сряда, 28 октомври 2015 г.

Карамелена млечна баница с какаова основа


Много дълго заглавие, но като опитате от баницата и вие ще възпроизведете едно дълго ммммммммм :) И главният виновник за това възклицание на тази сладост идва от Мина ANGELLOVE'S COOKING  и преминава към Ина Ossigeno. Благодаря ви, момичета за доставеното удоволствие!  Страхотни сте!!!

И двете дами са направили сладкиша с фини точени кори за баница, но аз се водех от коментарите и реших да заложа на домашната юфка. Получи се страхотно вкусен и сочен сладкиш. Опитайте, не пропускайте това вълшебство! :)


Продукти:
  • 1 л домашно прясно мляко
  • 5 яйца
  • 100 г домашна юфка
  • 50 г краве масло
  • 250 г захар
  • 3 ванилии


за кармела:
  • 200 г захар
  • 2-3 с. л. вода

за какаовият блат:
  • 4 яйца
  • 1 ч. ч. захар
  • 1/2 ч. ч. олио
  • 3 с. л. какао
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 1 ч. ч. брашно

чаената чаша е 200 мл



Приготвяне:
Захарта за карамела се смесва с водата, поставя се в подходяш съд и се карамелизира. Карамелът се изсипва в тава с размери 30/20 см и се оставя да се втвърди.

Юфката се изсипва в тава, прибавя се кравето масло и се поставя в загрята фурна леко да се припече. 

Яйцата се разбиват леко със захарта, прибавя се прясното мляко и се ароматизира с ванилията.

Препечената юфка се слага в тавата с карамела и се залива с яйчено-млечната смес.
Пече се на 160 градуса на водна баня 30 минути.

Приготвяне на какаовият блат: 
Смесват се яйцата със захарта и се разбиват леко, прибавя се олиото, и пресято брашно, заедно с бакпулвера и какаото. Разбърква се до хомогенност.
Изсипва се върху запечената карамелена баница и се пече още 20 минути на водна баня.

Сладкишът се оставя да изстине във водната баня и след това се обръща в поднос.
Няма повече да се възхищавам на вълшебния вкус на баницата, а само ще ви пожелая - да ви е сладко!


понеделник, 26 октомври 2015 г.

Бишкотена торта с маскарпоне и къпиново сладко


Продукти:
  • 300 г бишкоти
  • 250 г маскарпоне
  • 200 + 50 мл течна сладкарска сметана
  • 60 г (5 с. л.) ситно смлени бадеми
  • 50г (6 с. л.) кокос
  • 3 с. л. пудра захар
  • 400 мл прясно мляко + 4-5 с. л. захар
  • къпиново сладко

Приготвяне:
Към маскарпонето се прибавят пудрата захар и 50 мл сметана. Разбива се за кратко с миксер.
Добавят се бадемите и кокоса и се разбъркват до еднородност.
Останалата 200 мл сметана се разбива до плътност. От нея се отделя около 3-4 лъжици в пош със звездовиден накрайник (за украса) и останалата сметана се прибавя към крема. 

Прясното мляко леко се затопля, колкото да се разтопи захарта.

Отваряем ринг с размер 22 см се поставя в поднос.
Част от бишкотите се подрязват от едната страна, потапят се за кратко в млякото и се изправят около вътрешната част на ринга. 
Сиропирани с мляко бишкоти се разполагат и по дъното на ринга.


Изсипва се половината крем, поставя се част от къпиновото сладко...


...и останалите сиропирани бишкоти. 


Върху тях се разстила останалия крем.


Тортата се украсява с отделената сметана и се поставя в хладилника за около 3-4 часа.


Тортата се освобождава от ринга и... остава да се насладите на невероятната сочност на тази лесна и бърза за приготвяне торта.



Много пъти сладостта е скрита в малките и лесни неща, така че не пропускайте да си спретнете това малко бижу! :)


вторник, 20 октомври 2015 г.

