понеделник, 28 март 2016 г.

Руло с палачинки


Като съм започнала с този любим и лесен за направа крем да продължа серията и да ви представя невероятно вкусното и май, че и красиво :) руло с палачинки и крем от заквасена сметана.

Продукти:
за платката за рулото
  • 4 яйца
  • 4 с. л. захар
  • 4 с. л. брашно
  • 1 ванилия

за крема
  • 450 г заквасена сметана 20% 
  • 150 г сирене крема
  • 200 г пудра захар
  • 1 пак. Paradies Creme на д-р Йоткер

още
  • 5 бр. палачинки
  • 5 с. л. заквасена сметана
  • 3 с.л. течен шоколад
  • 2 банана


Приготвяне:
Яйцата се разбиват заедно със захарта на пяна. Прибавя се пресятото брашно и се разбърква леко с шпатула. Ароматизира се с ванилията.
Сместа се изсипва в тава с размери  32/28 см, постелена с хартия за печене. 
Платката се пече на 180 градуса 10-12 минути.
Оставя се с хартията да се охлади.

Всички продукти, които са дадени за крема се смесват в купа. Разбиват се с миксер до пухкавост на крема.

5 с. л. заквасена сметана се смесват с 3 с. л. течен шоколад. Разбъркват се до еднородност.

Всяка палачинка се намазва с крема с шоколада, в средата се постравя по 1/4 отрязан надлъжно банан и се завива на руло. Краищата на палачинките се изрязват.

Изстиналият блат се освобождава от хартията и се изрязва дъно с размера на формата, в която ще се сглобява рулото. Останалата част от платката се използва за дъно на рулото.


Блатът се разполага във формата.


Намазва се с част от крема и върху него се разполага една палачинка. Ако палачинката е по-къса от формата се допълва с друга. 


Намазва се с крем и отгоре се поставят две палачинки. 


Върху палачинките се поставя крем и се завършва с отрязания капак от платката. 


Рулото се поставя на студено за 2-3 часа да стегне.
Обръща се върху поднос и се поръсва с пудра захар.


Поднесете рулото с най-хубавата си усмивка и мили думи! Насладете се максимално на невероятното удоволствие, което доставя това много, ама много вкусно руло :)


Да ви е сладко! 



петък, 25 март 2016 г.

Ягодова панна кота

Честито Благовещение!
Нека във всеки дом влезе блага вест, която да направи животът ви хубав, радостен и щастлив! 


Продукти:
  • 500 мл прясно мляко
  • 250 мл течна сладкарска сметана
  • 15 г желатин
  • 250 г ягоди
  • 100 г захар
  • 100 г бял шоколад

Приготвяне:
Желатинът се залива с 60 мл студена вода и се оставя да набъбне.

Ягодите се посипват със захарта, заливат се със 100 мл вода и се поставят на котлона, до омекване на ягодите. 
Ягодовата смес се пасира и се прецежда.

Сметаната се смесва с прясното мляко и към тях се добавя начупеният шоколад. Поставя се на котлона до разтопяване на шоколада, като сместа не трябва да завира.

Смесват се млечната смес с ягодовата и се прибавя желатина.Охлажда се и се разлива в подходящи чаши. 
Чашите се поставят в хладилник, до стягане на крема. 


При сервиране кремът се гарнира с ягоди и шоколадов сос.

Продукти за шоколадовият сос:
  • 100 мл прясно мляко
  • 50 г краве масло
  • 60 г захар
  • 2 с. л. какао

Всички продукти се смесват и се поставят на котлона до завиране. Сосът се бърка постоянно, за да се предотвари изкипяването му. Използва се охладен. 



Да ви е сладко, слънчево, усмихнато и празнично! :)





понеделник, 21 март 2016 г.

