Саламура с пиле е традиционно ястие от Врачанския край. Моята майка е врачанка и у дома често ухаеше на саламура. От нея съм наследила рецептата, при която пилето се минава на скара на жарава и след това се вари. Картофи не се слагат и в саламурата ,,плуват" само пилешко месо и накъсани печени чушки в ароматен бульон.
Това ястие, което ви представям вмомента е по-различно от оригинала, но не е по-малко вкусно.
Продукти:
- 1/4 пушено пиле
- 3-4 картофи
- 5-6 печени пиперки
- 3-4 скилидки чесън
- магдоноз
- чер пипер
Приготвяне:
Пушеното пиле се залива с вода и се бъква за около 10-15 минути. Изважда се от бульона и се обезкостява, след което отново се връща обратно.
Картофите се обелват и се нарязват на дребно.
Изчистените пиперки се нарязват на ивици.
Картофите и пиперките се прибавят към пилето. Вари се до омекване на картофите.
Няколко минути преди да смъкнете саламурата от огъня се прибавя ситно нарязания чесън.
Овкусете с чер пипер, и ако има нужда добавете сол.
Поръсете обилно с магданоз.
Поднесете с прясно изпечени кротони.
Ароматна и многооо вкусна саламура, подходяща както за летните дни, така може да ни сгрее и в студените зимни дни.
Няма коментари:
Публикуване на коментар