Крем с грис и шоколад


Продукти:
  • 1 л прясно мляко
  • 150 г пшеничен грис
  • 200 г захар
  • 4 жълтъка 
  • 4 белтъка
  • 100 г черен шоколад
  • 30 г краве масло
  • 2 ванилии

Приготвяне:
Към прясното мляко се прибавя половината от захарта и се поставя на котлона да заври.
Жълтъците се разбиват с миксер до побеляване.
Към врящото мляко чрез ръсене като дъжд се прибавя гриса. Бърка се до сгъстяване.
Добавят кравето масло и жълтъците и сместа се връща за кратко (колкото да клокне)
на котлона.
Ароматизира се с ванилията.
Сместа се разделя в купи на две равни части. 
Към едната част се прибавя нарязаният на дребно шоколад.
Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар и се разделят между двете купи. Кремът се разбърква внимателно, за да остане сместа пухкава.
Кремът се разсипва в чаши, охлажда се в хладилник и любителите на гриса да са в готовност да се насладят на прекрасен грисов крем. 
Да ви е сладко! 





неделя, 18 октомври 2015 г.

Свински джолан в гювеч




Продукти:
  • 3 свински джолана без кокал
  • 5-6 картофа
  • 1-2 моркова
  • 2 големи глави лук
  • 5-6 печени пиперки
  • 500 г гъби манатарки
  • 200 мл бяло вино
  • сол
  • черен пипер
  • олио


Приготвяне:
Обеленият лук се нарязва на по-дебели колела. Промушва се с клечки за зъби (за да не се разделя) и се запича на скара. 
Морковите се обелват, разрязват се на две и също се запичат на скара.
Джоланите  както са цели (предварително посолени) се поставят на скарата колкото да се появят резки. 
Картофите се обелват, нарязват се на едро и се посоляват.
Пиперките се нарязват на ленти.

Леко запечените джолани се поставят на дъното на гювеча.
Около тях се нареждат картофите, печените пиперки, гъбите, морковите и най-накрая се поставят кръгчетата лук. 
Залива се с виното и вода, колкото съвсем леко да се покрият продуктите. 
Отгоре се поръсва с зърна черен пипер и по желание с няколко скилидки чесън.


Гювечът се поставя в студена фурна, която се включва на 220 градуса. Вмомента, в който яденето започне да ухае, фурната се намалява на 180 градуса и забравяме за него 3 часа.



Чаша хубаво вино, весели приятели и да ви е сладко! :)



петък, 16 октомври 2015 г.

Шоколадова кутия с три вида бонбони



За шоколадовата кутия е необходимо 400 г шоколад. Аз съм използвала шоколада за готвене на Лидл. Кутията е с размер 22/10/6 см.


Като начало върху хартия за печене се начертават два правоъгълника с желаните размери, като единия правоъгълник трябва да бъде с 3-4 мм по-голям, който ще бъде капак на кутията.
Дългите странични части също се увеличават с 3-4 мм по дължина.


Шоколадът се нарязва на дребно и се поставя на водна баня, като от него се отделя 1/3.
След като шоколада се е разтопил, се отмества от водната баня и към него се прибавя отделения шоколад. Бърка се до разтопяване и хомогенизиране. По този начин шоколада се темперира.
Шоколадът се изчаква малко да поизстине, поставя се за най-лесно в найлонова кесийка, на която се отрязва връхчето и се запълват начертаните провоъгълници.
Оставят се на студено да се втвърди шоколада.
Шоколадовите части се обръщат обратно, с гладката част нагоре.
Разтопеният и темпериран шоколад се поставя в хартиен корнет и върху шоколадовите части се рисуват мотиви по желание и фантазия. Оставят се отново на студено да се втвърдят.
Частите на кутийката се сглобяват с шоколад.


Шоколадовата кутийка се напълва с бонбони и е готова за две млади и влюбени сърца, на които пожелавам да гледат в една посока, да се уважават и много обичат!


Кутийката е пълна с три вида бонбони. Едните са бонбони Ferrero Rosher, другите са Лешникови трюфели и третия вид ще ви ги представя сега.

Шоколадово-карамелени трюфели


Продукти:
  • 100 мл течна сладкарска сметана
  • 50 г захар
  • 1 ч. л. нес кафе
  • 1 с. л. мед
  • 100 г черен шоколад с над 70 % какао
  • 150 г бял шоколад

Приготвяне:
Сметаната се затопля до завиране.
Захарта се карамелизира и към нея се добавя топлата сметана, нес кафето и меда. Разбърква се  и след разтварянето на захарта сместа се отмества от огъня. 
Черният шоколад се нарязва на дребно и се добавя към горната смес. Разбърква се до хомогенност и след като изстине се поставя във фризера докато стегне. Сместа е по мека и затова е необходимо да се охлади във фризер. 
Правят се топчета, които се поставят отново във фризер.
Белият шоколад се разтопява на водна баня.
Взема се шоколадово топче, поставя се в белият шоколад, овалва се и с помощта на вилица се поставя върху хартия за печене. 
Бонбоните се поставят и съхраняват на студено.
Получават се около 30 трюфела с мека вътрешна консистенция и по-твърда бяла обвивка.



