четвъртък, 30 октомври 2014 г.

Руло от кайма в бутер тесто


Много ефектно и вкусно руло, с което може да впечатлите не само своите близки, но и най-претенциозните си гости.

Продукти:
  • 500 г домашна кайма, овкусена с черен пипер, кимион и чубрица
  • 2 с. л. галета
  • 1 яйце
  • 2 глави лук
  • 2-3 скилидки чесън
  • 2 моркова
  • 200 г гъби
  • босилек
  • магданоз
  • 400 г бутер тесто

Приготвяне:
Лукът се нарязва на дребно, морковите се настъргват на едро. Зеленчуците заедно с чесъна се задушават с малко мазнина и вода. Когато са поомекнали се прибавят гъбите, като се готвят докато сместа остане на мазнина. Овкусява се с босилека и магданоза, и се оставя настрани да изстине.
Бутер тестото се поставя върху хартия за печене и се разточва леко съобразно размера на тавата.
Към каймата се прибавят галетата и 1/2 яйце. Омесва се и с помощта на мокри ръце се разстила върху стреч фолио със същите размери като на бутер тестото. Зеленчуковата плънка се поставя в средата на каймата и с помощта на фолиото се оформя на руло. Рулото се поставя в средата на бутер тестото. От двете страни на тестото с помощта на остър нож се режат ленти с широчина 2 сантиметра. Лентите се прехвърлят върху рулото, като по този начин се оплитат и запечатва рулото.


Отгоре рулото се намазва с другата 1/2 яйце.
Поставя се в загрята фурна на 180 градуса и се пече 30 минути. По време на печенето, ако е необходимо върху рулото се поставя фолио.


Рулото се сервира нарязано на филии с любима зеленчукова салата.
Да ви е сладко!
Тази вкусна рецепта видях при една много мила дама - Таня Донева от Вкусното ми Хоби със Страст и Любов. Благодаря и' за чудесната рецепта!

вторник, 28 октомври 2014 г.

Ретро ябълков сладкиш



Ретро, ретро сладкиш, ама любим на моя съпруг и аз като примерна съпруга му изпълнявам желанията (както и той моите) :)).


 Продукти:
  • 800 г обелени и настъргани ябълки
  • 1 ч. ч. брашно
  • 1 ч. ч. пшеничен грис
  • 1 ч. ч. захар + 5 с. л. 
  • 3/4 ч. ч. орехи
  • 1 с. л. канела
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 150 г краве масло
чаената чаша е 250 мл

Приготвяне:
В купа се смесват брашното, гриса, захарта без 5 с. л. и бакпулвера. Разбърква се до хомогенизиране на продуктите.
Към настърганите ябълки се прибавят 5 с. л. захар, канелата и орехите.
Кравето масло се разтопява.
Тава с размер 30 см се постила с хартия за печене и се намазва с част от кравето масло. Изсипва се 1/3 от сухата смес, разпределя се 1/3 от ябълките, като се разпръскват без да се притискат. Посипва се с част от кравето масло. Следва втората третина от сухата смес, ябълките, суха смес и накрая се завършва с ябълки, като на всяко поставяне на ябълки се ръси с краве масло.
Сладкиша се пече на 180 градуса.
Да ви е сладко и весело в този хубав снежен ден!



неделя, 26 октомври 2014 г.

Питка навита на охлювчета


Народната пословица гласи: ,,Свети Димитър носи зимата, а Свети Георги - лятото''. Според една легенда двамата братя се представят като близнаци. Свети Димитър е първородният. Той язди черен кон и е господар на зимата. От неговата бяла брада се изсипват първите снежинки.
На този ден на масата се слага ястие с петел, ястие с овнешко месо, ябълков сладкиш и питка за здраве.

