
- 1 ч. л. бакпулвер
- 50 мл прясно мляко
Продукти за сладоледа:
- 4 жълтъка
- 4 белтъка
- 100 г захар
- 250 мл прясно мляко
- 200 мл течна сладкарска сметана
- 2 малки бурканчета сладко от ягоди
Яйцата заедно със захарта се разбиват на пяна. Към тях се прибавят пресятите брашно, какао и бакпулвер. Разбърква се и накрая се излива прясното мляко.
Сместа се изсипва във форма с размер 26 см, постелена с хартия за печене.
Блатът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Приготвяне на сладоледа:
Жълтъците се разбиват до побеляване с половината захар. Другата половина се прибавя към прясното мляко и се загрява до завиране.
На тънка струйка, при непрекъснато бъркане се излива прясното мляко към жълтъците.
Връща се отново на котлона и се вари до леко сгъстяване на крема.
Кремът се оставя да изстине.
Към белтъците се прибавя около 150 мл сиропа от сладкото от ягоди и се разбиват се до плътност.
Студената сметана също се разбива до плътност.
Кремът се прибавя към сметаната и се разбърква до хомогенност. Добавят се и белтъците, които се разбъркват внимателно, като се внимава да не спадне сместа. Получава се много пухкава смес.
Блатът се поставя във форма с отваряем ринг. От вътрешната страна ринга се облепя с ленти, отрязани от меки папки.
Изсипва се крема и върху него се поставя останалото сладко. С помощта на шпатула се правят вълнообразни движения, с цел сладкото да се разпредели из сладоледа.
Тортата се поставя във фризера за 3-4 часа и тогава се залива с глазурата, която е приготвена по указание на пакетчето.
Поставя се оново във фризера, докато се стегне глазурата.
Тортата се освобождава от ринга. Премахват се лентите и борда се облепя с бишкотите.
Моите забележки: Тортата я бях замислила и я направих с тази глазура, но след замразяването и' много трудно се режеше. Сладоледа по-бързо се отпускаше за разлика от нея. Също така както е замръзнала глазурата има консистенцията на ледени близалки или замръзнало сорбе.
След тези мои допълнения, ако решите да направите тортата сами си преценете дали да я залеете с тази глазура или да направите някоя друга украса.
Изсипва се крема и върху него се поставя останалото сладко. С помощта на шпатула се правят вълнообразни движения, с цел сладкото да се разпредели из сладоледа.
Тортата се поставя във фризера за 3-4 часа и тогава се залива с глазурата, която е приготвена по указание на пакетчето.
Поставя се оново във фризера, докато се стегне глазурата.
Тортата се освобождава от ринга. Премахват се лентите и борда се облепя с бишкотите.
Моите забележки: Тортата я бях замислила и я направих с тази глазура, но след замразяването и' много трудно се режеше. Сладоледа по-бързо се отпускаше за разлика от нея. Също така както е замръзнала глазурата има консистенцията на ледени близалки или замръзнало сорбе.
След тези мои допълнения, ако решите да направите тортата сами си преценете дали да я залеете с тази глазура или да направите някоя друга украса.
Сладко и весело лято! :)
Много красива торта, Хриси! Нежни цветове - особено розовото.
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Благодаря, Габи!
ИзтриванеМного си мила! :)
Прегръдки!
Хриси,много сладоледени изкушения ни предложи това лято.И това е несъмнено много вкусно и свежо!Хубав уикенд!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси!
ИзтриванеИмам още сладоледени идеи за това лято и се радвам че се харесват :)
Поздрави и весели почивни дни!