четвъртък, 17 юли 2014 г.

Тирамису



Италианците определено знаят как да накарат човешките сетива да ликуват. И какво по-неустоимо от това - сладкия вкус на захарта и бишкотите да се слее с горчивия привкус на кафето и какаото = тирамису...просто божествено!
И за да опитам, и науча как се прави най-любовния сладкиш, аз ,,отскочих'':) до Италия. Там се срещнах с една българка, която е голяма майсторка на италианската кухня - моята сестра Ивана Кръстева:) Именно тя ме научи не само да приготвям тирамису, но и много неща от италианската кухня...но за това в други публикации.

Продукти:
  • 500 г маскарпоне
  • 3 яйца
  • 100 г пудра захар
  • 2 с. л. коняк или ром
  • 250 мл силно кафе еспресо
  • 300 г бишкоти
  • 2 ч. л. какао за поръсване

Приготвяне:
Разделете белтъците от жълтъците.
Разбийте жълтъците с пудрата захар. Прибавете маскарпонето и разбъркайте до хомогенност.
Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол. Добавете към маскарпонето. Разбъркайте добре с шпатула.
Прибавете в кафето коняка или рома.
Класическият сладкиш се приготвя в квадратна или правоъгълна тавичка, но аз реших да постъпя по-нестандартно.
Постелете обла купа със стреч фолио. Топвайте бишкотите в кафето и нареждайте по стените на купата. За да се подредят бишкотите по-добре отрежете с ножица единия край на всяка бишкота, за да се получи остър ъгъл.


Изсипете половината от крема, наредете пак сиропирани бишкоти, поставете и останалия крем и завършете със сиропирани плътно наредени бишкоти.
Завийте купата със фолио и поставете в хладилник за няколко часа.
Обърнете върху поднос и поръсете с какао.
В зависимост колко е голяма купата, с тази доза може да направите два сладкиша (както се получи при мен)



Пренесете се в романтична Италия, като си подарите няколко мига подсладени от божествения вкус на тирамисуто!
А тук можете да видите още рецепти на сладкиша тирамису.

Няма коментари:

Публикуване на коментар