понеделник, 30 март 2015 г.

На гости на ,,Моето сладко хоби" с руло Пролет


На гости съм на една много симпатична и усмихната дама, където се чувствам уютно и комфортно. В нейното красиво и подредено местенце винаги може да се намери нещо интересно и в същото време изпитано и доказано. Снимките са много ароматни и апетитни, а презентацията и' е чудесна. Удоволствие е за мен да ви представя и моята домакиня - Соня и нейният блог ,,Моето сладко хоби".
Сонче, поласкана съм от поканата и сърдечно ти благодаря!
Пристигам с пъстро пролетно руло и много ведро настроение!



Продукти за пастата за декориране:
  • 1 белтък (30 г)
  • 30 г пудра захар
  • 30 г брашно
  • 30 г разтопено краве масло
  • хранителни бои - червена, зелена
  • какао

Продукти за платката:
  • 4 яйца
  • 4 с. л. захар
  • 4 с. л. брашно
  • ванилия

Продукти за крема:
  • 250 мл прясно мляко
  • 2 жълтъка
  • 20 г брашно
  • 20 г царевично нишесте
  • 100 г захар
  • ванилия
  • 80 г меко краве масло
  • 100 г начупен на дребно шоколад

Приготвяне на пастата за декориране:
Белтъкът се разбива на пяна и към него се излива маслото. Добавят се брашното и пудрата захар. Всичко се разбърква до получаване на паста.
Пастата се разделя в отделни чашки и се оцветява с нужните цветове.
От хартия за печене се правят малки фунийки и в тях се поставят различните цветове паста.
Взема се лист хартия за печене и с помощта на корнетчетата се рисуват клонки, цветчета, листенца. Рисунката се оставя в хладилник да стегне.

Приготвяне на платката:
Яйцата се разбиват заедно със захарта на пяна. Към тях се прибавя пресятото брашно. Разбърква се внимателно с шпатула и се изсипва върху рисунката на хартията. 
Пече се в предварително загрята фурна на 170 градуса до леко порозовяване.
Тавата е с размер 30/35 сантиметра.


Приготвяне на крема:
Жълтъците се разбиват до побеляване с половината захар. Добавят се брашното и нишестето (пресяти), разтварят се с малко от млякото и сместа се разбърква до хомогенност.
Останалото мляко + другата половина захар се поставят на котлона до завиране. 
Към жълтъчната смес се изсипва на тънка струйка горещото мляко, като се разбърква непрекъснато. Връща се отново на котлона и се вари 3-4 минути, като се бърка постоянно с телена бъркалка. Крема става много гъст. Ароматизира се с ванилията. Изсипва се в плитка тавичка, покрива се плътно със стреч фолио и се оставя да изстине.
Охладеният крем се разбива с миксер за 3-4 минути и постепенно към него се прибавя омекналото краве масло. Разбива се докато стане пухкав крем. Накрая се прибавя начупеният на много ситно шоколад.

Оформяне на рулото:
Опеченото и охладено руло се обръща и внимателно се отстранява хартията. Обръща се с мотивите надолу и се намазва с крема. Завива се на руло и се оставя в хладилник да стегне. 


Вземете рулото, наберете пролетни цветя и отидете на гости. Прекрачете прага с широка усмивка :)) и  хубави мисли за здраве и радостни дни! 
Благодаря ти, Сонче за топлото посрещане и за хубавите изживявания в твоята уютна кухня!





петък, 27 март 2015 г.

Боядисване и декупаж на яйца



Червените и шарени яйца са символ на Великден. Има много начина за боядисване на яйца, всеки е намерил своята си техника и метод, но и аз ви предлагам няколко уникални идеи за красиви яйца.

Най-напред се боядисват червените яйца. С първото червено яйце се прави кръстен знак върху челата на всички в семейството и след това яйцето се поставя до иконата.

