Продукти:
за парено тесто
- 500 мл вода
- 1 с. л. захар
- 20 г краве масло
- щипка сол
- 300 г брашно
- 1 с. л. нишесте
- 1 с. л. пшеничен грис
- 4 яйца
- олио за пържене на тулумбичките
за сиропа
- 500 мл вода
- 600 г захар
- 1/4 лимон
- щипка сол
Приготвяне:
Първо се приготвя сиропа, за да може да изстине напълно.
Водата заедно със захарта се слагат на котлона. Сиропът се вари около 10 минути. Трябва да стане по-гъстичък, за да не може да се пропива много в тулумбичките и те да омекнат, а да са сладки и хрупкави. Накрая се изцежда лимона и се пуска в сиропа, за да го ароматизира.
Пареното тесто се приготвя по следният начин. Водата, солта, мазнината и захарта се загряват до кипване. Към кипящата вода се прибавя брашното изведнъж при непрекъснато бъркане с дървена лъжица. ето продължава докато се получи гладко еднородно тесто, което се отлепва от стените на съда.
Тестото се прехвърля в купа и се оставя да изстине.
Към изстиналото тесто се прибавят едно по едно яйцата, като след всяко яйце се разбива с миксер до пълното му усвояване. Трябва да се получи напълно еднородно гладко тесто.
Накрая се прибавят гриса и нишестето.
Тестото се поставя в пош със звездовиден накрайник.
Тулумбичките се пържат в маслена баня, така че за по-удобно олиото се налива в малка касерола. След като мазнината е загряла на средна температура в нея се шприцоват тулумбички, като се отрязват с ножица. При поставяне на тулумбичките в маслена баня те падат на дъното и се пържат едновременно от всички страни, докато се образува въздушна камера, която ги издига на повърхността. Ако в началото температурата е висока, има опасност тулумбичките да останат сурови в средата, така че внимавайте. Пържат се до твърда кафеникава корица. При разрез се вижда кухина, която се получава от разширяването на въздуха и от налягането, което упражняват образуваните водни пари.
Щом се извадят от мазнината тулумбичките веднага се пускат в студеният сироп. Тук вече сами си преценете колко време ще ги държите в сиропа. Ние ги харесваме сладки, но не и пропити и капещи от сироп, и затова след като ги пообърна в сиропа, веднага ги изваждам.
От тези продукти аз получих 50 броя вкусни тулумбички, които и на следващият ден си запазиха сочността и хрупкавината.
Да ви е сладко!