Орехова торта с ягоди



Продукти:
за блата
  • 200 г брашно
  • 100 г краве масло
  • 150 г смлени орехи + 50 г
  • 200 г захар
  • 100 мл прясно мляко
  • 3 яйца
  • 10 г бакпулвер
  • 1 ванилия
  • 1 с. л. олио

за крема
  • 500 г заквасена сметана 20 %
  • 200 г сирене крема
  • 1 ч. ч. (220 г) пудра захар
  • 1 пак. Paradies Creme на д-р Йоткер
  • 200 г ягоди


Приготвяне:
Яйцата се разбиват заедно със захарта на пяна. Прибавя се пресятото брашно с бакпулвера и ванилията. Сместа се разбърква с шпатула и се добавя разтопеното краве масло + олиото.
Накрая се прибавят орехите и прясното мляко.
Форма с размер 26 см се постила с хартия за печене. Сместа се изсипва във формата и се пече на 170 градуса до готовност, като се проверява с дървено шишче.
След като се извади от формата блатът се оставя да изстине върху скара.
Разрязва се на две части. Всеки кръг се изрязва с помощта на ринг на 22 сантиметра в диаметър. 
Остатъците се натрошават и се смесват с 50 г смлени орехи. Тази смес се използва за паниране на тортата.

Заквасената сметана се смесва с крема сиренето, пудрата захар и крема, както е прахообразен. 
Разбива се с миксер до пухкавост.


Единият блат се поставя в поднос и се намазва с половината крем. Върху него се нарязват ягоди. Покрива се с другият блат и тортата се измазва отсрани с крем, след което се панира. 
Останалият крем се поставя в щприц със звездовиден накрайник и тортата се украсява. За финал тортата се гарнира и с нарязани ягоди.  


За блатове на тази вкусна торта ползвах рецептата на Орехово сърце, на моята мила сестра Ивана от ,,С нож и вилица в ръка", за което и' благодаря. Получи се страхотна комбинация с този вкусен крем и за пълен разкош допълнение на пресни ягоди.


И в първите дни на пролетта искам да напиша една мисъл на Джордж Елиът:
,,Носете усмивки и ще имате приятели, носете мрачност и ще имате бръчки."

Весели, усмихнати и слънчеви пролетни дни!



петък, 18 март 2016 г.

Сладки Балеринки


Колко много време мина откакто редовно ги правихме тези сладки, само че със звучното име Корекомки. Завивахме ги и като сегашните ,,сълзици". Много сполучливи се получават и с маргарин, и са идеално подслаждане за постещите.
Но както се знае: доброто, дори да е старо, не се забравя. :)

Продукти:
  • 200 г сирене крема
  • 200 г меко краве масло
  • 3 ч. ч. брашно
  • 1 ампула ванилия
  • захар за овалване на сладките


Приготвяне:
Към брашното се прибавят крема сиренето, кравето масло и ванилията и се замесва тесто.
Увива се в стреч фолио и се поставя в хладилник най-малко на 1 час. Тестото трябва да е хубаво охладено, за да не лепне при разточването. 
За по-лесно разточване тестото се разделя на две части, като докато се работи с едната част, другата стои на студено в хладилника.
И така, тестото се разточва на тънко и от него се изрязват с помощта на ринг или чаша кръгчета. Всяко кръгче се овалва в захарта, прегъва се на две, след това още на две и се поставя в тава постелена с хартия за печене. 
Сладките се пекат на 200 градуса в предварително затоплена фурна. 


Да ви е сладко! 

неделя, 13 март 2016 г.

Картофени гнезда с пилешко месо


Такива картофени ,,гнезда'' съм приготвяла с различна плънка, но скоро не бях се сещала за тях, докато не ги видях тук в перфектно изпълнение. Моите не станаха толкова красиви като на Зоки, но ви уверявам, че са много вкусни и имат претенциите да очароват и по претенциозни гости.

Продукти:

  • 1 кг картофи
  • 1 яйце
  • 40 г краве масло
  • сол 
  • черен пипер

  • 600 г пилешко месо
  • 500 г гъби манатарки
  • 3 скилидки чесън
  • сол
  • черен пипер
  • 100 г кашкавал

Приготвяне:
Картофите се обелват, нарязват се на малки кубчета и се сваряват.
Пасират се и топли към тях се прибавят кравето масло, солта и черния пипер.
След като пюрето поизстине към него се добавя яйцето. Разбърква се до хомогенност.
Пюрето се поставя в пош със звездовиден накрайник и върху хартия за печене се оформят ,,гнездата''.  Поставят се във фурна загрята на 200 градуса и леко се запичат.

Пилешкото месо се нарязва на късчета и се запържва в малко мазнина. Добавят се гъбите, които се готвят до готовност. 
Накрая се овкусяват със солта, черния пипер и нарязаните скилидки чесън. 