Боядисване с туткал




В 200 мл вода се поставят 2 с. л. туткал, изчаква се туткала да поеме от водата и да набъбне. Съдът се поставя на водна баня до разтварянето на туткала
Боичките се поставят в малки чашки и се разтварят с по 1 ч. л. топла вода. Във всяка чашка се поставя клечка за уши, с които се нанасят цветовете.
Яйцата се измиват с течаща вода и се сваряват около 6-7 минути.
Взема се топлото яйце, потапя се в туткала и с помощта на клечките се поставят различни цветове, които се разливат и преливат един в друг.
Яйцето се поставя върху малка чашка да изсъхне.
Като изсъхнат хубаво се полират с олио.
Яйцата преди да се сложат да изсъхнат могат да се поръсят с малко брокат или дребни декорации за маникюр.






Вместо туткал може да се използва желатин, като 10 г желатин се залива с 100 мл вода.
По този начин яйцата изсъхват по-бавно.

Украса на яйцата с техника декупаж




За техниката с декупаж са небходими красиви салфетки с по-дребни елементи, четка за рисуване и един белтък.
Белтъкът се разбива леко с вилица. Това е нашето лепило.
Изрязват се елементи от избраната салфетка, като се използва най-горният слой.
Мотива се прикрепя към свареното и охладено яйце и с помощта на четката, потопена в белтъка се залепя.
Яйцето се оставя настрана и след като изсъхне мотива се продължава с облепянето на яйцето, докато добие завършен вид.
За техниката декупаж белите яйца са по-подходящи.




Снимките са от миналата година и не са с много добро качество :) Като украся тазгодишните яйца ще сложа и нови снимки. 

сряда, 25 март 2015 г.

Питка Блага вест


Благовещение или празникът е известен като Благовест се отбелязва от православната църква на 25 март. Поверието гласи, че на този ден долитат кукувиците и лястовиците, и известяват на хората благата вест за идващата пролет.
Щом чуете кукувицата, трябва веднага да се хванете за джоба с парите или за хляб, за да сте имотни и сити през цялата година.
На Благовец се става рано сутринта, запалва се огън в градината, който се прескача и се изричат думите: ,,Бягайте змии и гущери, че дядо Благовец идва с топуза".
Празничната трапеза включва задължителна консумация на риба. Вярва се, че за пръв път през новата година трябва да се хапне нещо зелено - коприва, киселец, лапад, спанак. На трапезата присъства и обредната питка.


Продукти:

  • 300 мл прясно мляко
  • 2 с. л. кисело мляко
  • 1 пак. суха мая или 1/2 кубче прясна
  • 3 яйца - 1 жълтък за намазване
  • 1 с. л. захар
  • 1 ч. л. сол
  • 4 с. л. олио
  • 750-800 г брашно
  • 40 г краве масло + 40 мл олио

Приготвяне:
В топлото прясно мляко се поставят маята, захарта и 2-3 с. л. брашно. Сместа се оставя на топло да се активира маята.
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се поставят солта, двете яйца и единия белтък, киселото мляко, олиото и шупналата мая. Замесва се меко тесто, което се поставя в намазнена с олио купа, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса. 
Втасалото тесто се премесва леко, разделя се на две части, като едната част е по-голяма. 
Сега е момента да си отделите малко тесто за украсата.
От малката част се взема малко тесто, разточва се, поръсва се с брашно и се нарязва с уреда за шарки.
  Сърдечно благодаря на най-добрата сестра Ивана за чудесният подарък - ролера за шарки на теста!!! :) (малко развалих мрежата, като поставях тавата във фурната, но това в никакъв случай не се отрази на чудесния вкус на питката).
 Другата част от тестото се оформя на топка и върху нея се поставя мрежата. Излишното се изрязва. Топката се поставя в средата на тава постелена с хартия за печене с диаметър 32 сантиметра.