сряда, 14 октомври 2015 г.

Усукана баница-питка


Петковден - един от най-хубавите български празници, който почитаме с усукана баница-питка в чест на големият ни син с хубавото мъжко име - Петко!
Нека е жив и здрав, успешен, обичан и много щастлив! И всички дни бъдат изживяни в радост и усмивки!


Продукти:
  • 2 яйца - 1 жълтък за намазване
  • 300 мл топло прясно мляко
  • 3 с. л. разтопено кр. масло
  • 1 с. л. захар
  • 1 ч. л. сол
  • 1 пак, суха мая (11 г, френска)
  • 600 г брашно 

за плънката:
  • 300 г сирене
  • 1 яйце
  • 100 г разтопено краве масло

Приготвяне:
В топлото мляко се разтварят захарта и маята.
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се поставят солта, разбитите леко яйце + белтъка, мазнината и разтворената мая. 
Замесва се меко тесто, което се оставя да втаса. 
Тестото се разделя на 4 равни части.


Разточва се едната част на кръг с размер 35-38 см, намазва се с разтопеното масло и се поръсва с 1/3 от натрошеното сирене, смесено с яйцето. 


Разточва се втората част и се поставя върху първата, следва масло и сирене. Така се процедира и с третата част. Последната част тесто не се маже с нищо.
Кръгът се нарязва на ленти.


Лентите се усукват.


Поставят се в тава с размер 32 см, постелена с хартия за печене. 
Баницата-питка се оставя да почине на топло около 10-15 минути, намазва се с разредения жълтък с малко прясно мляко и по желание се поръсва със сусам.


Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяване.


Да ви е сладко!


Весел празник на всички празнуващи! 

С голяма благодарност на Мария от ,,Моят кулинарен свят" за предоставената вкусотия, чиято рецепта изпълних дословно, но като се опече баницата повече ми заприлича на  питка и затова допълних името. :)



понеделник, 12 октомври 2015 г.

Щрудел с грис и плодове


Продукти:
  • 400 г листи за баница
  • 3 яйца
  • 5 с. л. захар
  • 150 мл олио
  • 150 г пшеничен грис
  • 200 г кисело мляко
  • 10 г бакпулвер
  • 2 ванилии
за плънката:
  • 1 дюля
  • 4-5 ябълки
  • 4-5 круши
  • 10 с. л. захар
  • канела
  • 2 листа индрише
  • 3-4 с. л. олио
  • 1-2 с. л. краве масло

Приготвяне:
Дюлята и ябълките се обелват, почистват се от семките и се нарязват на дребни кубченца.
Поставят се в тефлонов тиган, заедно с олиото и се запържват до омекване.
Крушите също се обелват, почистват се от семките и се нарязват на дребни кубченца. 
Прибавят се към дюлята и ябълките и също се запържват. Добавя кравето масло.
Ако крушите са твърди се поставят в тигана, заедно с дюлята и захарта. 
Прибавя се захарта, канелата и индришето. Сместа се оставя на котлона до разтопяването на захарта. Оставя се да изстине.  

Яйцата се разбиват заедно със захарта до побеляване. Прибавят се олиото, киселото мляко, гриса, бакпулвера и ванилията. Сместа се разбърква до хомогенност.

Взема се един лист и се намазва с помощта на четка със сместа. Поставя се втори лист, който също се намазва. Следва третия лист, намазва се със сместа и върху него се поставя от плънката.


Навива се на руло по най-бързия начин, защото листите омекват. 
Навитото руло се поставя в тава постелена с хартия за печене. 
По същият начин се приготвят и останалите рула.
Отгоре рулата се намазват с част от сместа.


Щруделът се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна до зачервяване.
Поднася е поръсен с пудра захар.


Идеята за този щрудел е от тук

Да ви е сладко, слънчево и усмихнато! :)

събота, 10 октомври 2015 г.