Така приготвеното месо се поставя в картофените ,,гнезда'', посипват се с настъргания кашкавал и отново се връщат в загрятата фурна до леко запичане на кашкавала.
Заради желанието на моят мъж, на някои ,,гнезда'' не съм поставяла кашкавал и това личи и по вида на някои от тях.

Вариантите на плънката на гнездата може да бъде най-разнообразна, в зависимост от вкуса и желанието ви. 
Импровизирайте, забавлявайте се и накрая поднесете на вашите близки красива и вкусна храна!


Да ви е сладко! 


вторник, 8 март 2016 г.

Плодова торта

Честит празник, мили дами!
Бъдете обичани и дарявайте любов!
Бъдете любящи жени, майки и съпруги!
Бъдете лъч светлина и усмивка в сивото ежедневие, което ни заобикаля!
Бъдете благословени! 


Продукти:
за блата
  • 180 г брашно
  • 3 с. л. какао
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 150 г захар
  • щипка сол
  • 2 яйца
  • 150 мл прясно мляко
  • 150 мл олио

за крема
  • 700 мл прясно мляко
  • пудинг Ванилия (37 г) за крем с течност 500 мл
  • 10 с. л. захар
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • 15 г желатин + 10 грама за глазиране на плодовете
  • плодове по желание

Приготвяне на блата:
В купа се смесват и пресяват брашното, бакпулверът, солта и какаото. Прибавя се и захарта.
В друга купа се смесват яйцата, олиото. и прясното мляко. Сместа се разбива с тел. 
Двете смеси се съединяват и се разбиват с миксер до хомогенизиране.
Готовото тесто се изсипва във форма с диаметър 22 см, предварително постелена с хартия за печене. 
Блатът се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна, като се проверява за готовност с дървено шишче. 


Приготвяне на крема:
Желатинът се залива с 60 мл студена вода и се оставя да набъбне.
Пудингът се разтваря с малко прясно мляко, а останалото мляко се поставя на котлона, заедно със захарта,да заври.
Разтвореният пудинг се прибавя към млякото и се вари 2-3 минути. Получава се по-рядък крем, но това да не ви притеснява. Това е и целта. След 3-4 минути, след като крема е отстранен от котлона се добавя желатина. Разбърква се и се оставя да изстине. За да не хваща коричка крема, се покрива със стреч фолио.
Сметаната се разбива до меки връхчета. 
Поизстиналият крем (не е задължително да е напълно изстуден) се разбива с миксер около 2 минути. Тогава към него се прибавя по-малко от сметаната и се разбърква с шпатула до обединяване на двете смеси.
От кремът се отделят 3-4 с. л., които използваме за завършек на тортата. 

Изстиналият блат се разрязва на три части, като се стараем едната част да е по-дебела от другите две, които се използват за дъно и капак на тортата. 
По-дебелият блат се нарязва на кубчета, които се прибавят към крема и се разбъркват леко.

В поднос се поставя единия блат, който се обгражда с отваряем ринг. 
Върху него се изсипва крем и отгоре се поставя другия тънък блат. 
Изсипва се отделения крем и тортата се поставя на студено да стегне, около 3-4 часа.


Тортата се освобождава от ринга и се украсява с плодовете, които се глазират с разтопения, но не горещ желатин. 


Да ви е сладко!
Весел празник, дами!
Усмихвайте се и бъдете щастливи! :)

събота, 5 март 2016 г.

Сръбска погачица


Вкусна, ароматна и лесна за изпълнение питка!
Благодаря на Лабрекс за рецептата!

Продукти:

  • 250 мл прясно мляко
  • 7 г суха мая
  • 2 с. л. олио
  • 1 яйце - жълтъка за намазване
  • 470-500 г брашно
  • 1 ч. л. сол 
  • 1 ч. л. захар
  • 60-70 г разтопено краве масло

Приготвяне:
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се поставят маята, солта, захарта, олиото, белтъкът и прясното мляко. Замесва се меко тесто. 
Поставя се в купа и се намазва с олио. Купата се шпокрива със стреч фолио и тестото се поставя на топло да втаса.
Разделя се на 14-15 топки, всяка около 50-55 грама.
Всяка топка се разплесква на кръг, потопяват се в мазнината и се подреждат със застъпване в тава с размер 26 сантиметра. 
Питката се оставя на топло да втаса.
Намазва се със жълтъкът, разреден с капки прясно мляко и олио, и се поръсва по желание със сусам.


Питката се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна. 


Да ви е сладко!