По-голямата част от тестото се разточва на правоъгълник, намазва се с мазнината и се навива на руло. Отрязват се краищата и рулото се разполага около топката в тавата. 
С помощта на ножица се режат филийки от рулото, но не до края и се накланят в различни посоки (наляво и надясно).
Питката се оставя да втаса. През това време се прави украсата.

За птиченцата е необходимо тесто колкото голям орех. Разточва се на фитил, поръсва се с брашно(за да не лепне) и се връзва на възел. От единият край се оформя главичката и се поставят две зърна черен пипер за очи, а другия край се изтегля, преплесква и се нарязва с нож наподобяващ опашката на птиченцето. 

За цветето се разточва на тънко тесто. С малка капачка се изрязват кръгчета и се прищипват от едната страна. 



След като питката е втасала се намазва с размесеният жълтък с няколко капки прясно мляко и олио. Поставя се украсата и питката се пече на 180 градуса в предварително загряла фурна.


Честито Благовещение на всички и нека само добри думи да даряваме и добри вести да получаваме!
Благата дума железни порти отваря!


събота, 21 март 2015 г.

Солена палачинкова торта

ЧЕСТИТА ПЪРВА ПРОЛЕТ!

Пролет пукна в гората

Търкулна се Мецанка
на хайдушка полянка.
Закичи се с кокиче
и с пролетно игличе.

През китната дъбрава
слезе с трите меченца,
окъпа ги за здраве
в планинското деренце.

Щом ги зърна врабчока
от близката еличка,
цамбурна се в потока -
както беше с абичка!

- Ех, че бистра водица!
Лъснаха ми крилцата!
Радвайте се, дечица,
пролет пукна в гората



Много са рецептите и украсите за солените торти и вярвам, че няма нищо изненадващо в тази торта, но немога да пренебрегна присъствието и' в блога.


Продуктите са каквото има в хладилника, а пък ако нещо няма прескочете до магазина...и не забравяйте като мене да сложите най-важната част според мъжкото съсловие - негово величество луканката :))
И все пак нека да посоча какво сложих аз в тази вкусна палачинкова торта:

  • 9 бр. палачинки
  • 400 г майонеза + 3-4 с. л. гъсто кисело мляко
  • шунка
  • варени яйца
  • кисели краставици
  • зелени и черни маслини
  • 3-4 с. л. домашна лютеница
  • сирене
  • кашкавал
  • чери доматчета за украса
  • магданоз и репички за украса

Редят се палачинки на поднос, като между тях се маже с млечно-майонезената смес. Поставят се на редове продуктите. За да се получи контраст петата палачинка се намазва с лютеница и се поръсва със сирене.
Като се наредят всички палачинки, цялата торта се намазва с млечната смес, поръсва се с настърган кашкавал и се украсява по собствено желание и фантазия.



Това е моята идея за едно чудесно предястие и дано съм била полезна. 
Приятен апетит!


сряда, 18 март 2015 г.

Ефектно руло


Продукти:
  • 500 г свински бут или плешка
  • 400 г пилешко филе
  • 200 г пилешки дробчета
  • 200 г зеленчукова смес (моркови, грах, царевица, зелен боб, чушки)
  • 1 глава лук
  • черен пипер
  • 4 яйца


Приготвяне:
Свинското месо се разрязва така, че да се получи една голяма пържола. Посолява се със сол, поръсва се с черен пипер и се начуква.
Пилешкото филе се разрязва напречно на пържолки, които се посоляват леко и се начукват през найлон.

От яйцата се приготвя омлет и се оставя настрана да изстине.

Нарязаният на дребно лук се задушава в мазнина. Прибавят се пилешките дробчета, разбърква се и след малко се добавя и зеленчуковата смес. Задушава се малко и се отмества от огъня да се охлади сместа.

Върху начуканата свинска пържола се поставя омлета. Нареждат се пилешките пържолки и върху тях се разстила зеленчуковата смес. 

Завива се на руло и се завързва с конопен конец.


