Вкусовете на хората са различни и затова рядко използвам думичката ,, много'' , но сега смело мога да кажа много, много вкусен и същевременно лесен тутманик.
Рецептата видях тук и в разстояние на една седмица правих два пъти тутманика.
Направих леки промени в избора на мазнина, намалих също грамажа на маята, но това не повлия в никакъв случай на невероятния резултат.
Продукти:
- 1 ч. ч. ( 250 мл) вода
- 4 яйца
- 1/2 кубче прясна мая (20 г)
- 1 ч. л. захар
- 1 ч. л. сол
- 300 г сирене
- 170 г разтопена мазнина ( свинска мас. краве масло. олио)
- около 700-800 г брашно
Приготвяне:
Водата леко се затопля. Към нея се прибавят маята, захарта и 1/2 ч. ч. брашно. Сместа се оставя да шупне.
Брашното се пресява. От него се отделя 2 ч. чаши, в които се поставя солта.
Яйцата се разбиват с миксер, към тях се прибавя шупналата мая и постепенно се добавя отделеното брашно със солта.
Продължава добавянето на останалото брашно, като се поставят бъркалките за тесто.
Когато сместа стане достатъчно гъста се прехвърля върху плот и се омесва до меко и еластично тесто. Оставя се да почине десетина минути.
Тестото се разточва на квадрат със страни около 40 сантиметра. Намазва се с 1/3 от мазнината и се поръсва с 1/3 от натрошеното сирене. Тестото се сгъва като плик за писма.
Плика се обръща със сгънатото надолу, разточва се пак на квадрат до първоначалните размери, намазва се с 2/3 мазнина, поръсва се с 2/3 сирене и пак се сгъва на плик.
Процедурата се потретва и тутманика се поставя в тава постелена с хартия за печене.
Тутманика се нарязва първо на кръст, след това по диагонал и накрая все едно се отрязват ъглите.
Намазва се с разбитото яйце и се поставя в студена фурна на 180 градуса. По желание тутманика може да се поръси със сусам. Става още по-вкусен.
Аз пекох на включен долен реотан с вентилатор и всичко беше добре, докато реших да пусна и малко горен реотан и тогава препекох тутманика.:)
Поглезете се с този тутманик. Става невероятен.
Да ви е сладко!
Мммм... че вкусно предложение за неделна сутрин!
ОтговорИзтриванеБраво, Хриси, прекрасно изглежда! Ще трябва да се опита!
Я го дай насам като ви е препечен:)!
ОтговорИзтриванеЧуден, чуден!
Много добре и апетитно изглежда, пухкав с хубав цвят, браво :)
ОтговорИзтриванеТочно така препечен е чуден, Хриси! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Мили дами, благодаря ви за хубавите думи и моят апел :) към вас е - направете тутманика! И нека да благодарим на Мина за чудесната рецепта!
ОтговорИзтриванеПоздрави на всички вас! :)
Отчупвам си едно триъгълниче, Хриси!
ОтговорИзтриванеВеси, ти затова си толкова елегантна - вземаш си само едно триъгълниче. Ела да погледнеш у дома какво става :))))
ИзтриванеПрекрасен е Хриси, какво ми трябваше да надниквам тук при теб по никое време..., не знаех на какво изкушение ще се натъкна, много ми харесва!
ОтговорИзтриванеЖелая ти усмихнат утрешен ден!
Благодаря, Танче! Досега и аз се рових в твоя блог. Като са ми се запечатали в главата рулцата от патладжани и днес купих патладжан. Ако ги докарам хубави като твоите, ще се похваля. :)
ИзтриванеИ на теб да ти е усмихнат деня!
Чуден е станал,Хриси,много е тачен и у дома този тутманик-лесна и безпогрешна рецепта!Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеМного вярно, Роси - лесна и безпогрешна рецепта :)
ИзтриванеПрекрасна седмица ти желая!
Наистина е много вкусен. И у дома често го приготвям, но твоят е просто великолепен! Поздрави!
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ИзтриванеБлагодаря за хубавите думи!
ИзтриванеПоздрави!
А,след като е готов,оставя ли се да втаса или директно в студената фурна?
ОтговорИзтриванеТутманика не втасва. Директно се поставя в студената фурна, която се включва на 180 градуса.
ИзтриванеАми и аз така го направих,но не се надигна много,а иначе е много вкусен
ИзтриванеПравилно, тутманика не става дебел. Това личи и от снимките, все пак това не е питка. Важното е, че е много вкусен. Весели празници!
ИзтриванеЧак сега го виждам, но не мога да се сдържа :) чудесен се е получил!!! Много е любима рецептата и у нас...
ОтговорИзтриванеПрекрасна 2015 от мен!!
Мина, много ти благодаря за вниманието към мен!
ИзтриванеБлагодаря ти и за чудесната рецепта! (даже и днес сина ме пита дали няма да направя тутманика :))
Пожелавам ти хубава и успешна година!