Продукти:
  • 350 мл прясно мляко
  • 3 яйца (1 жълтък се отделя за намазване на питката)
  • 4 с. л. кисело мляко
  • 4 с. л. олио
  • 1 пак.(11 г) суха мая
  • брашно около 800-900 грама

  • 100 г краве масло
  • 50 мл олио

Приготвяне:
Прясното мляко се затопля и в него се поставя маята, захарта и 2 с. л. брашно. Сместа се оставя на топло да втаса.
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се поставят солта, втасалата мая, киселото мляко. яйцата и олиото. Замесва се средно меко тесто. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса за 30 минути.
Тестото се дели на три части. Всяка част се дели на две, получават се шест топки.


Взема се първата топка, разделя се на три. Всяка част се разточва на елипса. Намазват се с разтопеното краве масло, смесено с олиото.


Поставят се една върху друга, и се навиват на руло. Рулото се разрязва надълго през средата и двете части се оплитат.


 Завива се на ,,охлювче'' и се поставя в средата на тава 26 см, постелена с хартия за печене.


По същият начин се процедира и с останалите топки, като се разполагат покрай средната част.
Питката се оставя да втаса. Намазва с отделеният жълтък, смесен с няколко капки прясно мляко и олио. По желание се поръсва със сусам.
Питката се пече на 180 градуса. След като се опече питката се намазва с четка с краве масло.


  Нека сме живи и здрави, и Свети Димитър да ни закриля!

Рецептата за тази вкусна питка видях тук. Благодаря на Валя Луканова за сполучливата и вкусна рецепта.

петък, 24 октомври 2014 г.

Свинско печено


Продукти:
  • 1-1.500 кг цяло парче свинско месо от бут или плешка
  • 2-3 кисели краставички
  • 2-3 моркова
  • около 700-800 г картофи
  • 250-300 г гъби
  • сол
  • черен пипер
  • чубрица
  • кимион
  • червен пипер
  • 1 ч. ч. вино
  • краве масло

Приготвяне:
Цялото парче месо се нарязва на филии, но не до края, а като хляб, на който долната кора е цяла. Месото се посолява и се овкусява с подправките. Може да се овкуси и с подправки по желание.
Морковите и киселите краставички се нарязват на ленти.
В разрезите на месото се слагат морковите и киселите краставички.


Така приготвеното месо се взема с ръце и се обръща в глинен гювеч с разрезите надолу.
Отгоре целият край на месото се намазва с червен пипер.
Обелените и нарязани на едро картофи се поставят в гювеча покрай месото. Тук-там се разполагат и суровите гъби.
Кравето масло се нарязва на парченца и се разпределя върху месото.
Налива се виното и вода. Течността трябва да бъде почти на нивото на месото и картофите.


Гювеча се поставя в студена фурна и се пече първо на 200 градуса и след 1 час фурната се намалява на 150 градуса. По времето на печенето месото се полива с течността от ястието. След 2 часа и 30 минути фурната се изключва, като ястието се оставя да се доопече на остатъчната топлина.





Месото се нарязва на филии, покрай него се разполагат картофи и гъби с част от соса. 
Сервира се с усмивка и чаша червено вино! 
Да ви е сладко! 

вторник, 21 октомври 2014 г.

Мини рула


Когато стане въпрос за сладкарство, всичко в мини вариант за мен е много привлекателно и предизвикателство да го направя. Тези симпатични рулца видях тук. Имах перипети при приготвянето с дадените продукти, но в крайна сметка нагодих рецептата и се получиха много вкусни и красиви рулца. Това е моят начин на приготвяне.

Продукти за платката:
  • 5 яйца размер М
  • 5 с. л. захар
  • 5 с. л. брашно

Продукти за крема:
  • 1 яйце
  • 50 г захар
  • 50 г тъмен шоколад
  • 100 г меко краве масло

Продукти за соса:
  • 150 мл прясно мляко
  • 80 г захар
  • 80 г краве масло
  • 2 с. л. какао
  • кокосови стърготини за овалване на рулцата

Приготвяне на платката:
Яйцата се разбиват заедно със захарта на пяна. Прибавя се пресятото брашно и се разбърква внимателно с шпатула. Голямата тава от печката се застила с хартия за печене, сместа се изсипва и се заравнява. Пече се на 180 градуса до леко порозовяване. Не трябва да се препича платката. Оставя се да изстине, без да се премахва хартията. Платката е по-тънка в сравнение с платката, която се приготвя за голямо руло.