Рулото се поставя в подходящ съд за печене, в който са нарязани и овкусени със сол и черен пипер картофи. Залива се с 1 ч. ч. вода, полива се с около 100 мл мазнина и се поставя в загрята фурна на 200 градуса. Пече 40 минути под капак. След това се маха капака и се запича до зачервяване. 


Рулото може да се опече без картофи и да се поднесе със свежа салата.


събота, 14 март 2015 г.

Мраморен чийзкейк


Много приятен чийзкейк с хрупкава какаова основа, нежен яйчен крем с добавка на крема сирене, който смесвайки се с горчивината на какаото се получава нещо много финно и специално. Да заповядат всички любители на сочният чийзкейк! :)

Продукти за основата:
  • 250 г меки бисквити с какао
  • 120 г разтопено краве масло Pilos

Продукти за крема:
  • 4 яйца
  • 200 г захар Захира
  • 4 с. л. нишесте
  • 600 мл прясно мляко Pilos
  • 200 г крема сирене за мазане Pilos
  • 10 г желатин Castello
  • 1 с. л. какао Д-р Йоткер
  • 1/2 ч. л. есенция ванилия Castello

Приготвяне:
Бисквитите се смилат. Към тях се прибавя разтопеното краве масло. Сместа се обърква и се поставя в отваряема форма с диаметър 20 сантиметра. Разстила се по дъното равномерно и се притиска с дъното на чаша. Поставя се на студено.

Към желатина се добавя 3-4 с. л. студена вода и се оставя да набъбне.
Яйцата се разбиват с половината захар на пяна. Прибавя се нишестето и се разрежда с малко от прясното мляко. 
Прясното мляко заедно с останалата захар се поставя на котлона до кипване.
Прибавя се на тънка струйка към яйчената смес и се връща на огъня, като се бърка постоянно, до сгъстяване на крема. 
Към готовият крем се прибавя желатина и се оставя да поизстине. Ароматизира се с ванилията.
Добавя се крема сиренето и крема се разделя на две части.
Към едната част се прибавя какаото, което предварително е размито с малко топла вода.

Върху бисквитената основа се изсипват двата крема, като се редуват и се правят мраморни шарки.
Чийзкейка се оставя на студено да стегне и да ви е сладко.:)




Рецептата е адаптира от тук и преведена с любезното съдействие на най-милата сестра Ивана от ,,С нож и вилица в ръка".


сряда, 11 март 2015 г.

Захаринки


Нямаше кой знае колко богат избор в сладкарниците по времето на соца, но тези захаринки си ги спомням все още. Хрупкави и ,,овъргаляни'' в захар ми бяха любими...И повода да се сетя за тях беше един чаровен италианец, който сутрин закусва в Италия с подобни бисквити и чаша прясно мляко. И като ни е на гости трябва и да му създадем нужното удобство и да го поглезим :) Не, че сестра ми не го глези, но друго си е българското внимание и угаждане. :)


Продукти:
  • 3 яйца
  • 250 г захар
  • 150 мл разтопена свинска мас или олио
  • 200 г кисело мляко
  • 1 пак. амонячна сода
  • 1 ч. л. сода бикарбонат
  • настъргана кора на един лимон
  • ванилия
  • 2-3 с. л. лимонов сок
  • около 800 г брашно

Приготвяне:
Яйцата се разбиват заедно със захарта на пяна. Содата бикарбонат се смесва с киселото мляко.
Амонячната сода се прибавя към лимоновия сок.
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се поставят всички гореспоменати продукти. Замесва се меко тесто. Оставя се да почине 10-15 минути.
От тестото се късат малки парченца, които се оформят на пръчици. Овалват се в кристална захар и се подреждат в тава постелена с хартия за печене.
Пекат се на 180 градуса до леко зачервяване.
Това е :), много лесно и сравнително бързо приготвяне... и се получават доста захаринки за хапване от закуска до вечеря.:)
Да ви е сладко!
За мен тези захаринки, както и ретро ябълковия сладкиш директно отиват в новият ми раздел ретро рецепти.