Снежно дзукото


Продукти:
за блата
  • 8 белтъка
  • 8 жълтъка
  • 170 г брашно
  • 150 г захар
  • 2 ванилии

за крема:
  • 1 л прясно мляко
  • 200 г + 70 г захар
  • 50 г нишесте
  • 50 г брашно
  • 4 жълтъка
  • 4 белтъка
  • 2 ванилии
  • 3 с. л. сироп от сладкото от зелени смокини
  • 6-7 зелени смокини от сладко
  • 15 г желатин

за украсата:
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • 50 г шоколад + 30 мл сметана


Приготвяне на платката:
Белтъците заедно със захарта се разбиват на сняг. Към тях един по един се прибавят жълтъците. Сместа се разбива до пухкавост.
Прибавя се пресятото брашно и се разбърква внимателно с шпатула. 
Сместа се изсипва в тава с размери 30/40 см, постелена с хартия за печене. 
Пече се на 180 градуса в предварително загрята фурна.
Платката се оставя да изстине върху хартията.


Приготвяне на крема
Жълтъците се разбиват до побеляване. Към тях се прибавят нишестето и брашното, и се разреждат с около 150-200 г прясно мляко.
Останалото мляко заедно с 200 г захар се поставя на котлона да заври.
Към врящото мляко се изсипва сместа и крема се бърка до сгъстяване.
Отнема се от огъня, оставя се около 3-4 минути, като се разбърква отвреме навреме и се добавя желатина.
Кремът се покрива плътно със стреч фолио и се оставя да изстине.

Белтъците се разбиват на сняг с останалата 70 грама захар и сиропа от сладкото от смокините.
Прибавят се към изстиналия крем и се разбърква внимателно.

Обла купа с вместимост  2 литра се облицова със стреч фолио.
Платката се разрязва на две части по дължина. Едната част се нарязва на триъгълници, които се поставят в купата.


От другата част се отделя за капак на дзукотото и останалия блат се нарязва на кубчета.

В купата се излива от крема, поставят се нарязаните смокини и парчета блат.
Изсипва се крем и пак се повтаря смокини, блат и накрая крем. Дзукотото се покрива с отделения блат като капак. Покрива се със стреч фолио и се оставя в хладилника за 3-4 часа.
Моят съвет е блата може леко да се сиропира с прясно мляко или захарен сироп.


Охладеното дзукото се обръща в поднос и се украсява с разбита сметана и шоколад.

Рано е още за снежни рецепти, но виждането ми за украса на този прекрасен италиански сладкиш беше такова :), а и е предназначен за хора с бели престилки!

Огромна благодарност на д-р Ненов, д-р Кабалан и целият екип от ортопедична клиника на
МБАЛ ,,Св. Панталеймон" гр. Плевен за високия професионализъм, за грижите и вниманието, и не на последно място за усмивките и добрата дума, която е най-лекуваща!
Искам да изкажа и благодарността си и на екипа, който стои в сянка - анестезиолозите начело с д-р Попов!
На всички вас поклон и благодаря!



И една по-различна визия на дзукото :)



петък, 9 октомври 2015 г.

Селска манджа


Едни от най-вкусните традиционни ястия се приготвят в глинени съдове. Ястието се готви бавно, продуктите и подправките смесват вкусовете и ароматите си постепенно и се задушават в собствения си сос. Получава се една неповторимо вкусна и ароматна гозба. А ако имаме и възможност да сложим глиненият съд на открит огън, тогава наистина ще се върнем във времето на нашите баби с най-вкусните манджи.
 

Продукти:
  • 800 г свинско месо
  • 1 глава лук
  • 1-2 моркови
  • 5-6 картофа
  • 1 чашка (100 мл) ориз
  • 200 г домати консерва
  • черен пипер
  • 1 дафинов лист
  • магданоз
  • червен пипер

Приготвяне:
Месото се залива със студена вода. Добавят се сол, зърна черен пипер и скилидка чесън. Вари се до готовност на месото. 
Лука се нарязва на дребно и се задушава в дълбок тиган с малко мазнина. Добавя се ориза и се запържва до прозрачност. Прибавят се морковите нарязани на колелца, картофите, нарязани на едро и доматите. Слага се и свареното месо, накъсано на порции.  Ястието се овкусява със сол, смлян черен пипер, дафинов лист и магданоз.


Прехвърля се в глинен съд и се залива с 3 ч. ч. бульон от вареното месо.



Глиненият съд се поставя в студена фурна и манджата се пече до попиване на течността от продуктите. Ястието може да се приготви и в тавичка, но вкуса няма да е същият. 


Да ви е сладко!