Приготвяне на крема:
Яйцето се смесва със захарта и се разбива на водна баня до пухкавост и до затопляне на сместа. Прибавя се ситно нарязаният шоколад и се разбърква. От топлината на яйцето със захарта, шоколада се разстопява. Към омекналото краве масло се прибавя лъжица по лъжица от яйчно-шоколадовата смес, като се разбива с миксер. Получава се пухкав крем. 

Приготвяне на соса:
Всички продукти се смесват в малка касерола. Поставят се на котлона и се готвят докато сместа заври. Отстранява се от огъня и се оставя да изстине.

Приготвяне на рулцата:
Четирите страни на платката се подравняват с помощта на остър нож. Крема се разпределя върху платката, която се намазва тънко. 
С помощта на сантиметър се разпределят равни правоъгълници, които се нарязват с остър нож.


  Започва се навиването на рулцата, така както платката е върху хартията.


 Това са вече навитите рулца.


Всяко едно рулце се потапя отвсякъде в соса и след това се овалва в кокосовите стърготини.
Подреждат се в подходящ поднос и се съхраняват на хладно.


Има хора с които се виждаш рядко или само служебно, но това не пречи на тези хора да бъдат добри, внимателни и отзивчиви. И именно за една такава дама са тези рулца гарнирани с една голяма усмивка и пожелание за много здраве и радост. 
Нека бъдем по-добри в този напрегнат живот и ще бъдем благословени! 

неделя, 19 октомври 2014 г.

Тирамису със сметана


Няма нужда от представяне на най-любовния и популярен италиански сладкиш. Този път вместо с белтъци, приготвен със сметана и в нов аранжимент.


Продукти:
  • 200 г бишкоти Savoiardi
  • 250 г маскарпоне
  • 2 жълтъка
  • 100 г пудра захар
  • 100 мл течна сладкарска сметана
  • 250 мл кафе еспресо
  • 3-4 с. л. коняк или ром
  • 2 с. л. какао

 Приготвяне:
 Жълтъците се разбиват заедно със захарта на водна баня до побеляване на сместа. Оставят се да изстинат.
Сметаната се разбива до меки връхчета.
Към охладените жълтъци се прибавят маскарпонето и сметаната, като се разбърква леко с шпатула, до обединяване на съставките.
Тирамисуто наредих в отваряема форма с размери 30/11 сантиметра.
Необходимият брой бишкоти се разрязват наполовина, топят се в изстиналото кафе, ароматизирано с рома или коняка, и се нареждат покрай стените. На дъното на формата също се нареждат напоени с кафе бишкоти. Ако е небходимо от бишкотите отново се отрязва.
Поставя се половината от крема, следва бишкоти и парченцата от отрязаните бишкоти и най-отгоре се поставя останалия крем. Сладкиша се заглажда и се поставя в хладилника за 2-3 часа.
Внимателно и леко се отваря ринга на формата и тирамисуто се поръсва с какаото.
Аз отидох в градината, поогледах се и откъснах листенца от розите. Поставих ги върху сладкиша и тогава поръсих с какаото.


С чаша хубаво кафе и парченце сладкиш денят няма начин да не е прекрасен и усмихнат :)
От мен го имате!...А пък и италианците му разбират на хубавия ден, съчетан с тирамису :) 

четвъртък, 16 октомври 2014 г.