неделя, 8 март 2015 г.

Торта Естерхази

Честит празник, мили дами и майки!
Бъдете нежни и красиви!
Съхранете женствеността и лъчезарието си!
Обичайте и бъдете много обичани!
Бъдете благословени!



За днешният празник избрах нашата трапеза да краси тази толкова изискана и нежна торта. Невероятно пищна на вкус, с топящи се бадемови блатове и ароматен яйчено-млечен крем тази торта очарова всички опитали я! Невероятна вкусова хармония, достойна за най-изисканите партита и празници!


Продукти за блатовете:

  • 8 белтъка (240 г)
  • 200 г смлени бадеми
  • 170 г захар
  • 3-4 капки бадемова есенция

Продукти за крема:
  • 8 жълтъка
  • 150 г захар
  • 250 мл прясно мляко
  • 50 г брашно
  • 250 г краве масло
  • ванилия
  • кората на 1/2 лимон

Продукти за украсата:
  • 150 г бял шоколад
  • 40-50 г млечен (черен) шоколад
  • 50 мл течна сладкарска сметана
  • смлени бадеми за паниране на борда

Приготвяне на блатовете:
Белтъците се разбиват на плътен сняг заедно със захарта. Към тях се прибавят смлените бадеми и се ароматизира с есенцията. 
Върху хартия за печене се очертават 6 кръга с диаметър 26 сантиметра. 
Белтъчно-бадемовата смес се разпределя върху хартията поравно. 
Блатовете се пекат на 180 градуса до леко порозовяване. 
Оставят се с хартията до сглобяване на тортата.


Приготвяне на крема:
200 г прясно мляко се поставя на котлона с половината захар до кипване.
Жълтъците се разбиват до побеляване с останалата захар. Към тях се добавя брашното и се разрежда с отделеното 50 г мляко. 
Кипналото мляко се излива на тънка струйка към яйчената смес като се бърка постоянно. Сместа се връща на котлона и се вари до сгъстяване. Ароматизира се с ванилията и лимоновата кора.
Кремът се изсипва в поднос, покрива се със стреч фолио и се оставя да изстине. 
Изстиналият крем се разбива с миксер до пухкавост и към него се прибавя на порции омекналото краве масло. Разбива се до пълното усвояване на маслото.


Сглобяване на тортата:
В подходящ поднос се поставя отваряем ринг с размер 26 сантиметра. В него се поставя един блат, маже се с крем, следва блат и т. н., като се завършва с крем. Трябва да се остави малко крем за борда на тортата. Кремът се нанася тънко, все едно се маже филия. 
Тортата може да се сглоби и без ринг. Кремът е достатъчно гъст и няма опасност да се разлее.
Тортата се оставя на студено да стегне.
Тортата се освобождава от ринга, намазва отстрани с отделеният крем и се панира със смлени или филирани бадеми. 



Оригиналната украса на тортата е захарна глазура. Но ние в къщи не сме любители на тази глазура и затова аз залях тортата с шоколад.
Белият шоколад се разтопява на водна баня. Прибавя се сметаната и се разбърква до еднородност.
Млечният шоколад се разтопява на водна баня и се поставя в корнет от хартия за печене.
Белият шоколад се излива върху тортата и се заглажда внимателно. С корнета се прави спирала върху белия шоколад.


С помощта на клечка за зъби се правят шарките, като един път се започва от края на тортата, а след това от средата.




За рецептата на тази прекрасна торта се доверих на невероятната Мария Митева от My Cooking Book Blog! Благодаря ти, Мария за споделената и толкова добре обяснена рецепта! 

Весел празник, мили дами и помнете, че усмихнатото лице е винаги красиво!

   


  

  

петък, 6 март 2015 г.

Моето първо гостуване ...


