Честно казано за втори път приготвям заек, но и двата пъти се доверих на рецептата на една чаровна и усмихната дама - Здравка-Зиче. Благодарение на нейната рецепта, която прочетох в Черпак с мерак аз и моето семейство се насладихме на едно много вкусно ястие :)
Промених някои от съставките, съобразно нашия вкус, а пък и моя главен дегустатор каза, че заек се шпикова със сланина и... аз слушам и изпълнявам :)
Продукти:
- 1 заек
- 1 голяма глава лук
- 250 г гъби
- 100 г ориз
- дреболиите от заека
- 100-150 г сланина
- 80-100 г краве масло
- червен пипер
- чубрица
- тарус
- магданоз
- сол
- 250 мл бира
Посолете заека и го оставете настрана да поеме солта докато направите плънката.
Задушете ситно нарязания лук в малко олио. Сложете нарязаните дреболии на заека и запържете. Прибавете гъбите и гответе до извиране на течността. Добавете ориза, позапържете и полейте с 200 мл вода. Изчакайте ориза да поеме водата и овкусете със солта и подправките.
Шпиковайте заека, като правите прорези с тънък и остър нож. В прорезите слагайте парченца сланина.
Напълнете заека с изстиналата плънка. Зашийте отвора с игла и конец. Завържете краката и главата на заека и го поставете в глинен съд. Намажете го много хубаво с кравето масло и го натупайте с червен пипер.
Залейте заека с бирата и 1 ч. ч. вода.
Сложете съда в студена фурна и включете фурната първо на 250 градуса. Като започне да се пече намалете фурната на 180 градуса. Печете 2 часа, като отвреме на време поливате заека със соса.
Сипете хубави порции, напълнете чашите с вино, усмихнете се и...НАЗДРАВЕ!
Чудесен се е получил! Само като го гледам как се е препекал...
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Радост!
ИзтриванеРадвам се, че посетихте моето местенце за споделяне с приятели! :)
Браво , добре се е получило предполагам сте заменили даф лист с естрагона не пречи и малко морков да плива у бирата !
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Дафиновият лист ми е малко тежък като аромат и затова не съм го използвала. Всеки може да си сложи от любимите подправки. Следващият път непременно ще пусна да,,плува'' едно морковче в бирата :))
Изтриване