вторник, 4 ноември 2014 г.

Свинска кавърма с картофено пюре

.

Продукти за кавърмата за 3 порции:
  • 600-650 г свинско месо
  • 3 глави лук
  • 8-9 печени пиперки
  • 400 г домати от консерва
  • сол
  • магданоз
  • черен пипер
  • чубрица
  • олио

Продукти за картофеното пюре:
  • 1 кг картофи
  • 50 г краве масло
  • сол

Приготвяне на картофеното пюре:
Картофите се обелват и нарязват на дребно. Покриват се с вода и се сваряват. Отцеждат се от водата и още топли се пасират.  Пюрето се посолява, прибавя се кравето масло и се разбърква.

Приготвяне на кавърмата:
Месото се нарязва на хапки. Поставя се в тефлонов тиган и се запържва до кафеникава коричка. Прибавят се лука и нарязаните печени пиперки и също се запържват. Изсипват се намачканите домати и ястието се готви до оставане на мазнина. Най-накрая кавърмата се посолява и се подправя с черния пипер, чубрицата и магданоза.

Част от изстиналото картофено пюре се разпределя по дъното и стените на малки гювечета.
Кавърмата се поставя в гювечетата.


Отгоре кавърмата също се покрива с малък слой пюре.
От останалото пюре се взема по-малко и с влажни ръце се оформят листенца. Поставят се отгоре, като се започва от средата. По този начин се получава красиво цвете.
Един жълтък се разрежда с малко прясно мляко и с мека четка се намазват листенцата.
Гювечетата се поставят в загряла фурна на 200 градуса и се запичат до леко покафеняване на пюрето.



С тази рецепта впечатлих наши гости, които останаха очаровани не само от оригиналният вид, но и от чудесното съчетание на кавърмата със запеченото пюре.
Опитайте и вие, и да ви е сладко!


28 коментара:

  1. Не издържах и я погледнах ! :) Христинче страхотно изглежда ! Ще се възползвам някой ден от това предложение !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Славка, радвам се, че посещаваш моя блог и харесваш рецептите ми!
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Браво, много оригинално, страхотно!

    ОтговорИзтриване
  3. Много хубаво, бе...Браво :*!
    Целувки за прекрасната рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :)))колкото и да е неприлично да се усмихвам толкова широко, ти отново ме караш да бъда невъзпитна :)))))
      Целувки!

      Изтриване
  4. Чудесна идея, реализация, изобщо приказно звучи и изглежда! Браво и благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ооо, Снежи, колко си мила. Зарадва ме с твоите хубави думи!
      Благодаря, ти! :)

      Изтриване
  5. Не пише нищо за лука.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съжалявам, пропуснала съм да го напиша. Вече е редактирано. :)
      Благодаря ви за уточнението!

      Изтриване
  6. Красивоо! Поздравления за чудесната идея!
    Прекрасна сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Благодаря, Габи!
      Прекрасни нека да са и' твоите дни!

      Изтриване
  7. Хриси, ама защо да е неприлично да се усмихва широко човек... Хич даже, аз приветствам! :) Пък и заслужаваш да се усмихваш, и то доволно - виж каква оригинална и вкусна идея си ни показала отново! Чудна е!
    Поздрави сърдечни от мен. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, усмивката е много важно за мен нещо. Ние в къщи сме от хората, които все намират за нещо да се разсмеят. Живеем с мотото: усмивката всички врати отваря!
      А колкото до сестра ми, ние с нея си имаме закачка :) Когато започнах блога постоянно слагах усмивки и тя ми каза, че хората ще ме помислят за вечно хилеща, а пък на мен като все ми е смешно - какво да направя :)))
      Поздрави, прегръдки и многооо усмивки имаш от мен!

      Изтриване
  8. Хриси, много впечатляващо е оформлението, иначе съм правила нещо подобно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Веси!
      Много си мила!
      Сърдечна прегръдка! :)

      Изтриване
  9. Като истински рози! Много красиво измислено и със сигурност много вкусно приготвено! Браво, Хриси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Вили! Преди време видях по този начин оформено пюре, така че не съм го измислила аз, но съчетанието с кавърмата вече е мое дело. :)
      Хубава вечер!

      Изтриване
  10. Вкусно и красиво-поздравления,Хриси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Живе!
      (Имам да изкупувам грехове към теб :))
      Прекрасна вечер ти желая!

      Изтриване
  11. Освен, че ястието е вкусно е и много красиво. Страхотна идея. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате!
      Зарадваме твоето посещение и оценка!
      Слънчев и спорен ден!

      Изтриване
  12. :)))Явно съм се отнерсла,чак сега виждам това любимо мое и на семейството ми ястие......Сервирала си го много ефектно,Хриси,браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Миленка! И на нас ни е едно от любимите ястия. Правя го в най-различни варианти.
      Поздрави и хубав ден! :)

      Изтриване
  13. НАЙ-СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ ЗА ПРЕКРАСНАТА РЕЦЕПТА! ОБИЧАМ КУЛИНАРНИТЕ ФАНТАЗИИ, НО... ПРИЗНАВАМ, ЧЕ ТАЗИ СРЕЩАМ ЗА ПЪРВИ ПЪТ И ОЩЕ УТРЕ ЩЕ Я ИЗПРОБВАМ. НИКОГА НЕ Е КЪСНО ДА НАУЧИШ НЕЩО НОВО И ДА СТАНЕШ ЗА СМЯХ, НАЛИ? ЩАСТЛИВА НОВА ГОДИНА, ПОВЕЧЕ ЛЮБОВ, ЩАСТИЕ И КЪСМЕТ НА ВСИЧКИ!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ти благодаря за хубавите думи!
      Весели празници, посрещнати с много здраве и усмивки!

      Изтриване
  14. Може да замените месото с тиквички и да добавите към лука две скилидки нарязан чесън.
    Става чудесно ястие за тези, които не ядат или не обичат месо.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Анонимен! В къщи сме любители на месото, така че тази рецепта напълно ни удовлетворява. :)

      Изтриване