петък, 9 февруари 2018 г.

Целувчена торта


Обичате ли целувки, гарнирани с вкусен крем и ароматни ягоди, това е вашата торта!


Продукти:
  • 6 белтъка (180 г)
  • 360 г кристална захар

за крема:
  • 150 г сирене Рикота
  • 80 г крема сирене
  • 100 мл течна сладкарска сметана
  • 100 г течен бял шоколад
  • 30 г печени (несолени) бадеми
  • 50 г печени (несолени) лешници
  • 200 г ягоди


Приготвяне на белтъчните блатове:
При разбиването на белтъци трябва да се спазват някои основни правила:
1. Когато се разделят белтъци от жълтъци, в белтъка не трябва да попада дори и следа от жълтък. 
2. Съдът, където се разбиват белтъците, трябва да е идеално чист (без следи от мазнини), затова най-добре е да се използва метална или стъклена купа. Ако нямате такава купа и използвате пластмасова, непременно я измийте с оцет. 

Съотношението на белтъци - захар, трябва да бъде 1:2 спрямо захарта. Така, че е хубаво да си претеглите белтъците. 
Белтъците се поставят в купа, прибавя се захарта (всичката) и съда се поставя на водна баня. Сместа се разбърква отвреме-навреме и когато захарта се е разтопила, започва разбиването с миксер.
Белтъците се разбиват до плътност и хубава лъскавина.


Върху хартия за печене се очертават два кръга с диаметър 20 см.
Разбитите белтъци се поставят в пош със звездовиден накрайник. Сместа се шприцова в очертаните кръгове, като преди това хартията се обръща.


Блатовете се пекат (съхнат) на 90 градуса 1ч.30м.
Отделят се от хартията след като изстинат.

Приготвяне на крема:
Течната сметана се разбива до твърдост.
Рикотата, крема сиренето и шоколада се смесват и се разбъркват. Прибавя се сметаната и дребно натрошените ядки.
Част от ягодите се нарязват на дребно.

Сглобяване на тортата:
Единият белтъчен блат се поставя в поднос. Намазва се с 1/2 от крема. Разпределят се нарязаните ягоди и върху тях се поставя останалият крем.


Внимателно се поставя и вторият белтъчен блат.
Тортата се украсява с останалите ягоди.


Да ви е сладко!


Тортата е лесна за направа и е много вкусна! Първите часове след направата и' блатовете са хрупкави, но след това омекват под въздействието на крема. Въпреки омекването на блатовете, тортата си остава уникално вкусна!
Доставете си това удоволствие за сетивата и душата!



7 коментара:

  1. Много интересно, никога не съм опитвала!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тортата е много вкусна, Веси.
      Поздрави и като я опиташ, сподели мнението си!

      Изтриване
  2. Хриси,изпуснах публикацията ти в "Уверени в кухнята" Не ми остана време да реагирам на време.Разгледах внимателно статията. Страхотна торта си сътворила! Много лека и нежна.Поздравления! Аз все заобикалям темата с белтъчните сладкиши, въпреки че правих Павлова едно лято,но това ще се опита.Благодаря за идеята!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ваня, благодаря ти за вниманието!
      Вкуса на тази торта е съвсем различен от ,,Павлова". Ще се радвам да опиташ и моята рецепта, и да споделиш мнението си!
      Поздрави, мила! :)

      Изтриване
    2. Благодаря,Хриси!☺Непременно ще опитам и споделя!

      Изтриване
  3. Неустоима и апетитна тортичка, Хриси!Страхотна идея!

    ОтговорИзтриване