Английски бисквитки с три вида шоколад

В началото на м. юли бяхме поканени от големият ни син и снахата да им гостуваме в Лондон. Повода беше блестящото завършване на сина ни на University of Westminster. Цялото пребиваване там в две думи - вълнуващо и много емоционално. 
 Сина ни беше много добър гид и благодарение на него видяхме много от забележителностите на Лондон. Запозна ни и с историята на различни паметници и сгради. Разгледаме много красиви места, посетихме музеи, правихме си разходки из невероятните паркове - Сейнт Джеймс, Гринуич парк. Повозихме се на двуетажните автобуси и поплувахме с корабче по р. Темза, откъдето разгледахме уникални сгради - кръглата сграда, откъдето управлява лондонския кмет - Борис Джонсън, както и жилищата на обикновените англичани. Минахме и под моста Тауър Бридж. Нека само да спомена още посетени забележителности - Уестминстърското абатство, часовниковата кула Биг Бен, Парламента, Бъкингамският дворец, Трафалгарския площад,  О2 - една огромна зала за концерти, където пеят световно известни певци. Направихме си снимки и на Гринуичният меридиан - с единият крак на изток, а другия на запад.:)
 Много, много може да се разказва за тази уредена страна, но публикацията ми не беше за забележителностите на Лондон, а за тези типично английски бисквитки. Наред с английската морковена торта, хапнахме и от тези бисквитки, които много ни харесаха. За осъществяването им в моята кухня, главна заслуга има сина, който ми преведе рецептата.



Продукти:
  • 2 яйца
  • 350 г брашно
  • 225 г кр, масло
  • 175 г пудра захар
  • 175 г кафява захар
  • 300 г надробен шоколад (черен, млечен, бял)
  • 1 ч. л. сода бикарбонат
  • 1/2 ч. л. сол
  • 3 ванилии

Приготвяне:
В купа се смесват брашното, содата и солта.
В друга купа се поставя омекналото краве масло на стайна температура, заедно с двата вид захар и ванилията. Разбива се с миксер до пухкавост.
Прибавят се едното яйце и след като е усвоено от маслото, тогава се прибавя и другото яйце.
Миксера се намалява на ниска степен, като е желателно да се поставят приставките за тесто.
Постепенно се добавя брашното и накрая шоколада.
Сместа е доста мека, но това не трябва да ви притеснява.



Тестото се разделя на две части, като всяка част се поставя върху стреч фолио и с помощта на фолиото се оформя на руло с диаметър 5 сантиметра.
Поставят се в хладилника да се стегне тестото. Аз поставих във фризера за около 30 минути.
Постилат се тави с хартия за печене.
След като тестото се е стегнало се изважда само едното руло от хладилника. Нарязва се на шайби с дебелина около 1 см и половина. Всяка шайба се оформя между дланите на леко сплескано топче и се поставя в тавата на разстояние едно от друго. Не подценявайте разстоянието, защото при печене бисквитките се разливат.












Сладките се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса 9-10 минути. Не ги препичайте, бисквитите не хрупат, а се топят в устата.
В Англия има много голямо разнообразие относно какви са допълнителните добавки към тестото. Ядохме ги както с шоколад, така и със стафиди и сушени боровинки, и всички бяха превъзходни.


И докато си хапвате от английските бисквитки се разходете из красивите кътчета на Лондон.

Емблемата на Лондон - виенското колело


Мостът Тауър Бридж


Ето как си почиват англичаните след натоварения работен ден :)

Известен английски университет за дизайн, на който проекта на фасадата е на студенти

Гринуич парк

Гринуичният меридиан


Уестминстърското абатство


Парка Сейнт Джеймс


Английският парламент с часовниковата кула Биг Бен

...и ,,пазачите'' на Парламента

 О2 - зала за културни мероприятия

...и вътре в залата

Кръглата община, откъдето лондонският кмет управлява с твърда ръка :)

...и снимки мимоходом






Част от менюто ни в японски ресторант, където имаше опашка от чакащи да влязат в ресторанта, но ние имахме запазена маса :)



Торти предлагани в Китайския квартал 


От едно такова автобустче се излъгах да ям сладолед за 7 паунда :)

И накрая моя милост - щастлива и заредена с емоции за години напред :)