вторник, 15 юли 2014 г.

Саламура с пушено пиле



Саламура с пиле е традиционно ястие от Врачанския край. Моята майка е врачанка и у дома често ухаеше на саламура.  От нея съм наследила рецептата, при която пилето се минава на скара на жарава и след това се вари. Картофи не се слагат и в саламурата ,,плуват" само пилешко месо и накъсани печени чушки в ароматен бульон.
Това ястие, което ви представям вмомента е по-различно от оригинала, но не е по-малко вкусно.

Продукти:
  • 1/4 пушено пиле
  • 3-4 картофи
  • 5-6 печени пиперки
  • 3-4 скилидки чесън
  • магдоноз
  • чер пипер

Приготвяне:
Пушеното пиле се залива с вода и се бъква за около 10-15 минути. Изважда се от бульона и се обезкостява, след което отново се връща обратно.
Картофите се обелват и се нарязват на дребно.
Изчистените пиперки се нарязват на ивици.
Картофите и пиперките се прибавят към пилето. Вари се до омекване на картофите.
Няколко минути преди да смъкнете саламурата от огъня се прибавя ситно нарязания чесън.
Овкусете с чер пипер, и ако има нужда добавете сол.
Поръсете обилно с магданоз.
Поднесете с прясно изпечени кротони.



Ароматна и многооо вкусна саламура, подходяща както за летните дни, така може да ни сгрее и в студените зимни дни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар