четвъртък, 30 юли 2015 г.

Ягодова сладоледена торта



Продукти за блата:
  • 2 яйца
  • 115 г захар
  • 115 г брашно
  • 2 с. л. какао
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 50 мл прясно мляко

Продукти за сладоледа:
  • 4 жълтъка
  • 4 белтъка
  • 100 г захар
  • 250 мл прясно мляко
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • 2 малки бурканчета сладко от ягоди

  • 2 пак. червена глазура за торти
  • 250 г бишкоти

Приготвяне на блата:
Яйцата заедно със захарта се разбиват на пяна. Към тях се прибавят пресятите брашно, какао и бакпулвер. Разбърква се и накрая се излива прясното мляко.
Сместа се изсипва във форма с размер 26 см, постелена с хартия за печене. 
Блатът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса. 

Приготвяне на сладоледа:
Жълтъците се разбиват до побеляване с половината захар. Другата половина се прибавя към прясното мляко и се загрява до завиране. 
На тънка струйка, при непрекъснато бъркане се излива прясното мляко към жълтъците. 
Връща се отново на котлона и се вари до леко сгъстяване на крема.
Кремът се оставя да изстине.
Към белтъците се прибавя около 150 мл сиропа от сладкото от ягоди и се разбиват се до плътност.
Студената сметана също се разбива до плътност.

Кремът се прибавя към сметаната и се разбърква до хомогенност. Добавят се и белтъците, които се разбъркват внимателно, като се внимава да не спадне сместа. Получава се много пухкава смес.

Блатът се поставя във форма с отваряем ринг. От вътрешната страна ринга се облепя с ленти, отрязани от меки папки.
Изсипва се крема и върху него се поставя останалото сладко. С помощта на шпатула се правят вълнообразни движения, с цел сладкото да се разпредели из сладоледа.

Тортата се поставя във фризера за 3-4 часа и тогава се залива с глазурата, която е приготвена по указание на пакетчето.
Поставя се оново във фризера, докато се стегне глазурата.

Тортата се освобождава от ринга. Премахват се лентите и борда се облепя с бишкотите.


Моите забележки: Тортата я бях замислила и я направих с тази глазура, но след замразяването и' много трудно се режеше. Сладоледа по-бързо се отпускаше за разлика от нея. Също така както е замръзнала глазурата има консистенцията на ледени близалки или замръзнало сорбе.
След тези мои допълнения, ако решите да направите тортата сами си преценете дали да я залеете с тази глазура или да направите някоя друга украса.


Сладко и весело лято! :)

неделя, 26 юли 2015 г.

Лятна манджа




Продукти:
  • 1 тиквичка
  • 1 патладжан
  • 7-8 пиперки
  • 1.5 - 2 кг червени домати
  • 3-4 скилидки чесън магданоз
  • сол
  • олио
  • сирене



Приготвяне:
Доматите се обелват, настъргват се на ренде или се нарязват на ситно, поставят се в тенджера и се варят до сгъстяване. Накрая се прибавят нарязаните на ситно скилидки чесън, посоляват се и се добавя  нарязания магданоз.
Докато доматите се изваряват, патладжана се нарязва на колелца, посолява се със сол и се оставя да се отдели горчивината.
Чушките се опичат на котлона или скарата, обелват се и се почистват от дръжките и семките. Накъсват се на лентички.
Тиквичката се нарязва на колелца. Всяко колелце се овалва в брашно и се пържи. 
Патладжана се измива, отцежда се, всяко кръгче се овалва в брашно и се пържи.

В подходяща тава се сипва малко олио и част от доматите. Върху тях се разполагат чушките. Сипва се пак част от доматите, подреждат патладжанените колелца, следва домати, тиквички и се завършва с домати.


Ястието се полива със съвсем малко олио и се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса 20-25 минути.

Ястието се сервира със сирене и поръсено магданоз. Вкусно е както топло, така и студено, и макар че приготвянето му отнема малко повече време, си заслужава в горешите летни дни да си приготвим тази лятна манджа.


Да ви е сладко и разхлаждащо! :)

сряда, 22 юли 2015 г.

Пърленки


Продукти:
  • 300 мл топла изворна :) вода 
  • 7 г суха мая
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. захар
  • 3-4 с. л. зехтин
  • 550 г брашно

Приготвяне:
Брашното се пресява. Прави се кладенче и в него се поставят маята, захарта, солта и зехтина. Накрая се добавя и водата. Замесва се тесто, малко по-твърдо. Намазва се със зехтин, поставя се в купа и се оставя на топло да втаса.
Когато имам възможност пека пърленките на жарава в камината, но специално тези ги опекох на ел. скарата. 
С намазнени ръце се откъсва малко тесто, раздърпва се с ръце на тънко и се поставя на скарата. Ако искате по-хрупкави пърленки, трябва да раздърпате тестото по-тънко.
С помощта на четка пърленката се намазва със зехтин. Когато се отбележат ребрата на скарата и пърленката се позачерви, се обръща и отново се намазва със зехтин.
Получават се 16 броя много вкусни пърленки, с хрупкава централна част и мекички покрая. 


Да ви е сладко! 

понеделник, 20 юли 2015 г.

Шоколадови пастички с кокосов крем


Продукти за блата:
  • 125 г краве масло
  • 50 г кафява захар
  • 50 г захар кристал
  • 2 яйца
  • 200 г брашно
  • 3 с. л. какао
  • 1/2 ч. л. бакпулвер
  • 200 мл прясно мляко

Продукти за крема:
  • 500 мл прясно мляко
  • 100 г краве масло
  • 80 г пшеничен грис
  • 160 г захар
  • 120 г кокосови стърготини
  • ванилия

Приготвяне на блата:
Мекото краве масло се смесва с двата вида захар и се разбива до пухкавост. Прибавят се едно по едно яйцата. 
Брашното смесено с какаото и бакпулвера се пресяват и се добавя към яйчно-млечната смес на порции като се редуват прясното мляко. 
Сместа се изсипва в квадратна форма с размер 25/25 см, постелена с хартия за печене. 
Пече се на 180 градуса. 
Блатът се охлажда върху решетка.

Приготвяне на крема:
Прясното мляко, кравето масло и захарта се поставят на котлона до завиране. Гриста се ръси над млякото и се вари до сгъстяване. Отнема се от огъня и се добавят кокосовите стърготини.
Крема се ароматизира с ванилия.


Изстиналият блат се поставя във формата в която е печен. Върху него се изсипва топлия крем и се оставя да изстине и стегне.
Сладкиша се гарнира с настърган шоколад.
Нарязва се на пастички с размер по желание.


Да ви е сладко! :)
Повече усмивки на лицето и любов в сърцето!

Тези прекрасни пастички направих по рецепта на Мира Мон. Благодаря, Мира!!!

петък, 17 юли 2015 г.

Горски гъби млечки


Едно от предимствата да живеем в Балкана и отделно близо до гората, е, че редовно можем да си правим разходки из хладните горски дебри. Разходките ни са придружени с бране на диви ягоди, гъби, а може и някое интересно криво дърво да си намерим и да го прибавим към колекцията ми от причудливи корени и камъни.
Последната ни разходка беше възнаградена с намирането на гъби млечки. Тези гъби са с характерен леко лютив вкус, но приготвени по дадените рецепти са приятни и присъстват на нашата трапеза. :)

МАРИНОВАНИ ГЪБИ МЛЕЧКИ


Набраните гъби млечки се почистват от пръст и шума и се измиват с течаща вода. Нарязват се, поставят се в по-голям съд и се заливат със студена вода. Престояват минимум 12 часа във водата, след което се измиват. Поставят на котлона и се варят до омекване.
Гъбите се измиват отново и се овкусяват със сол, счукани скилидки чесън, балсамов оцет и зехтин. Добавят се нарязани пресни копър и магданоз.


Гъбите се оставят около 30 минути да се мариноват и тогава се сервират.



Предлагам ви да опитате и...

ПАНИРАНИ ГЪБИ МЛЕЧКИ


След като гъбите са сварени се приготвя панировка.
Необходими са:
1 яйце
брашно
бира (вода)
сол


Яйцето се разбърква с тел, Прибавят се брашното и бирата, като се редуват. Сместа трябва да се получи с консистенция на гъста боза. Посолява се и по желание може да се прибави и малко черен пипер.
Всяко парченце гъба се потапя в панадата и се пържи в загрято олио.
Панираните гъби се поставят върху салфетка или кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.


Да ви е сладко и помнете брането на горски гъби  е опасно, и ако не сте сигурни за дадена гъба, че е ядлива, не я берете.



сряда, 15 юли 2015 г.

Сладоледени хапки


Голямо е разнообразието при приготвянето и поднасянето на любимият ни сладолед.
Предлагам ви една доста свежа и весела идея, и вярвам, че ще изненадате и зарадвате не само децата, но и най-претенциозните си гости, в тези горещи летни дни.


Продукти за блата:
  • 4 белтъка (120 г)
  • 180 г захар
  • 60 г брашно
  • 1/2 ч. л. бакпулвер
  • 2 . л. олио
  • 2 с. л. какао
  • ванилия

Продукти за сладоледа:
  • 4 жълтъка
  • 250 мл прясно мляко
  • 150 г захар
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • ванилия

  • разноцветни сладки пръчици

Приготвяне на блата:
Белтъците се разбиват заедно със захарта до плътност. 
Брашното, какаото и бакпулвера се пресяват. Добавят се към белтъците. Разбърква се внимателно. Ароматизира се с ванилията. Сместа се изсипва в кръгла форма постелена с хартия за печене, с размер 28 сантиметра. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса. 
След като блата изстине, с помощта на чаша се изрязват кръгчета.

Приготвяне на сладоледа:
Приготвянето на сладоледа може да видите тук.
Сместа за сладоледа не се замразява.

На дъното на форма за мъфини се поставя по 1 с. л. захарни пръчици.


Взема се от сместа за сладоледа и с лъжица се пълнят формите. Поставят се във фризера до пълното им замразяване. 


Сладоледените мъфинки се освобождават от формите и се поставят върху канапето от блата. 


С рецептата може да се импровизира. Купувате готов блат и от него се изрязват кръгове.
Готов сладолед с любимият ви аромат се оставя на стайна температура и след като се поразтопи се изсипва във формите за мъфини. Замразява е отново и след това се поставя върху отрязаното кръгче блат. Лесно и спестяващо време :)


Както и да решите да си направите рецептата, съм сигурна, че децата ще изпаднат във възторг от този различен начин на поднаяне на сладолед.


Да ви е сладко и весело лятото!     

понеделник, 13 юли 2015 г.

Карамелен чийзкейк


Продукти:
   за основата:
  • 230 г обикновени бисквити
  • 130 г разтопено краве масло

  за крема:
  • 450 г заквасена сметана
  • 400 г сирене крема
  • 200 г течна сладкарска сметана
  • 6-7 с. л. пудра захар
  • 15 г желатин
  • 200 г карамелени меки бонбони
  • 100 мл прясно мляко
  • ванилия
  
за карамелената заливка:
  • 200 г захар
  • 300 мл течна сладкарска сметана

Приготвяне:
Бисквитите се смилат в блендер или се начукват на ситно. Към тях се прибавя кравето масло и се разбърква до образуването на маслени трохи.
Отваряем ринг се регулира с размер 23 см и се поставя в поднос. От вътрешната страна се поставят ленти хартия за печене.
Маслено-бисквитената смес се изипва в ринга и се притиска с лъжица.
Поставя се на студено.

Желатинът се залива с 50-60 мл студена вода и се оставя да набъбне.
Карамелените бонбони се заливат с прясното мляко и се поставят на котлона до разтопяването им. 
Желатинът се добавя към топлите разтопени бонбони.

Заквасената сметана се смесва с крема сиренето. Подслажда се с пудрата захар и се разбърква до хомогенност.
Течната сметана се разбива с миксер до плътност. Прибавя се към горната смес. 
Карамелената смес се добавя към сметаните. От крема се отделя малко за украса на чийзкейка. Останалият крем се изсипва върху бисквитената основа. 
Чийзкейка се поставя в хладилника до стягане на крема. 

Захарта за карамелената заливка се разтопява до карамелизиране. Към нея се добавя сметаната. Котлона се намаля на по-ниска степен и сместа се оставя докато захарта се разтвори в сметаната, и започне да се сгъстява. Процеса отнема около 20-25 минути.
Карамелената смес се оставя леко да се поохлади и с нея се залива чийзкейка. 
Кейка се връща отново в хладилника и след като се е охладила заливката, се освобождава от ринга и се украсява с отделения крем. 

Чийзкейка е подарък за наша много добра приятелка с пожелание да е много здрава, весела и живота и' да е низ от сладости и щастие! Бъди благословена и все така добра, Пепи! 
И понеже подаръкът трябва да е цял, затова немога да ви предложа и снимка в разрез, но мога да ви уверя, че чийзкейка е уникално вкусен.  (по думите на рожденичката) :)



Идеята за този разкошен чийзкейк е от тук

неделя, 12 юли 2015 г.

Париджина - пица наполетана


Звучи италианско и е така :) Доста по различна пица от познатите ни в България, но не и по-малко вкусна. Моят мъж само поиска следващия път в плънката да сложа и маслинки, и краставички и т. н. ...малко да я побългаря :)
Благодаря на Ивана от ,,С нож и вилица в ръка'' за всички чудесни италиански рецепти, с които си разнообразяваме менюто!

Продукти:
   за тестото:
  • 500 г брашно
  • 300 мл топла вода
  • 7 г суха мая
  • 1 равна ч. л. захар
  • 1 ч. л. сол
  • 2 с. л. зехтин
  за плънката:
  • 150-200 г прошуто котто на тънки резени
  • 300 г чедър (скаморца, едам или мек кашкавал)
  • 300 г доматено пюре
  за гарниране:
  • 375 г охладено бутер тесто Белла
  • 1 жълтък
  • 2 с. л. прясно мляко

Приготвяне:
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се поставят захарта, солта, маята и зехтина. Налива се топлата вода и се замесва меко тесто. Поставя се в намаслена купа и се оставя на топло да втаса.
Голямата тава на печката се застила с хартия за печене и се намазва с мазнина. 
Тестото леко се премесва и се разстила в тавата с ръце.


Отгоре се намазва с доматеното пюре.


Следва нарязаното прошуто.


Разполага се и сиренето.


Бутер тестото се разточва на тънко с размера на тавата. Поставя се върху сиренето.
Намазва се със жълтъка, размесен с млякото.


Пицата се пече на 200 г 20-25 минути. 


Да ви е сладко!






вторник, 7 юли 2015 г.

Хрупкави сладоледени сандвичи



Нека да е лято, само да е лято...
...и с него неустоимите сладоледени изкушения :)


Продукти за бисквитите:
  • 100 г смлени бадеми
  • 200 г захар
  • 2 белтъка
  • 2 с. л. какао
  • 1 с. л. брашно

Продукти за сладоледа:
  • 4 жълтъка
  • 250 мл прясно мляко
  • 150 г захар
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • 100 г шоколад

Приготвяне на бисквитите:
Фурната се загрява на 180 градуса.
Белтъкът се разбива леко заедно със захарта. Не е нужно захарта да бъде разтопена. 
Прибавят се бадемите, какаото и брашното. Разбърква се хубаво. Получава се сравнително рядка смес.
Голямата тава от фурната се постила с хартия за печене. 
От сместа се взема с лъжица и се поставя на купчинка върху хартията. Купчинките трябва да бъдат на голямо разстояние едно от друго, защото при печене се разливат. Ако искате сандвичите да са по-големи, се слага от сместа с по-голяма лъжица и обратно. 
Бисквитите се поставят в загрятата фурна и се пекат около 8-10 минути. Изваждат се от фурната сравнително меки, но като изстинат стават твърди и хрупкави. 

Приготвяне на  сладоледа може да видите тук
След като сладоледената смес е готова се изсипва в тава с височина около 2 см или с размер какъвто желаете да бъде дебелината на сандвича. Поставя се във фризер до пълното му замразяване. 

Взависимост колко са големи бисквитите в диаметър, с този размер трябва да се отреже кръг от сладоледа. Аз отрязах кръговете с помощта на метална кутия от консерва. :)Сладоледеният кръг се поставя между две бисквити и се връща отново във фризера. 
Понеже моите бисквити станаха по-големи, разрязах сандвича на две части. 


В разгара на горещите дни няма по-голяма наслада от сладоледените изкушения. Отдайте им се със свежо настроение и летни емоции! :)
Да ви е сладко! 


събота, 4 юли 2015 г.

Питка... от сърце


Нека в домовете ни има спокойствие и уют, а в сърцата ни мир, хармония и любов!!!


Продукти:
  • 250 мл прясно мляко
  • 200 г кисело мляко
  • 1 пак. суха мая (11 г - френска)
  • 3 яйца - 1 жълтък за намазване на питката
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. захар
  • 4 с. л. олио
  • 900-950 г брашно

  • 30 г разтопено краве масло
  • 50 мл олио
  • маково семе

Приготвяне:
Прясното мляко се затопля и в него се поставят захарта и маята. Разбърква се до разтварянето им.
Брашното се пресява, прави се кладенче. В него се поставят маята, яйцата, солта, киселото мляко и олиото. Замесва се меко тесто. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса. 
Тестото се разделя на три части. Първата част е една трета от тестото (за триъгълниците). Останалото количество тесто се разделя на две. Едната част от двете се разделя на две (за средата и мрежата), а другата се разделя на 4 (за цветето).

Взема се тестото, което е за триъгълниците. Разточва се на правоъгълник с размери 60/30 сантиметра. Намазва се с кравето масло смесено с олиото. Навива се на руло и се нарязва на 12 триъгълника. Триъгълниците се подреждат в тава с размери 32 см, постелена с хартия и намазана с мазнина. 


Всяка част от тестото за цветето се разточва на кръг с диаметър 23 сантиметра. Кръговете се поставят един върху друг, като помежду им се маже с мазнина. Последния кръг не се маже. 
Кръгът се разделя на 12 сектора. На всеки сектор през средата се прави прорез и върха на триъгълника се промушва през него. Подреждат се между триъгълниците. 


Отделеното тесто за средата се оформя на хубава топка и се поръсва с маково семе. 
Другата част се разточва и по нея се минава с ролера за шарки. Получената мрежичка се поставя около топката, краищата се подпъхват и се поставя в средата на питката. 

Питката се оставя да втаса. Намазва се с жълтъка, смесен с капки прясно мляко и олио. 


Питката се пече в предварително затоплена фурна на 180 градуса.


Обичайте и бъдете обичани!!! :)