сряда, 25 май 2016 г.

Торта Честито дипломиране

Честито дипломиране на слънчевото ни момче! 


1 2 3 4 5........12 урааааа!!!!
Последният звънец в училище удари...


На най-доброто и усмихнато момче, от все сърце пожелаваме много здраве, незабравими емоции, повече сбъднати мечти, живот пълен с много светлина, радост, успехи и попътен вятър!


Пожелаваме му безброй осъществени мечти и бъдеще с неограничени възможности!


На добър час, сине...



...и добре дошъл в реалният свят! :)



Тортата е по рецепта на торта Винтидж, но умножена по три. :)

неделя, 15 май 2016 г.

Пилешко месо в бутер тесто


Продукти:
за мариноване

  • 30 мл ракия
  • сока на половин лимон
  • 1/2 ч. л. червен пипер
  • 1/2 к. л. черен пипер
  • 1 с. л. соев сос
  • розмарин
  • щипка индийско орехче

  • 500 г пилешко месо от бут или филе
  • 3-4 скилидки чесън
  • 250 г гъби
  • 100 г кашкавал
  • 1 пакет (275 г) бутер тесто от Лидл
  • 1 жълтък
  • сусам


Приготвяне:
Пилешкото месо се нарязва на хапки и се поставят в купа, Към него се прибавят всички продукти за мариноване. Купата се покрива със стреч фолио и се поставя в хладилника за около 2-3 часа. 

В малко мазнина се запържват гъбите. Изваждат се от тигана и на тяхно място се поставят нарязаните скилидки чесън, които се запържват леко. Добавя се пилешкото месо и се готви до готовност.  Прибавят се гъбите и сместа се оставя да изстине.

Върху хартия за печене се разстила бутер тестото. В средата на тестото се разпределя месото и върху него се поставя кашкавала нарязан на дребни кубченца. 
Отстрани тестото се нарязва на ленти, които се преплитат върху плънката. 
Рулото се намазва със жълтъка размесен с няколко капки прясно мляко и олио. 
Поръсва се със сусам и се пече на 200 г до зачервяване на тестото. 


Добър апетит!
Бъдете здрави и усмихнати! :)

вторник, 10 май 2016 г.

Питка крънч


Продукти:
  • 200 мл прясно мляко
  • 4 с. л. кисело мляко
  • 3 с. л. олио
  • 2 яйца - 1 жълтък за намазване на питката
  • 1 пак. (7 г) суха мая
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. захар
  • 600 г брашно
  • 30-40 г краве масло


Приготвяне:
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се поставят топлото прясно мляко, киселото мляко, маята, олиото, солта, захарта и яйцето + белтъка. Замесва се меко тесто, което се поставя в намаслена купа. Покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса.

Тестото леко се премесва и се разточва на правоъгълник с размер 50/40 сантиметра.
Кората се намазва с разтопеното краве масло и се навива на руло.
Рулото се разрязва през средата по дължина. Двете части се усукват и след това се навива на охлюв, като краищата се подпъхват отдолу.


Питката се поставя в тава постелена с хартия за печене с размер 26 сантиметра.
Оставя се на топло да втаса.
Питката се намазва с отделеният жълтък, разреден с малко олио и прясно мляко. 
По желание се поръсва със сусам.

Питката се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса.  


Да ви е сладко и денят ви бъде с много усмивки озарен! :)

петък, 6 май 2016 г.

Агнешко по гергьовски

Честит Гергьовден!
Нека бъдем здрави, усмихнати, късметлии и Св. Георги ни закриля и помага!


Продукти:
  • 1/4 агне
  • сол
  • червен пипер
  • чер пипер
  • олио
  • клонки джоджен
  • 2-3 стръка зелен лук

за дробенето
  • 500 г сварено агнешко дробене
  • 1 и 1/2 ч. ч. ориз (около 300 г)
  • 3 връзки зелен лук
  • 500 г гъби
  • джоджен
  • тарус
  • чер пипер
  • магданоз
  • сол
  • олио


Приготвяне:
Агнешкото месо се ,,натрива" хубаво със сол, червен пипер и чер пипер. 
Взема се по-дълбока тава (10 см) и на дъното и' се поставят клонки джоджен и няколко стръка 
зелен лук. Тази идея я видях при една много добра кулинарка - Вержи. (това е и нейната рецепта за вкусно агнешко, която е почти индентична с моята рецепта).
На дъното на тавата се поставя метална скара. Ако нямате метална скара може да се сложат преплетени клони от дърво. 
Наливат се две чаени чаши вода и овкусеното агнешко се поставя върху скарата. Намазва се с малко олио. Върху месото се поставят стръкчета джоджен.
Тавата се покрива с алуминиево фолио и се поставя в загрята фурна на 200 градуса.
Пече се 2-3 часа без вентилатор. 


Докато се пече агънцето се прави дробенето.
Свареното дробене се нарязва на дребно.
В дълбок тиган се поставят нарязаните гъби с олио и се запържват. Изваждат се от тигана.
Нарязаният зелен лук се запържва, добавя се ориза и се запържва до прозрачност. 
Прибавя се дробенето и гъбите, и котлона се изключва.
Дробенето се овкусява със сол, чер пипер и нарязаните джоджен, магданоз и тарус. 

След като месото е готово се изважда от тавата. Изваждат се скарата и стръковете зелении, които могат да се нарежат и върнат обратно в тавата при бульона. 
В тавата се изсипва дробенето и ако е необходимо се добавя оше вода или бульон, в който са врели дреболиите. 
Върху него се поставя агнешкото месо.


Тавата се връща във фурната и се пече до готовност на дробенето и зачервяване на месото.

Да ви е сладко и Св. Георги ни закриля! 



Може да опитате и невероятно ароматното Агнешко с манатарки :)

вторник, 3 май 2016 г.

Чийзкейк Рафаело с ягоди


Пролетно, свежо и много вкусно ...


Продукти:
за основата
  • 200 г обикновени бисквити
  • 125 г краве масло

за крема
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • 300 г сирене крема
  • 100 г разтопен бял шоколад
  • 50 г смлени бадеми
  • 6 с. л. кокосови стърготини
  • 10 г желатин
  • 120 г пудра захар
  • 2 с. л. топло прясно мляко
  • 5-6 бр. ягоди

за украса
  • кокосови стърготини
  • бонбони Рафаело


Приготвяне:
Обикновените бисквити се смилат на ситно. Към тях се прибавя пазтопеното краве масло. Сместа се обърква и се поставя в отваряем ринг с размер 23-24 см. Притиска се хубаво с помощта на лъжица и се поставя на студено. 

Към желатинът се добавя 50-60 мл студена вода и се оставя да набъбне.
Течната сметана се разбива до плътност.
Към крема сиренето се прибавя пудрата захар и се разбива с миксер за кратко.
Крема сиренето се добавя към разбитата сметана. Прибавят се шоколада, бадемите и кокосовите стърготини. Всичките продукти се разбъркват с миксер. 
Желатинът се разтопява в топла вода и към него се добавя прясното мляко. Изсипва се към крема. 

Част от крема се изсипва върху основата, нареждат се нарязаните ягоди, следва крем, ягоди и се завършва с крем. 
Накрая чийзкейка се поръсва с кокосови стърготини. 
Оставя се в хладилника за около 2-3 часа. 

Чийзкейка се гарнира с бонбони Рафаело. Аз го украсих с тези бонбони, като след оформянето им ги потопих в разтопен бял шоколад и след това ги овалях в кокосови стърготини. 


Идеята за чийзкейка е от тук

Да ви е сладко, с много пролетно настроение и щастливи усмивки! :)