Отивам на гости...моето първо вълнуващо виртуално гостуване. :)
Любезната покана ми беше отправена от едно мило, красиво и усмихнато момиче - Габи от  Love's Green Kitchen.  Габи беше и от първите мили блогъри, които с позитивните си коментари ме подкрепи в моите първи стъпки в кулинарното пространство, за което много и' благодаря!
Почувствах се поласкана и едновременно с това и притеснена какво да приготвя за моето първо гостуване. Доста обмислях нещата с които да се представя при Габи и се надявам, че съм улучила вкуса и стила на това приятно момиче :)
Спрях се на две неща.  Като начало ще похапнем навити соленки с гауда. С мека вътрешност и хрупкави отвън, с много хубав аромат на гауда и чаша чай, мисля че приказката ни с Габи ще  бъде много приятна. :)

Соленки с гауда


Продукти:
  • 150 мл прясно мляко
  • 50 + 30 г разтопено краве масло
  • 1 пак. бакпулвер
  • 1/2 ч. л. сол
  • 250 г брашно
  • 150 г настъргана гауда
  • сусам
  • червен пипер

Приготвяне:
Брашното заедно с бакпулвера и солта се пресява, и към него се прибавят прясното мляко и 50 г краве масло. Замесва се меко тесто. Поставя се върху набрашнена повърхност и се разточва на правоъгълник с размери 45/28 сантиметра.
Кората се намазва с останалото 30 г разтопено краве масло и се поръсва с настърганата гауда.
Навива се на руло и се режат кръгове с дебелина около 0.5-1 сантиметър. 
Кръговете се поставят легнали в тава върху хартия за печене. Отгоре половината се поръсват със сусам, а другата половина с червен пипер.


Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяване. 



Рецептата е адаптирана от книгата на Добрина Венкова ,,Соленки, сладкиши, кремове''


Хапнахме от соленките, но понеже аз съм голям фен на сладкото и неможе да не предложа и тези шоколадови запетайки, с които да си подсладим деня и да ни задействат хормона на щастието :)

Шоколадови запетайки



Продукти:
  • 200 г черен шоколад
  • 50 г бял шоколад
за шоколадовият мус:
  • 1 жълтък
  • 5 г желатин
  • 1 с. л. захар
  • 50 мл прясно мляко
  • ванилия
  • 100 г млечен (черен) шоколад
  • 150 мл течна сладкарска сметана

Приготвяне:
Белият шоколад се разтопява на водна баня, поставя се в корнет от хартия за печене и се рисуват фигури върху лентичките. Лентичките са изрязани от прозрачните папки за документи.

  
Черният шоколад се разтопява на водна баня и се нанася с помощта на четка върху лентата. Шоколадът трябва да е поистинал, за да не разтвори белите фигури. 
Двата края на лентата се съединяват и се оставят на студено да се стегне шоколада. 
Такива шоколадови запетайки могат да се направят и от трансферно фолио, което има различни фигури и няма нужда да се рисува с бял шоколад.

Докато запетайките стягат се приготвя шоколадовият мус.
Желатинът се залива с 3-4 с. л. студена вода и се оставя да набъбне.
Жълтъкът се разбива със захарта. Млякото се загрява до кипене. Изсипва се чрез постоянно бъркане към жълтъка и се връща на котлона. Вари се до леко сгъстяване на сместа. 
Яйчената смес се прибавя към натрошения шоколад и се разбърква до еднородност. Сега е момента да се прибави и желатина, който е втечнен предварително на водна баня. Шоколадовата смсс се оставя да изстине.
Сметаната се разбива до плътност. Към нея се прибавя охладената шоколадова смес. 
Разбърква се внимателно до еднородност.
Така приготвеният шоколадов мус се поставя в пош и се пълнят шоколадовите запетайки.
Украсяват се с перли и озахарени горски теменужки. 
Теменужките се намазват леко с разбит белтък и се потапят в кристална захар. Оставят се за няколко часа да изсъхнат. Получава се много красива и ефектна украса.


Благодаря ти, Габи за хубавите емоции, които получих при моето виртуално гостуване!